Problémák a terhesség alatt – gyomorégés

A gyomorégés roppant kellemetlen érzése minden bizonnyal a legtöbb kismama számára ismerős érzés, melyről szívesen lemondana, ha tehetné. Erre ugyan nincsen lehetőség, de jelentősen csökkenthető a gyomorégés néhány egyszerű tanács betartásával.

A terhesség második felében jelentkező gyomorégés oka, hogy a gyomor és a nyelőcső közötti záróbillentyű ellágyul és ellazul a terhességi hormon, a progeszteron hatására. Ennek következtében a gyomorsav feljut nyelőcsőbe, ami kellemetlen, égő érzést okoz a mellkasban, a szív közelében. A progeszteron másik, a magzat szempontjából hasznos hatása, hogy a gyomortartalom ürülése lelassul, azért, hogy az elfogyasztott ételből a lehető legtöbb tápanyag felszívódhasson.

Ha legközelebb ég a gyomrod a terhesség alatt, gondolj arra, hogy ez is egyike azon, a számodra esetleg kellemetlen dolgok közül, amelyek azért történnek, hogy a baba, akit a szíved alatt hordasz, minél egészségesebben fejlődhessen.

Az étkezések közötti hosszabb időszakokban a gyomorégés erősödhet. Néhány dolgot azért tehetsz, hogy némileg enyhítsd a kellemetlen érzést.

Néhány jó tanács

  • Egyél gyakrabban, de kisebb adagokat és lehetőleg ne egyél lefekvés előtt.
  • Egyél lassabban, így a nyálban lévő enzimeknek valamivel több idejük van lebontani az ételt, mielőtt az a gyomorba jut.
  • Ne egyél túl sokat, mert az fokozza a gyomorégést, ráadásul a túlzott szénhidrátbevitel amúgy sem használ.
  • Kerüld a fűszeres, savas ételeket, a túl meleg zsíros ételeket és a kávét.
  • Mindig egyenesen ülve egyél.
  • Egy bögre tej enyhíti a gyomorégést, különösen éjjel.
  • Némely esetben a savlekötők is használhatnak, de akár ellentétes hatást is kiválthatnak, így mielőtt ezekhez fordulsz, mindenképpen kérd ki az orvosod tanácsát.

Komplikációk a terhesség alatt – Nemi úton terjedő betegségek

A nemi betegségek befolyásolják a nő fogamzásának esélyeit, amennyiben pedig a terhesség alatt fertőződik meg valaki, azzal megfertőzheti a magzatot és akár komoly rendellenességet is okozhat a babának.Kórházi csomag összeállítása – 2. rész

Mit érdemes vinni a gyermekágyas osztályra

Természetesen vinni kell tisztálkodó szereket és ruhákat, valamint mindenféle kelléket az étkezéshez, felszerelést az újszülött babának. Ebben a sorrendben jön a lista: