Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 27. hét

Hétről hétre

Baba

A baba már közel 1 kg-ot nyom, súlya eléri a 35 cm-t. Ha most születne meg, már elég jó esélyei lennének a túlélésre (mája, tüdeje, immunrendszere már működőképes), de természetesen még heteket kellene inkubátorban tölteni. A baba bőre még nagyon ráncos a magzatvíztől és a zsírszövetek hiányától, de a születés után pár hét alatt kisimul majd.

Mama

A 27. héttől komoly súlygyarapodás indul meg a kismamánál, ami nagyjából a 36. hétig eltart. Ettől ne ijedj meg, ne feledd, a felszedett kilók eloszlanak: jelentősen megnőnek a melleid, 30-50%-kal nő a véred mennyisége, nő a baba és a placenta súlya is. Semmiképpen ne fogyókúrázz! Ha a magzat nem jut elég tápanyaghoz, elkezdi bontani a felhalmozott zsírokat, ami toxinokat tartalmazhat. Továbbra étkezz egészségesen, minőségi ételeket.

Papa

Ha párod aggódik a súlya miatt, nyugtasd meg, hogy az egészséges terhességhez szükség van a plusz kilókra. Étkezz Te is hasonlóan egészségesen (sok zöldség, gyümölcs, kevés édesség és zsíros étel), mutass neki jó példát.

Segítség, a gyermekem a falra rajzol!

Előbb-utóbb minden szülő szembesül a problémával: amint rajzeszköz kerül a pici kezébe, rögtön nekiesik a falnak a kis művész. Aztán jöhet a korrekciós festés. Nem kell azonban mindig így lennie, van megoldás a problémára.Véletlen mérgezés

A gyerekek, főleg, amíg még nagyon kicsik szívesen vesznek mindent a szájukba, hiszen ez segít nekik a tanulásban és a világ alaposabb felfedezésében. Ez azonban komoly veszélyek forrása is lehet, ha a szülő nem elég figyelmes.