Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 28. hét

Hétről hétre

Baba

Tovább növekszik a pici és már egyre kevesebb a helye, így kevesebbet is mozog. Szempillái kinőttek, ha kisfiú, a heréi teljesen leszálltak már. A 28. héten, vagy utána koraszülöttek túlélési esélyei a megfelelő orvosi segítséggel már igen jók.

Mama

Lassan befordulsz a célegyenesbe, úgyhogy ideje megtervezni a szülést a kezelőorvosoddal. Ma már elég sok szülési mód elfogadott, viszont e módok egészségügyi kockázata nem azonos. Mindenképen beszéld meg a pároddal, mit gondoltok a legjobbnak és fontos, hogy részletesen átbeszéljétek a választott módszert az orvosoddal is, hogy biztosan tisztában legyél minden kockázattal, mielőtt döntesz, ugyanis a terhesség nagyon komoly megterhelést jelent mind a baba, mind a mama szervezete számára. Nem biztos, hogy a legdivatosabb szülési módok a legbiztonságosabbak.

A melledből előtej szivároghat, de ha mégsem, az nem azt jelenti, hogy nem fogod tudni szoptatni a babádat.

Papa

Az utolsó trimeszterben gyakoribbá válhatnak az orvosi vizsgálatok, időszerű, hogy ismét elkísérd a párodat. Ez Neked is remek alkalom lehet, hogy megbeszéld az orvossal a szüléssel kapcsolatos kérdéseidet.

Problémák a terhesség alatt – hányás és hányinger

A hányingert a köznyelvben lényegében a terhességgel azonosítják, vajon jogosan?Fejlődési mérföldkövek: Négykézláb

Amikor a babád négykézláb mászik, ezzel rengeteget segít, hogy az izmai eléggé megerősödjenek a későbbi járáshoz és egyben ez jelenti az első lehetőséget számára, hogy saját magától felfedezze a világot. Ilyenkor először csak megpróbál egyensúlyban maradni a kezén és a térdein. Aztán lassan rájön, hogy kell előre hátra kimozdulni ebből a testhelyzetből a térdei elmozdításával. [...]