Gyermek elsősegély: égés vagy forrázás

Teendők égési sérülés esetén

Égési sérülések esetén a legfontosabb és lényegében egyetlen teendő a sérült testrész legalább 15 percen át tartó hűtése hideg folyóvízzel, vagy ha erre nincsen lehetőség, hideg vizes borogatással. A hűtésnél minden perc számít, ezért a hűtést azonnal meg kell kezdeni, az orvost – ha épp más nincsen a közelben – ráérünk ezután is értesíteni. A hűtés megakadályozza a szövetek további károsodását. Nagyon fontos, hogy az égési sebre nem szabad semmilyen krémet, kenőcsöt kenni. Baba, gyermek elsősegély: égés, forrázásA hűtés után fedjük be steril kötszerrel és haladéktalanul forduljunk orvoshoz. A bőr az első és egyik legfontosabb védővonal a fertőzésekkel szemben, ezért annak megégésekor fokozott a fertőzésveszély. Ha nincsen elég kötszer, akkor a hűtés után bugyoláljuk tiszta, vasalt lepedőbe a gyermeket és itassuk bőven folyadékkal, amíg a mentő megérkezik.

Ha a gyermekre esetleg ráégett a ruha, semmiképpen ne próbáljuk meg azt magunk eltávolítani, mert ezzel sokkal több gondot okozhatunk. Ugyanúgy végezzük el a hűtést, majd azonnal forduljunk orvoshoz.

Érdemes tudni, hogy a gyermek tenyérfelületénél nagyobb kiterjedésű égés orvosi ellátást igényel, 4-5 tenyérnyi sérülés esetén már kórházi kezelésre van szükség, a húsz tenyérnyi égés (pl.: a mellkas vagy hát megégése) már életveszélyes lehet.

Mennyi ideig tart, hogy teherbe essek

Nehéz megmondani, pontosan mennyi idő kell, hogy egy nő teherbe essen, persze vannak általános statisztikák, amik fogózkodót nyújthatnak ehhez. De természetesen minden ember különböző, így nem szabad ezekből az általános statisztikákból automatikusan saját magunkra nézve következtetéseket levonni. Normálisan a termékeny pároknak 20-30% esélyük van a teherbeesésre minden ciklus alatt. Kb. a párok 84%-a egy éven [...]A mozgás fejlődése – folytatás

A mozgás fejlődése – 1. rész Kúszás, mászás A gurulás után a kúszás, majd a négykézláb mászás segítségével hatékonyabban éri el a pici a kiszemelt dolgokat. Első lépésként kinyomja magát, majd előre-hátra hintázik. Van olyan baba, aki ezt fejleszti tovább, és előre-előreveti magát, más kúszik, mint a kommandósok, van, aki félig ülő helyzetben húzza-tolja magát [...]