Problémák a terhesség alatt – gyomorégés

A gyomorégés roppant kellemetlen érzése minden bizonnyal a legtöbb kismama számára ismerős érzés, melyről szívesen lemondana, ha tehetné. Erre ugyan nincsen lehetőség, de jelentősen csökkenthető a gyomorégés néhány egyszerű tanács betartásával.

A terhesség második felében jelentkező gyomorégés oka, hogy a gyomor és a nyelőcső közötti záróbillentyű ellágyul és ellazul a terhességi hormon, a progeszteron hatására. Ennek következtében a gyomorsav feljut nyelőcsőbe, ami kellemetlen, égő érzést okoz a mellkasban, a szív közelében. A progeszteron másik, a magzat szempontjából hasznos hatása, hogy a gyomortartalom ürülése lelassul, azért, hogy az elfogyasztott ételből a lehető legtöbb tápanyag felszívódhasson.

Ha legközelebb ég a gyomrod a terhesség alatt, gondolj arra, hogy ez is egyike azon, a számodra esetleg kellemetlen dolgok közül, amelyek azért történnek, hogy a baba, akit a szíved alatt hordasz, minél egészségesebben fejlődhessen.

Az étkezések közötti hosszabb időszakokban a gyomorégés erősödhet. Néhány dolgot azért tehetsz, hogy némileg enyhítsd a kellemetlen érzést.

Néhány jó tanács

  • Egyél gyakrabban, de kisebb adagokat és lehetőleg ne egyél lefekvés előtt.
  • Egyél lassabban, így a nyálban lévő enzimeknek valamivel több idejük van lebontani az ételt, mielőtt az a gyomorba jut.
  • Ne egyél túl sokat, mert az fokozza a gyomorégést, ráadásul a túlzott szénhidrátbevitel amúgy sem használ.
  • Kerüld a fűszeres, savas ételeket, a túl meleg zsíros ételeket és a kávét.
  • Mindig egyenesen ülve egyél.
  • Egy bögre tej enyhíti a gyomorégést, különösen éjjel.
  • Némely esetben a savlekötők is használhatnak, de akár ellentétes hatást is kiválthatnak, így mielőtt ezekhez fordulsz, mindenképpen kérd ki az orvosod tanácsát.

Gyermek elsősegély: égés vagy forrázás

Égési sérülések esetén a legfontosabb és lényegében egyetlen teendő a sérült testrész legalább 15 percen át tartó hűtése hideg folyóvízzelSzex a terhesség alatt

Megengedett-e a nemi élet a terhesség alatt? Sok párt foglalkoztat, hogy vajon biztonságosak-e a szex különböző formái a várandósság ideje alatt. Általánosságban elmondható, hogy igen, de azért néhány dologra érdemes odafigyelni.