Készségfejlesztő gyakorlatok gyerekeknek

Ha gyermekeddel a közös szabadidő tartalmas eltöltéséhez keresel ötleteket, minden bizonnyal hasznosnak fogod találni az alábbi gyűjteményt. A legtöbbet a nagyobb gyerekek sokszor már maguktól is “művelik”, de a kicsik számára is kevés segítség és útmutatás elég az elsajátításukhoz. És hogy mindezen mozgásformák gyermekeink mely készségeire, képességeire vannak fejlesztő hatással. Nézzük!

Mászás

A kor legkedveltebb és legtöbbet gyakorolt mozgásformája. Engedjük gyermekeinket fára, kerítésre, mászókára mászni, ne féltsük őket, ne aggódjunk. A sok függeszkedés lazítja a vállövet, a csuklót. Minden mászás kapcsán előre meg kell terveznie a mozgást, amely jó hatással van a gondolkodásra. Megtapasztalja a távolságokat, a mélységet, a magasságot. A mászás egyik sajátos formája a talicskázás, amelyet a nagyobbak a kicsikkel gyakorolhatnak. Ez is jó hatással van a vállöv fejlődésére, az egyensúlyérzék pontosítására, mely a szépíráshoz nélkülözhetetlen.

Járás

Ötéves kor után változatos, egyéni lesz, megszűnik a „tipegő” járás. Készítsünk akadályokat, melyeket átléphetnek, megkerülhetnek. Sok egyensúlyozó járás lehetősége adódik, például vonalon (egyszerűen megrajzoljuk krétával), homokozó szélén, járdaszigeten, játszótéri gerendán. A jó egyensúlyérzék elengedhetetlen része lesz a tanulásnak. Ezek a járásfajták fejlesztik a szem-láb koordinációt, magasság, mélység fogalmát.

Futás

Sokkal pontosabb óvodás korban a kivitelezése, nő a lépéshossz, térdét magasabbra emeli, lábfejét előrébb helyezi. Ha módunkban áll, szervezzünk futóversenyt szárazon, sekély vízben egyaránt. Hagyjuk eleget futni a gyereket. A futás növeli a kondicionális képességeket (erő, állóképesség, gyorsaság) és javítja a vérkeringést.

Ugrás

Nagyon fontos a szervezése, mivel a szabad játéktevékenységben ez az egyetlen mozgásfajta, melyet ugyanúgy, egyformán végeznek a gyerekek. Rajzoljunk ugróiskolát, hagyományosat és újfajtát. Egy egyszerű gumi segítségével is végeztethetünk különféle ugróiskolákat (kettő tartja, egy ugrál). Sokféle szabály ismeretes ugyan, de bízzuk a gyerekekre újfajta szabályok megalkotását. Az ugrálásokkal fejődik a szem-láb koordináció, egyensúlyérzék, testi képességek, térirányok (alatt-fölött, előtt-mögött, jobb-bal).

Dobás – elkapás

Közismert a labda fejlesztő hatása. Az egyszerű dobós-elkapós játékoknak nincs határa, vízben, szárazon egyaránt. Tanítsunk labdaiskolát!

Finommozgás

Középső és nagycsoportban egyre differenciáltabbá válik, mozdulatait a gyermek jól el tudja különíteni. Az ujjak mozgékonyságát fejleszthetjük az egyszerű „átvevős” játékokkal, melyhez nincs semmi másra szükségünk, mint egy kb. 60 cm hosszú fonalra, melyet összekötünk. A játékot bizonyára mindenki ismeri, csak lehet, hogy feledésbe merült. Pihenésként remek elfoglaltság. Fejleszti a térlátást, téri irányok ismeretét, a finommotorikát, az ujjismeretet. Végül hanyatt fekve nézegessük az eget, és mindenki mondja el, hogy a felhőkben milyen formát vél felfedezni. Fantázia, megfigyelőképesség, forma-térlátás fejlődik ezáltal.

Mindezen játékok természetesen nem csak az óvodáskorúaknak kínálnak hasznos időtöltést, hanem a nagyobb, iskolás testvéreknek is. Ha kialakul egy szabályjáték, ha elkezdődik az „és ezt meg tudod csinálni?”, akkor biztosak lehetünk abban, hogy gyermekeink tartalmas és hosszú ideig tartó, testben és lélekben egyaránt fejlesztő játékot játszanak.

Terhestorna – árthat-e a torna a terhesség alatt?

A terhesség alatti torna segít elviselhetőbbé tenni a vajúdást és a szülést, csökkenti a császármetszés esélyét, gyorsabban felépülsz a szülés után, és hamarabb visszanyered eredeti formádat.10 tipp a megfelelő babruha kiválasztásához és az öltöztetéshez

A megfelelő babaruha kiválasztása és az öltöztetés egyike azon kihívásoknak, amivel minden újdonsült szülő szembe kell nézzen. Összegyűjtöttünk 10 jótanácsot, ami segíthet.