Nyitott Botallo-vezeték

Születéskor a baba keringési rendszere hatalmas változáson megy keresztül. Amíg ugyanis a baba a méhen belül van, a tüdeje mint légzőszerv nem működik. A magzat az oxigénben dús vért a köldökzsinóron keresztül a méhlepényből kapja. A Botallo-vezeték, ami egy rövid érszakasz, összeköttetést teremt a tüdőverőér és az aorta, a főverőér között. Ezzel mintegy “rövidre zárja” a magzati vérkeringést, amely így a tüdőt kihagyja.

A magzati vérkeringés azonban a születéskor teljesen átalakul. Az első légvételkor a tüdő megtelik levegővel, kitágul, aminek hatására megváltozik az erekben a nyomás, és így a tüdő vérátáramlása ugrásszerűen megnő. A másik változás a köldökzsinór leszorítása, majd átvágása, amivel megszűnik a méhlepény keringése.

Immáron az újszülött tüdejében történik meg a gázcsere, a vérben növekszik az oxigén telítettsége, amely a nyomásváltozások mellett szintén segíti a Botallo-vezeték záródását.

Koraszülöttek esetén a Botallo-vezeték záródása elmaradhat vagy nem történik meg tökéletesen, és amennyiben lecsökken a vér oxigéntelítettsége, akár a már záródott vezeték is újra kinyílhat. A koraszülöttek kb. 20 százalékánál alakul ki Botallo-vezeték záródási probléma, gyakorisága a kis születési súllyal és az éretlenség fokával egyenes arányban nő.

Tünetei
Legjellemzőbb tünetei a szívzörej, szívmegnagyobbodás, elégtelen légzés, haspuffadás.

Kezelése
Ez a rendellenesség igen jól kezelhető. A legfontosabb feladat az oxigénellátás javítása, a szív munkájának a segítése, a folyadékbevitel csökkentése. Amennyiben ez nem hozza meg a várt eredményt, lehetőség van gyógyszerrel segíteni a Botallo-vezeték záródását. Amennyiben a gyógyszeres kezelés is eredménytelen és a tünetek súlyosbodnak, sebészi úton kell lehet zárni, vagy eltávolítani a Botallo-vezetéket.

Problémák a terhesség alatt – álmatlanság

A terhesség során többnyire megváltoznak az alvási szokásaid, ennek következtében nehezebben tudod kipihenni magad éjjel, közben egész nap fáradtnak érzed magad.Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 22. hét

Babád már 420 gramm körül van és 27-28 cm. A lány babáknál kialakul a méh, a petefészkek és a hüvely, a fiúknál pedig a herék leszállnak a hasüregből a herezacskó felé.