Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 28. hét

Hétről hétre

Baba

Tovább növekszik a pici és már egyre kevesebb a helye, így kevesebbet is mozog. Szempillái kinőttek, ha kisfiú, a heréi teljesen leszálltak már. A 28. héten, vagy utána koraszülöttek túlélési esélyei a megfelelő orvosi segítséggel már igen jók.

Mama

Lassan befordulsz a célegyenesbe, úgyhogy ideje megtervezni a szülést a kezelőorvosoddal. Ma már elég sok szülési mód elfogadott, viszont e módok egészségügyi kockázata nem azonos. Mindenképen beszéld meg a pároddal, mit gondoltok a legjobbnak és fontos, hogy részletesen átbeszéljétek a választott módszert az orvosoddal is, hogy biztosan tisztában legyél minden kockázattal, mielőtt döntesz, ugyanis a terhesség nagyon komoly megterhelést jelent mind a baba, mind a mama szervezete számára. Nem biztos, hogy a legdivatosabb szülési módok a legbiztonságosabbak.

A melledből előtej szivároghat, de ha mégsem, az nem azt jelenti, hogy nem fogod tudni szoptatni a babádat.

Papa

Az utolsó trimeszterben gyakoribbá válhatnak az orvosi vizsgálatok, időszerű, hogy ismét elkísérd a párodat. Ez Neked is remek alkalom lehet, hogy megbeszéld az orvossal a szüléssel kapcsolatos kérdéseidet.

Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 36. hét

A legtöbb baba ekkorra már befordult fejjel lefelé, de kb. 4 százalékuk farfekvéses marad. Bizonyos tornagyakorlatokkal és orvosod segítségével a farfekvéses babák néha megfordíthatóak még a szülés előtt.Készség és képességfejlesztés óvodás korban

Az alábbi egyszerű, otthon is könnyen kivitelezhető játékos tevékenységek segítik a hallási információ feldolgozását, a nyelvi, a vizuális, a szenzomotoros (érzékelő-mozgásos), valamint a motoros (mozgásos) képességek fejlesztését óvodáskorban.