Problémák a terhesség alatt – ödéma

Általános, szinte minden várandós kismamánál jelentkező tünet a terhesség alatt a csuklók és a bokák megdagadása, melyeket részben a baba szempontjából nagyon fontos folyadék-visszatartás, részben a megváltozott vérkeringés okoz.

Némi dagadás normális a terhesség folyamán, hiszen a baba egészséges fejlődése miatt szükség van rá, hogy a kismama szervezete visszatartson bizonyos mennyiségű folyadékot. A túlzott mértékű dagadás, azonban már kényelmetlen, sőt akár magas vérnyomáshoz is vezethet.

A kismama szervezete mindig visszatart annyi folyadékot, amennyi szükséges. Ez még akkor is igaz, ha ennek semmilyen külső, látható jele nincsen.

A dagadás a legtöbb kismama esetében a lábakon, különösen a boka körül, illetve a csuklónál jelentkezik. Ennek részben az az oka, hogy a növekvő baba, valamint a megnövekedett vértérfogat miatt a vérnek nehezebb a karokból és a lábakból visszaáramolni a szívbe. A lábak esetében a természetes gravitáció és a méh súlya miatt, az erekre ható megnövekedett nyomás lassítja a vér visszaáramlását.

Néhány jó tanács

  • Emeld fel a lábad s a csípődet minden nap 15-20 perce, ez segít felpezsdíteni a lábaidban a vérkeringést.
  • Alváskor, pihenéskor feküdj inkább a bal oldaladon, ezzel tehermentesítheted a szívbe visszafutó vénákat a méh okozta nyomástól.
  • A rendszeres testmozgás javítja a vérkeringést.
  • Ha ülsz, ne tedd keresztbe a lábaidat, mert ez növeli az erekre ható nyomást.
  • Igyál sok folyadékot.
  • Ne egyél nagyon fűszeres, különösen nagyon sós ételeket.
  • Egy langyos lábfürdő a nap végén csodákat tehet.

Baba receptek (13-36 hónap) – 2. rész

Baba receptek 13-36 hónapos babák számáraHoroszkóp – Mérleg

A Mérleg jegyében született gyermek – horoszkóp