Gyermek elsősegély: égés vagy forrázás

Teendők égési sérülés esetén

Égési sérülések esetén a legfontosabb és lényegében egyetlen teendő a sérült testrész legalább 15 percen át tartó hűtése hideg folyóvízzel, vagy ha erre nincsen lehetőség, hideg vizes borogatással. A hűtésnél minden perc számít, ezért a hűtést azonnal meg kell kezdeni, az orvost – ha épp más nincsen a közelben – ráérünk ezután is értesíteni. A hűtés megakadályozza a szövetek további károsodását. Nagyon fontos, hogy az égési sebre nem szabad semmilyen krémet, kenőcsöt kenni. Baba, gyermek elsősegély: égés, forrázásA hűtés után fedjük be steril kötszerrel és haladéktalanul forduljunk orvoshoz. A bőr az első és egyik legfontosabb védővonal a fertőzésekkel szemben, ezért annak megégésekor fokozott a fertőzésveszély. Ha nincsen elég kötszer, akkor a hűtés után bugyoláljuk tiszta, vasalt lepedőbe a gyermeket és itassuk bőven folyadékkal, amíg a mentő megérkezik.

Ha a gyermekre esetleg ráégett a ruha, semmiképpen ne próbáljuk meg azt magunk eltávolítani, mert ezzel sokkal több gondot okozhatunk. Ugyanúgy végezzük el a hűtést, majd azonnal forduljunk orvoshoz.

Érdemes tudni, hogy a gyermek tenyérfelületénél nagyobb kiterjedésű égés orvosi ellátást igényel, 4-5 tenyérnyi sérülés esetén már kórházi kezelésre van szükség, a húsz tenyérnyi égés (pl.: a mellkas vagy hát megégése) már életveszélyes lehet.

Baba receptek (6-12 hónap)

Amennyiben elég anyatejed van, gyermekednek az első 6 hónap során az anyatejen kívül nincsen szüksége más táplálékra, hiszen az anyatej tökéletesen fedezni a pici szükségleteit. A 6. hónaptól azonban lassan el lehet kezdeni adagolni egyéb ételeket is.Gyakori gyermekbetegségek – Láz

Újdonsült szülők számára az első igazi láz a babánál igen ilyesztő élmény lehet, hiszen csak ilyenkor a baba egész teste tűzben ég, teljesen megváltozik a hangulata és ekkor sajnos még megkérdezni sem lehet tőle, hogy mit a baja. A láz mögött azonban sokszor komoly betegségek is megbújhatnak, ezért érdemes komolyan venni.