Gyermek elsősegély: szívmasszázs, mellkasi kompresszió

A szívmasszázs megkezdése előtt ellenőrizni kell, hogy a gyermeknek van-e keringése (tapintható-e pulzus). Egyévesnél idősebb gyermeknél a nyaki ütőérnél ellenőrizd van-e pulzus, csecsemőnél a felkar belső oldalán is tudod ezt ellenőrizni. Az ellenőrzés semmiképpen se tartson 10 másodpercnél tovább!

Ha biztosan tapintható a pulzus:

 • Szükség esetén folytasd a lélegeztetést, amíg a gyermek magától nem kezd lélegezni;
 • Ha eszméletlen marad, fordítsd az oldalára stabil oldalfekvésbe;
 • Rendszeresen ellenőrizd újra a gyermek állapotát.

Ha nem tapintható a pulzus, kezdd meg a mellkasi kompressziót (szívmasszázst), majd végezd felváltva a mesterséges lélegeztetést és a szívmasszázst.

Szívmasszázs (mellkasi kompresszió) csecsemőknél

 • Egyik kezedet csúsztasd a baba válla alá és fogd meg a felkarját.
 • A másik kezeddel tapintsd ki a szegycsont alját, és mérd ki a nyaktól való távolság felét.
 • Erre a pontra tedd a mutató- és középső ujjad, és határozott, de ne hirtelen mozdulattal nyomd le a szegycsontot a baba mellkasának egyharmadával.
 • Engedd fel teljesen a nyomást majd ismételd percenkénti 100-as ritmusban (a lélegeztetések alatti szünetek miatt valójában 100-nál kevesebb lesz percenként az összenyomások száma).

Szívmasszázs (mellkasi kompresszió) gyermekeknél

 • A kitapintott mellcsont aljától mérjük ki a nyaktól való távolság felét.
 • Az egyik kezed tövét helyezd erre a pontra. Az ujjaidat emeld fel, hogy ne gyakorolj direkt nyomást a bordákra.
 • Merőlegesen helyezkedj el a gyermek mellkasa felett és nyújtott karral nyomd le a szegycsontot körülbelül a mellkas mélységének egyharmadával.

Újraélesztés folyamata

 • Harminc kompresszió után emeld meg a gyermek/csecsemő állát és végezz 2 befújást.
 • Folytasd az újraélesztést úgy, hogy minden 30 mellkas kompresszió után 2 befújást végezz.
 • Folytasd az újraélesztést, amíg a gyermek életjeleket mutat (normális spontán légzés, pulzus, mozgás), vagy orvosi segítség érkezik.

Nagyon fontos, hogy ilyen esetben amilyen gyorsan lehet, megérkezzen az orvosi segítség. Ha nem vagy egyedül a gyermekkel, valaki hívjon segítséget, amíg Te megkezded az újraélesztést. Ha egyedül vagy, amikor a baj történik, kezdd el az újraélesztést és végezd 1 percig, mielőtt segítségért mennél. Az újraélesztés megszakításának ideje minimalizálható, ha magaddal viszed a csecsemőt vagy gyermeket, amíg segítséget hívsz.

Az egyetlen kivétel a segítséghívás előtti egyperces újraélesztés alól, az az eset, ha láttad, hogy a gyermek hirtelen esik össze és egyedül vagy. Ebben az esetben ugyanis valószínű, hogy a keringésleállás ritmuszavar következménye és a gyermeknek mielőbbi defibrillálásra van szüksége, ezért ilyenkor rögtön hívj segítséget.


Baba mesterséges lélegeztetése és mellkasi kompresszió (angol nyelvű videó).

A Magyarországon elfogadott csecsemő és gyermek újraélesztési protokollokról további információkat a Magyar Resuscitatios Társaság honlapján olvashatsz.

Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 4. hét

Végre nyilvánvalóvá kezd válni, mi is történik veled. Az otthoni terhességi tesztek, amelyek a hCG-t, a terhességi hormont mutatják ki a vizeletből, ezen a héten már nagy biztonsággal jelzik, ha teherbe estél.A személyiség fejlődése a gyermek első 3 évében

A személyiségre alapvetően jellemző a viselkedés, mely csecsemőkorban elsősorban a belső közérzetből és a környezeti ingerekre adott válaszokból tevődik össze. A temperamentum csecsemőkorban még csak nagy vonalakban nyilvánul meg.