Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 27. hét

Hétről hétre

Baba

A baba már közel 1 kg-ot nyom, súlya eléri a 35 cm-t. Ha most születne meg, már elég jó esélyei lennének a túlélésre (mája, tüdeje, immunrendszere már működőképes), de természetesen még heteket kellene inkubátorban tölteni. A baba bőre még nagyon ráncos a magzatvíztől és a zsírszövetek hiányától, de a születés után pár hét alatt kisimul majd.

Mama

A 27. héttől komoly súlygyarapodás indul meg a kismamánál, ami nagyjából a 36. hétig eltart. Ettől ne ijedj meg, ne feledd, a felszedett kilók eloszlanak: jelentősen megnőnek a melleid, 30-50%-kal nő a véred mennyisége, nő a baba és a placenta súlya is. Semmiképpen ne fogyókúrázz! Ha a magzat nem jut elég tápanyaghoz, elkezdi bontani a felhalmozott zsírokat, ami toxinokat tartalmazhat. Továbbra étkezz egészségesen, minőségi ételeket.

Papa

Ha párod aggódik a súlya miatt, nyugtasd meg, hogy az egészséges terhességhez szükség van a plusz kilókra. Étkezz Te is hasonlóan egészségesen (sok zöldség, gyümölcs, kevés édesség és zsíros étel), mutass neki jó példát.

Kórházi csomag összeállítása – 2. rész

Mit érdemes vinni a gyermekágyas osztályra

Természetesen vinni kell tisztálkodó szereket és ruhákat, valamint mindenféle kelléket az étkezéshez, felszerelést az újszülött babának. Ebben a sorrendben jön a lista:Mikor érdemes orvoshoz fordulni, ha nem jön a baba?

Ha már több mint egy éve, vagy 35 éves kor fölött több mint 6 hónapja siker nélkül próbálsz teherbe esni, ideje, hogy felkeress egy termékenységi specialistát. Mielőtt felkeresel egy orvost, légy biztos, hogy te megtettél minden tőled telhetőt a teherbe esés érdekében: nyomon követed a menstruációs ciklusod, és valamilyen módszer alapján megbizonyosodsz arról, hogy tüszőrepedéskor, [...]