Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 27. hét

Hétről hétre

Baba

A baba már közel 1 kg-ot nyom, súlya eléri a 35 cm-t. Ha most születne meg, már elég jó esélyei lennének a túlélésre (mája, tüdeje, immunrendszere már működőképes), de természetesen még heteket kellene inkubátorban tölteni. A baba bőre még nagyon ráncos a magzatvíztől és a zsírszövetek hiányától, de a születés után pár hét alatt kisimul majd.

Mama

A 27. héttől komoly súlygyarapodás indul meg a kismamánál, ami nagyjából a 36. hétig eltart. Ettől ne ijedj meg, ne feledd, a felszedett kilók eloszlanak: jelentősen megnőnek a melleid, 30-50%-kal nő a véred mennyisége, nő a baba és a placenta súlya is. Semmiképpen ne fogyókúrázz! Ha a magzat nem jut elég tápanyaghoz, elkezdi bontani a felhalmozott zsírokat, ami toxinokat tartalmazhat. Továbbra étkezz egészségesen, minőségi ételeket.

Papa

Ha párod aggódik a súlya miatt, nyugtasd meg, hogy az egészséges terhességhez szükség van a plusz kilókra. Étkezz Te is hasonlóan egészségesen (sok zöldség, gyümölcs, kevés édesség és zsíros étel), mutass neki jó példát.

Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 25. hét

Feltehetően jól érzed magad a bőrödben, de a pici egyre nagyobb súlya és az általad felszedett plusz kilók miatt lassan kezded kényelmetlenül érezni magad. A terhesség alatt fellépő elhízásnak több oka is van.Fekete listás gyermekételek – mit ne adj idő előtt gyermekednek?

Sok étel van, amit egy kisgyereknek nem érdemes adni, amíg el nem éri a megfelelő kort. Ilyen például a tojásfehérje, mogyoróvaj, kagyló, rák, citrusfélék.