Életveszély a terhesség alatt: terhességi mérgezés (toxikózis)

A terhességi mérgezés, vagy toxikózis az egyik leggyakoribb a baba és a mama életét is veszélyeztető szövődmény a várandósság alatt, a terhességek mintegy 6-10%-ban fordul elő. Amennyiben időben felismerik a tüneteket, a megfelelő kezeléssel biztosítható a terhesség normál lefolyása.

A toxikózisnak három nagyon jellemző tünete van, a megemelkedett vérnyomás, a fehérjevizelés és az ödéma a lábszárnál.

Az első tünet többnyire a vérnyomás emelkedése. Terhesség alatt magasnak számít, ha a vérnyomás meghaladja a 135/85 Hgmm értéket. A vérnyomás emelkedése nem mindig párhuzamos a betegség súlyosságával, de általában az emelkedő vérnyomás a súlyosbodás jele. Ha rendszeresen felkeresed a terhesgondozót (védőnőt), és ott mindig megmérik a vérnyomásodat, akkor nem kell aggódnod, mert ezzel időben felismerhető a baj és megfelelő kezeléssek megszűntethetően a tünetek.

Terhességi mérgezésA terhesség vége felé az egészséges terheseknél is található bizonyos mértékű lábszár ödéma. A legfontosabb különbség az általánosan kialakuló ödéma és a terhességi mérgezést jelző ödéma között, hogy az előbbi az éjszakai pihenéskor megszűnik, míg az utóbbi reggelre sem oszlik el, és a bokatájék, illetve a lábszár területén az ujjbenyomatot is megtartja. Ahogy a magas vérnyomás, úgy az ödéma is lassan fejlődik ki, kezdetben a belső szövetekre korlátozódik. Ez a rejtett ödéma, ami csak rendszeres testsúlyméréssel ismerhető fel. Ha az ödéma láthatóvá, illetve tapinthatóvá válik, akkor a szövetekben rendszerint már több liter folyadék gyülemlett fel.

A fehérjevizelés a három tünetből a legkésőbb megjelenő. Vizeletvizsgálattal mutatható ki, azonban vigyázni kell, hogy a vizelethez ne keveredjen hüvelyváladék, mert az téves eredményt okozhat. A vizelettel ürülő fehérje mennyiségének növekedése a betegség súlyosbodását jelzi.

Az állapot súlyosbodását jelzik a következő járulékos tünetek: szokatlan fejfájás és látászavar: szemkáprázás, kettős- vagy ködös látás, fülzúgás. Ilyen esetben haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

A terhestanácsadáson hetente, rendszeres vérnyomás- és testsúlyméréssel, vizeletvizsgálattal ellenőrzik a kismama állapotát az enyhe formájú toxikózis esetében és diétát, pihenést javasolnak. Súlyosabb esetekben kórházi kezelést igényel, diéta és ágynyugalom mellett, magas vérnyomás elleni gyógyszeres kezeléssel, valamint nyomon követik a magzat állapotát is CTG, ultrahang, flowmetriás vizsgálatokkal.

Gyermek elsősegély: stabil oldalfekvés

Ha a gyermek eszméletlen, de önállóan lélegzik és van pulzusa, stabil oldalfektetésbe kell helyezni. Különösen fontos ebbe a testhelyzetbe helyezni a gyermeket átmenetileg – a segítséghívás idejére – magára kell hagyni.Horoszkóp

Milyen csillagjegyben született a kisbabád? Nézd meg a horoszkópját!