Problémák a terhesség alatt – fáradékonyság

A terhesség talán egyik legjellemzőbb tünete a fáradékonyság, különösen a terhesség első és utolsó harmadában. Hogyan küzdhetsz ellene?

A terhesség első harmadában tapasztalható fáradság „célja”, hogy egy kis lassításra bírja a kismamát, ezzel is biztosítva a baba egészséges fejlődését, hiszen az első trimeszter kritikus a magzat számára. A terhesség utolsó harmadában jelentkező fáradság és levertség már inkább annak a plusz tehernek köszönhető, amelyet ilyenkor cipelned kell, ez elérheti a 9-11 kilót is.

Természetesen a fáradtság utalhat egyéb problémára is, mint például vérszegénység, alacsony vérnyomás, alacsony vastartalom a vérben vagy stressz.

Néhány jó tanács

  • A rendszeres testmozgás vagy a kismamatorna rengeteget segíthet a fáradékonyság megelőzésében.
  • Fogyassz sok fehérjét, friss zöldséget, gyümölcsöt.
  • Ha alacsony a véred vas szintje, fogyassz vasban dús ételeket, esetleg az orvosoddal egyeztetve szedhetsz vastartalmú táplálék kiegészítőt is.
  • Ha eddig még nem tetted, remek alkalom ez a relaxáció és a meditáció elsajátítására.
  • Ha még dolgozol, szakíts rá időt, hogy kicsit átmozgasd magad: a nyújtózkodás, láb- és fejkörzés remek élénkítők.
  • Ha kényelmesnek érzed, feküdj a hátadra 10-15 percre úgy, hogy a lábadat a szíved fölé emeled. Ez javítja a vérkeringést, így utána sokkal frissebbnek fogod magad érezni.
  • A mesterséges energianövelő szerek, energiaitalok sem Neked, sem a babának nem tesznek jót, ezeket kerüld.
  • Kerüld a nagy mennyiségű koffeint.
  • Ne vállalj túl sokat és ne hajtsd túl magad, fogadd el, hogy átmenetileg csak kevesebbre vagy képes fizikailag, mint a terhességed előtt.

Tápszerek típusai, fajtái

Sok esetben és minden igyekezetünk ellenére sem tudunk szoptatni. Ebben az esetben a tápszeres táplálás, mint alternatíva kerül előtérbe. Mindenképpen és nagy bizalommal forduljunk gyermekorvosunkhoz, hogy a kereskedelemben kapható számos anyatej helyettesítő tápszerből a legjobbat válasszuk ki babánknak. Tápszerek – fajtái, típusai Ha a családban nincsen allergiás megbetegedés, és csecsemőnk is egészséges, a következő fajta [...]Hatással van a koffein a termékenységre?

Talán. Jelenleg nincsen egyértelmű válasz a kérdésre. Akkor mégis mit tehetsz ilyen helyzetben?