Gyermek elsősegély: égés vagy forrázás

Teendők égési sérülés esetén

Égési sérülések esetén a legfontosabb és lényegében egyetlen teendő a sérült testrész legalább 15 percen át tartó hűtése hideg folyóvízzel, vagy ha erre nincsen lehetőség, hideg vizes borogatással. A hűtésnél minden perc számít, ezért a hűtést azonnal meg kell kezdeni, az orvost – ha épp más nincsen a közelben – ráérünk ezután is értesíteni. A hűtés megakadályozza a szövetek további károsodását. Nagyon fontos, hogy az égési sebre nem szabad semmilyen krémet, kenőcsöt kenni. Baba, gyermek elsősegély: égés, forrázásA hűtés után fedjük be steril kötszerrel és haladéktalanul forduljunk orvoshoz. A bőr az első és egyik legfontosabb védővonal a fertőzésekkel szemben, ezért annak megégésekor fokozott a fertőzésveszély. Ha nincsen elég kötszer, akkor a hűtés után bugyoláljuk tiszta, vasalt lepedőbe a gyermeket és itassuk bőven folyadékkal, amíg a mentő megérkezik.

Ha a gyermekre esetleg ráégett a ruha, semmiképpen ne próbáljuk meg azt magunk eltávolítani, mert ezzel sokkal több gondot okozhatunk. Ugyanúgy végezzük el a hűtést, majd azonnal forduljunk orvoshoz.

Érdemes tudni, hogy a gyermek tenyérfelületénél nagyobb kiterjedésű égés orvosi ellátást igényel, 4-5 tenyérnyi sérülés esetén már kórházi kezelésre van szükség, a húsz tenyérnyi égés (pl.: a mellkas vagy hát megégése) már életveszélyes lehet.

Laktózérzékenység (tejcukor-érzékenység)

A laktózérzékenység egy klinikai tünetegyüttes, amit egy vagy több béltraktushoz kapcsolódó tünet előfordulása jelez (pl: hasi fájdalom, hasmenés) laktóz tartalmú étel fogyasztása után.Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 2. hét

A nő petesejtje az érési fázisban van. Tüszőrepedés után a petesejt elindul a petevezetéken át a méhbe, ideális esetben útközben találkozik a hímivarsejttel.