Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 7. hét

Hétről hétre

Baba

Kialakul a kézfej és az újkezdemények, az embrió hossza pedig már eléri a 7-9 mm-t. A baba szívverése ekkor már eléri a percenkénti 145-öt. Kialakulnak az orrlyukak és már a nemiszerve is jelen van, de a pici neme ilyenkor még nem állapítható meg.

Mama

A hormonváltozások eredményeként pattanások jelenhetnek meg rajtad és a hangulatod is ingadozó lehet. Bár ez utóbbinak lelki gyökerei is lehetnek. Ne aggódj, előtted már elég sokan átestek ugyanezen. Ha stresszelsz, csak ártasz vele mindkettőtöknek.

Papa

Mi a helyzet a szexszel a terhesség alatt? Ne aggódj, még nem a múlté a dolog, bár a libidó kérdés végig az egész terhesség ideje alatt. Kicsit talán furcsán érezheted magad szex közben egy terhes nővel, de ettől eltekintve semmi akadálya, hogy szeretkezz a pároddal, feltéve, hogy a terhességgel nincsen semmi probléma. A lényeg, hogy beszélj a pároddal az érzéseidről és a kívánságaidról és természetesen hallgasd meg az övéit is. Ha bizonytalanok vagytok, nyugodtan kérdezzétek meg a orvosotokat. A legtöbb egyébként nő drámai növekedést érez a libidójában a második trimeszter közeledtével, ahogy a fáradtság és a rosszullétek alább hagynak.

Diszlexia prevenció

Napjainkban egyre gyakrabban diagnosztizálják a gyerekeket diszlexiával. A szűréssel már az óvodában foglalkoznak, ahol nagycsoportos-iskolaelőkészítős gyermekeket a fejlesztő szakemberek megvizsgálják, szükség esetén fejlesztik.Kalcium-szükséglet a terhesség alatt

A terhesség alatt fontos a kalciumbevitel emelése a magzat egészséges fejlődéséhez, különösen a második és harmadik trimeszter során, amikor a baba szinte szívja magába a kalciumot.