Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 27. hét

Hétről hétre

Baba

A baba már közel 1 kg-ot nyom, súlya eléri a 35 cm-t. Ha most születne meg, már elég jó esélyei lennének a túlélésre (mája, tüdeje, immunrendszere már működőképes), de természetesen még heteket kellene inkubátorban tölteni. A baba bőre még nagyon ráncos a magzatvíztől és a zsírszövetek hiányától, de a születés után pár hét alatt kisimul majd.

Mama

A 27. héttől komoly súlygyarapodás indul meg a kismamánál, ami nagyjából a 36. hétig eltart. Ettől ne ijedj meg, ne feledd, a felszedett kilók eloszlanak: jelentősen megnőnek a melleid, 30-50%-kal nő a véred mennyisége, nő a baba és a placenta súlya is. Semmiképpen ne fogyókúrázz! Ha a magzat nem jut elég tápanyaghoz, elkezdi bontani a felhalmozott zsírokat, ami toxinokat tartalmazhat. Továbbra étkezz egészségesen, minőségi ételeket.

Papa

Ha párod aggódik a súlya miatt, nyugtasd meg, hogy az egészséges terhességhez szükség van a plusz kilókra. Étkezz Te is hasonlóan egészségesen (sok zöldség, gyümölcs, kevés édesség és zsíros étel), mutass neki jó példát.

Természetes termékenységi jelek

Az egyik mód, hogy növeld a fogantatás esélyét, ha a ciklusod legtermékenyebb időszakában – az ovulációt megelőző és követő napokban – szeretkezel. Mivel a sperma maximum 5 napig marad életben a testedben, de a meg nem termékenyített pete 24 óra múlva elpusztul, jelentősen növelheted az esélyét a hímivarsejt és a petesejt találkozásának, ha nem sokkal [...]Gyermek elsősegély: szívmasszázs, mellkasi kompresszió

A szívmasszázs megkezdése előtt ellenőrizni kell, hogy a gyermeknek van-e keringése (tapintható-e pulzus). Egyévesnél idősebb gyermeknél a nyaki ütőérnél ellenőrizd van-e pulzus, csecsemőnél a felkar belső oldalán is tudod ezt ellenőrizni. Az ellenőrzés semmiképpen se tartson 10 másodpercnél tovább!