Kalcium-szükséglet a terhesség alatt

A kalcium a legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag az emberi szervezetben. Ennek nagy része a csontokban található, de a kalcium fontos szerepet játszik az idegrendser működésében és a véralvadás segítésében is. Egy felnőtt napi kalciumszükséglete kb. 800 mg, ami azonban nőknél a terhesség időszakában 1200 mg-ra nő. Ezért fontos odafigyelned rá, ha várandós vagy.

Az első trimeszter során elsősorban a magzat idegrendszerének fejlődéséhez van szükség kalciumra, a terhesség 13. hetére azonban már kialakul a magzat csontváza és a fogai is fejlődésnek indulnak. A pici csontozatának növekedése miatt a terhesség 2. és 3. trimeszterében jelentősen megnő a kalciumszükséglet (a terhesség második felében a magzat óránként tizenhárom milligrammnyi kalciumot használ fel), ezért ilyenkor különösen érdemes odafigyelned erre.

Miben található kalcium?

A tej és a tejtermékek a kalciumban leggazdagabb élelmiszerek közé tartoznak, ezért ilyesmit naponta többször is érdemes fogyasztani valamilyen formában. A joghurt és a kefir ugyanannyit tartalmaz, mint a teljes tej, a különféle sajtok pedig különösen gazdag, változatos ízvilágú kalciumforrásaink. Tíz dekagramm ementáli, eidami vagy parmezán sajt 800 milligrammot tartalmaz, a várandós nő napi szükségletének kétharmadát.

További fontos kalciumforrások a a szardínia, makréla, lazac, brokkoli vagy egyéb zöld leveles zöldségfélék. Talán sokan nem gondolnák, de az olajos magvak rengeteg kalciumot tartalmaznak, persze ezekből mindenképpen a nem sózott változatokat kell fogyasztani. Egy friss zöldségekből elkészített saláta joghurtos szósszal és olajos magvakkal egy igazi kalciumbomba.

Nem mind hasznosul

A kalcium felszívódását számos dolog befolyásolja, pl a D-vitamin nagyon fontos szerepet tölt be a kalcium felszívódás elősegítésében. Bizonyos ételek között káros kölcsönhatások is felléphetnek, pl, mind a tej, mind a spenót sok kalciumot tartalmaz, együtt mégsem érdemes fogyasztani őket, mert a spenótban található oxálsav a tej kalciumával oldhatatlan komplexet képez, így egyáltalán nem tud a kalcium felszívódni. A teljes kiőrlésű gabonában, korpában található fitátok, a kalciummal ugyancsak nehezen oldódó vegyületet hoznak létre. Természetesen ez nem jelenti, hogy bármely fenti ételről le kellene mondani, sőt, mindössze arról van szó, hogy ne együtt edd őket, hanem néhány óra eltéréssel akkor mindegyikből hasznosulni tud a kalcium.

A kávé, a fekete tea és a koffeintartalmú italok mindenképpen kerülendők, mert ezek olyannyira rontják a kalciumfelszívódás hatásfokát, hogy például napi három csésze kávé fogyasztása 100 milligrammal emeli a kalciumszükségletet.

Akkor most mi a helyzet a tehéntejjel?

A tehéntej az elmúlt években nagyon megosztó élelmiszer lett, sokan esküsznek rá, hogy napi fogyasztása ajánlott mindenkinek, mások a káros hatásait hangoztatják. Az, hogy nincsen egy teljesen egységes álláspont, jelzi, hogy nem egyértelműek a bizonyítékok sem mellette, sem ellene. Az egyetlen tanács talán itt is a mértékletesség, bármilyen táplálékról beszélünk is, a túlzottan nagy mennyiség nem feltétlenül egészséges.

Persze aki szeretné teljesen kiiktatni a tehéntejet az életéből, ma már annak is van remény, fogyaszthatsz pl. árpa- ,szója- vagy rizstejet is. Persze ezek a termékek lényegesen drágábbak, mint a tehéntej.

START számla átvitele bankokból a Magyar Államkincstárhoz

Helga születése után nagyon gondosan választottuk ki azt a bankot, ahol a Start-számlátá megnyitottuk. Az államtól akkor 42000 forintot kaptunk, s az MKB Banknál nyitottunk számlát. A fő ok az volt, hogy a számlavezetésért nem kellett fizetni, s elég magas volt a kamatláb is. Az első két évben rendszeresen fizettünk a számlára, s év végén [...]Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 1. hét

Leválik a méhnyálkahártya (menstruáció), majd a hormonok hatására beérik a következő pete, ez a peteérés vagy ovuláció. Ha teherbe szeretnél esni, a leendő babád egészsége miatt érdemes előre tervezni és már mostantól jobban odafigyelni a szokásaidra.