Kórházi csomag összeállítása – 3. rész

III. Mit vigyél magaddal a kórházba a kisbabádnak

1. A szülőszobába

Már írtam róla, hogy vigyél a szülőszobába olyan ruhát, melybe felöltözhet a kis újszülött.

Az nyáron ujjatlan vagy rövidujjú body és vékony pamut rugdalózó legyen, esetleg vékony kissapka.

A body télen is alap, hosszú ujjú ruha alá jobb a rövid ujjú vagy ujjatlan változat, de lehet hosszú ujjú is. Erre egy pihe-puha meleg plüss rugdalózó jöjjön, és egy melegebb pamutsapka.

A méretük 56-os legyen. Alapvetően nagyobb-méret párti vagyok, de a kórházba az 56-os méret biztosan elég lesz. Abban az esetben, ha a baba jóval kisebb (50 cm alatt) érdemes gyorsan néhány 50-es méretű ruhát is beszerezned. Egyébként az 56-os méret 50-65 cm közötti babáknak biztosan elég lesz, 60 cm-nél nagyobb babák pedig egyébként sem gyakran születnek. Ugyan már jó előre tudni lehet a kis trónörökös nemét, első ruhának szerintem mégis a fehér szín a legideálisabb.

Kis takaró és egy textilpelenka is legyen nálad, ebbe bele tudod bugyolálni a babát, ha fázna.

Eldobható pelenkára ekkor még nincs szükséged, az újszülött csecsemőre minden szülészeten akad pelenka:-)

Itt meg kell jegyezni az első közös óra, az ún. “arany-óra”, csúnya szakmai szóval imprinting jelentőségét. Ha mód van rá, szülés után rögtön a mellkasodra kell helyezni a még meztelen babát, és nyugodtan itt maradhat még vagy egy órán át. Ez mindkettőtök számára rendkívül fontos időszak, nagyban elősegíti a szoptatás sikerességét és az egészséges kötődés kialakulását. Egészségügyi kockázat vagy eltérő kórházi szokások miatt erre gyakran nincs lehetőség, ekkor se keseredj el: személyesen Prof. dr. Bagdy Emőkét kérdeztem meg róla, a gyengéd, bababarát mindennapokkal pótolható az elvesztett első közös óra.

2. A gyermekágyas osztályra

  1. A babának is vigyél ruházatot (ha felveheti a bevitt ruhát és nem kötelező kórházi szerkó van):
  2. átlag napi két váltás ruhával számoljál, tehát kb. 5 db body, 5 db rugdalózó, 1-2 db sapka a szükséges mennyiség. Azért ennyi, mert lehet, hogy lebukja egy kis anyatejjel a ruháját, vagy egy kakit már túl későn veszel észre. Ha van elég ruhád, inkább legyen több is bent nálad. A legkisebb méreteket vidd be, később ezeket úgysem nagyon tudja hordani.
  3. Legyen nálad úgy 4-5 db textil (tetra) pelenka is, vagy az ikeás alternatíva.
  4. Rooming in szoba esetén vagy együtt alszotok, vagy melletted egy kis tolókocsiban – legyen neki is saját kis plédje, párnára és egyébre viszont nem lesz szüksége. Ha nagyon hideg van, zoknit is tehetsz a lábára, de túlöltöztetni nem szabad!

A babának is szüksége lesz saját pipere-felszerelésre, úgy mint

  1. pelenkázó alátét: legyen nálad eldobható vagy kicsire összehajtható vízhatlan változat. Nekem kényelmesebb volt az ágyon tisztába tenni a babát, mint a szobán végigtántorogva. Ha a közös pelenkázó asztalon teszed tisztába a kicsit, higiéniai okokból akkor is rakd alá a saját alátétedet (ha eldobhatót viszel be, legyen nálad 2-3 db, ha kakis lesz cserélned kell, de ha nem koszosodik, nem kell minden használat után újat elővenni)
  2. pótpelenka: ugyan adnak a kórházban, de nekünk kevés volt a napi adag. Az újszülött méretből vegyél meg egy csomaggal, ennyi elég, utána már jöhet a következő méretű pelenka.
  3. popsikrém: jó, ha már úgy mész be, hogy a sajátodat tudod használni, ez talán higiénikusabb, mint a mindenki más által is összetapogatott kórházi darab. Ugyan a védőnő (gyerekorvos) elvileg csak a baba születése után tudja felírni a recepteket, mi megkaptuk előre és a hiányzó adatokat kitöltöttük a baba megszületése után kézzel. Popsikrémet vény nélkül is vehetsz, amik biztosan jó választás újszülött csecsemőnek: Sudocrem, Bepanthenvagy Neogranormon

IV. Ami még kellhet

1. Anyakönyvezéshez:

Az anyakönyvvezetőnek szüksége lesz 3 hónapnál nem régebbi eredeti házassági anyakönyvi kivonatra, ha házasok vagytok. Ha nem, akkor az apa közjegyző előtt tett elfogadó nyilatkozatára. Érdemes megkérdezni a kórházat, hogy pontosan mit kérnek be, és célszerű mindkettőtök személyi igazolványáról és lakcímkártyájáról fénymásolatot vinni magatokkal.

2. Mi legyen otthon vészhelyzet esetére kikészítve

  • Ha van mellszívód, érdemes otthon készenlétben tartanod, és szükség esetén behozzák a családtagok.
  • Úszógumi – komolyabb gátseb esetén sokkal kényelmesebb ezen ülni. Nem létszükséglet, de kimondottan szülés utáni ülőpárnát is lehet vásárolni

Otthoni szülés – jó ötlet?

A terhesség előrehaladtával, de sokakban már akár a fogantatás előtt felmerül a kérdés, vajon otthon szüljek-e, vagy kórházban. A döntés nehéz, a felelősség hatalmas.Fiú vagy lány? 34 vicces módszer, hogy kitaláld a baba nemét 2.

Nézzük, mikor van nagyobb esélyed egy kislányra.