Szex a terhesség alatt

Megengedett-e a nemi élet a terhesség alatt? Sok párt foglalkoztat, hogy vajon biztonságosak-e a szex különböző formái a várandósság ideje alatt. Általánosságban elmondható, hogy igen, de azért néhány dologra érdemes odafigyelni.

Szex a trimeszterek alatt

Az első trimeszter idején hatalmas változások zajlanak le a nő testében, ami mögött nagyrészt hormonális változások állnak. A legtöbb nő ebben az időszakban fáradékonyabb és folyamatosak a rosszullétek, ezért ebben az időszakban elég nehéz izgalomba hozni őket. Ha nőként nem kívánod a szexet az első trimeszterben, akkor ne erőltessétek, de ne aggódj, ez az állapot nem tart sokáig. A férfi részéről ilyenkor a megértő támogatás és türelem szükséges.

A második trimeszter során a kismamák kivirulnak. A rosszullétek elmúlnak, az kismama energiaszintje ismét a régi, viszont a pocak még nem akkor, hogy zavarjon a mozgásban. Sok várandós nő ilyenkor kifejezetten aktív szexuálisan, párjuk legnagyobb örömére, bár megjegyzendő, hogy vannak férfiak, akik annyira féltik kedvesüket és a babát, hogy még a szexet is kerülni szeretnék.

Bár a pocak ilyenkor még nem nagy, változások azért bőven történnek az anya testében: a bőr és a mellek sokkal érzékenyebbek, a mellek mérete megnő, ami feszülő, fájó érzést okozhat. A terhesség előrehaladtával bizonyos pózok már nem kényelmesek, használjátok a kreativitásotokat és váltsatok pózokat. Az a lényeg, hogy a mama hasát semmiképpen se érje nyomás a szex közben.

A harmadik trimeszterben a pocak növekedése miatt egyre nehezebb a mozgás, ismét visszatér a fáradság és főleg első gyermek esetén, elkezd nőni a szüléstől való félelem. Sok nő a harmadik trimeszter során ismét nem kívánja annyira az együttléteket, mint korábban. Ha azonban nem érzed magad kényelmetlenül, akkor nyugodtan lehet folytatni, ahol abbahagytátok, de a pocakra vigyázni kell és kerülni kell a hirtelen mozdulatokat.

Sok pár aggódik a koraszülés miatt a terhesség vége felé. Bár a sperma tartalmaz prosztaglandint (orgazmus során a nőben is keletkezik és méhösszehúzódást vált ki), de egészséges terhesség esetén ez nem okozhat problémát. Persze nem kötelező szeretkezni, ha pároddal úgy érzitek, hogy inkább mellőzitek a szexet, az is teljesen rendben van. A lényeg, hogy mindenképpen beszéljétek meg az érzéseiteket és félelmeiteket egymással.

Milyen típusú szex megengedett?

A fentiek figyelembe vétele mellett a hüvelyi szex nem okozhat semmilyen sérülést a babánál. Az anális szex szintén nem ártalmas, bár a terhesség önmagában is komoly mértékben segíti aranyér kialakulását. Az orális szex önmagában szintén nem okoz gondot, azonban ha a férfi valamilyen szájfertőzésben szenved, vagy valaha volt herpesze, akkor az orális szexet kerülni kell a terhesség teljes ideje alatt. Ha a szexhez egyébként szoktatok különböző segédeszközöket használni, ezeket a terhesség alatt érdemes mellőzni és ezen időre a szex hagyományos formáinál maradni.

Mikor kerüljük a szexet a terhesség alatt

Általánosságban tehát elmondható, hogy egészséges terhesség esetében, ha a mind a nő, mind a férfi vágyik rá, semmilyen orvosi indoka nincs a szex mellőzésének, sőt a szexet kísérő pozitív lelki állapot mindenképpen előnyös. Természetesen azonban vannak esetek, amikor a terhesség alatt a szex nem javasolt, esetleg kifejezetten tilos. Az alábbi esetekben orvosod minden bizonnyal nem tanácsolja, vagy megtiltja a nemi életet:

  • Az előző terhesség során a várandósság korai időszakában spontán vetélés történt;
  • Előzőleg terhességnél koraszülés fordult elő;
  • Megnövekedett a koraszülés esélye;
  • Hüvelyi fertőzés esetén;
  • A terhesség folyamán vérzés vagy hastáji fájdalom lép fel;
  • A magzatburok megrepedt, a magzatvíz szivárog;
  • Kerülni kell az orális örömszerzést az egész terhesség során, ha az apának valaha volt herpesze;

Ha kérdéseid vannak a terhesség alatti szexszel kapcsolatban, mindenképpen konzultálj az orvosoddal, hiszen minden terhesség különböző, így nem lehet általános tanácsokat adni.

Táplálkozás az első trimeszterben

Pici magzatod befészkelte magát pocakodba és megkezdődött kettőtök közös élete. Ezzel együtt testedben óriási hormonális változások indultak be. Megnőtt alvásigényed, hangulatingadozások gyötörnek, érzékenyebb lettél és az ételekkel is igen szélsőséges lett a viszonyod. Amit eddig ki nem állhattál, azért most majd megőrülsz, vagy éppen fordítva. Az is megeshet, hogy egy falat sem megy le a torkodon anélkül, hogy vissza ne jönne.



13+1 jótanács a biztonságos terhességi tornához

A terhesség alatt végzett torna nagyon jó hatással van a kismama mentális és fizikális állapotára, így közvetve a babára. Néhány fontos szabályt azonban érdemes betartani.