Szex a terhesség alatt

Megengedett-e a nemi élet a terhesség alatt? Sok párt foglalkoztat, hogy vajon biztonságosak-e a szex különböző formái a várandósság ideje alatt. Általánosságban elmondható, hogy igen, de azért néhány dologra érdemes odafigyelni.

Szex a trimeszterek alatt

Az első trimeszter idején hatalmas változások zajlanak le a nő testében, ami mögött nagyrészt hormonális változások állnak. A legtöbb nő ebben az időszakban fáradékonyabb és folyamatosak a rosszullétek, ezért ebben az időszakban elég nehéz izgalomba hozni őket. Ha nőként nem kívánod a szexet az első trimeszterben, akkor ne erőltessétek, de ne aggódj, ez az állapot nem tart sokáig. A férfi részéről ilyenkor a megértő támogatás és türelem szükséges.

A második trimeszter során a kismamák kivirulnak. A rosszullétek elmúlnak, az kismama energiaszintje ismét a régi, viszont a pocak még nem akkor, hogy zavarjon a mozgásban. Sok várandós nő ilyenkor kifejezetten aktív szexuálisan, párjuk legnagyobb örömére, bár megjegyzendő, hogy vannak férfiak, akik annyira féltik kedvesüket és a babát, hogy még a szexet is kerülni szeretnék.

Bár a pocak ilyenkor még nem nagy, változások azért bőven történnek az anya testében: a bőr és a mellek sokkal érzékenyebbek, a mellek mérete megnő, ami feszülő, fájó érzést okozhat. A terhesség előrehaladtával bizonyos pózok már nem kényelmesek, használjátok a kreativitásotokat és váltsatok pózokat. Az a lényeg, hogy a mama hasát semmiképpen se érje nyomás a szex közben.

A harmadik trimeszterben a pocak növekedése miatt egyre nehezebb a mozgás, ismét visszatér a fáradság és főleg első gyermek esetén, elkezd nőni a szüléstől való félelem. Sok nő a harmadik trimeszter során ismét nem kívánja annyira az együttléteket, mint korábban. Ha azonban nem érzed magad kényelmetlenül, akkor nyugodtan lehet folytatni, ahol abbahagytátok, de a pocakra vigyázni kell és kerülni kell a hirtelen mozdulatokat.

Sok pár aggódik a koraszülés miatt a terhesség vége felé. Bár a sperma tartalmaz prosztaglandint (orgazmus során a nőben is keletkezik és méhösszehúzódást vált ki), de egészséges terhesség esetén ez nem okozhat problémát. Persze nem kötelező szeretkezni, ha pároddal úgy érzitek, hogy inkább mellőzitek a szexet, az is teljesen rendben van. A lényeg, hogy mindenképpen beszéljétek meg az érzéseiteket és félelmeiteket egymással.

Milyen típusú szex megengedett?

A fentiek figyelembe vétele mellett a hüvelyi szex nem okozhat semmilyen sérülést a babánál. Az anális szex szintén nem ártalmas, bár a terhesség önmagában is komoly mértékben segíti aranyér kialakulását. Az orális szex önmagában szintén nem okoz gondot, azonban ha a férfi valamilyen szájfertőzésben szenved, vagy valaha volt herpesze, akkor az orális szexet kerülni kell a terhesség teljes ideje alatt. Ha a szexhez egyébként szoktatok különböző segédeszközöket használni, ezeket a terhesség alatt érdemes mellőzni és ezen időre a szex hagyományos formáinál maradni.

Mikor kerüljük a szexet a terhesség alatt

Általánosságban tehát elmondható, hogy egészséges terhesség esetében, ha a mind a nő, mind a férfi vágyik rá, semmilyen orvosi indoka nincs a szex mellőzésének, sőt a szexet kísérő pozitív lelki állapot mindenképpen előnyös. Természetesen azonban vannak esetek, amikor a terhesség alatt a szex nem javasolt, esetleg kifejezetten tilos. Az alábbi esetekben orvosod minden bizonnyal nem tanácsolja, vagy megtiltja a nemi életet:

  • Az előző terhesség során a várandósság korai időszakában spontán vetélés történt;
  • Előzőleg terhességnél koraszülés fordult elő;
  • Megnövekedett a koraszülés esélye;
  • Hüvelyi fertőzés esetén;
  • A terhesség folyamán vérzés vagy hastáji fájdalom lép fel;
  • A magzatburok megrepedt, a magzatvíz szivárog;
  • Kerülni kell az orális örömszerzést az egész terhesség során, ha az apának valaha volt herpesze;

Ha kérdéseid vannak a terhesség alatti szexszel kapcsolatban, mindenképpen konzultálj az orvosoddal, hiszen minden terhesség különböző, így nem lehet általános tanácsokat adni.

Baba receptek (6-12 hónap)

Amennyiben elég anyatejed van, gyermekednek az első 6 hónap során az anyatejen kívül nincsen szüksége más táplálékra, hiszen az anyatej tökéletesen fedezni a pici szükségleteit. A 6. hónaptól azonban lassan el lehet kezdeni adagolni egyéb ételeket is.Hatással van a koffein a termékenységre?

Talán. Jelenleg nincsen egyértelmű válasz a kérdésre. Akkor mégis mit tehetsz ilyen helyzetben?