Jóga gyakorlatok a terhesség alatt – Második trimeszter 2.

6. Pálmafa póz (Tadasan)
Hogyan végezd?
Jóga gyakorlat - Pálmafa póz
Állj összezárt lábakkal, a kezeid legyenek oldalt a tested mellett. Emeld fel a karjaidat a fejed fölé és kulcsold össze a kezeidet, tenyérrel felfelé. Belégzés közben nyújtózkodj felfelé, ameddig tudsz. Nyújtsd a karjaidat, vállaidat és a mellkasodat is felfelé. Állj lábujjhegyre, hogy még magasabbra nyújtózkodj. Ezután ereszkedj vissza a sarkadra és a kezeidet is tedd vissza a fejedre (kéz marad összekulcsolva, tenyérrel felfelé). Pihenj pár másodpercet, majd ismételd meg a gyakorlatot. Ismételd meg 5-10 alkalommal.

Előnyök
Javítja a fizikai és lelki egyensúlyt. Megnyújtja az egész gerincet, így segít oldani a gerinc körüli izmok feszültségét. A hasizmok tónusát is javítja.

7. Derék csavaró póz (Kati Chakrasan)
Hogyan végezd?
Jóga gyakorlat - Derék csavaró póz
Állj terpeszállásban, a lábaid körülbelül fél méter távolságra legyenek egymástól, a kezeid legyenek oldalt. Belégzés közben emeld fel a kezeidet a vállad magasságáig. Kilégzés közben csavard el a felső tested balra. A jobb kezed tedd a bal válladra, a bal kezeddel pedig hátulról karold át a derekad. A fejedet mozgasd ballra és néz át a bal vállad felett. Maradj így 2 másodpercig, majd jöhet a belégzés, miközben visszatérsz a kezdő pozícióba. A lábaid maradjanak a talajon a gyakorlat közben. A csavarást finoman csináld, nehogy rándulást okozzon. Ismételd meg a gyakorlatot 5-10 alkalommal.

Előnyök
Javítja a derék, a hát és a csípő izmainak a tónusát. Jelentősen javítja az általános közérzetet és csökkenti a fizikai és mentális feszültséget.

8. Guggoló és felegyenesedő póz (Utthanasan)
Hogyan végezd?
Jóga gyakorlat - Guggoló és felegyenesedő póz
Állj egyenesen terpeszállásban úgy, hogy a lábfejeid kifelé nézzenek. Kulcsold össze a kezeidet és lazán lógasd a tested előtt. Lassan hajlítsd be a térdeidet és guggolj le. Ezután lassan egyenesítsd ki magad így ismét visszatérsz az álló pozícióba.

Előnyök
A gyakorlat erősíti a méh, a boka és a comb izomzatát.

9. Gerinc hajlító póz (Meru Akarshanasan)
Hogyan végezd?
Jóga gyakorlat - Gerinc hajlító póz
Feküdj a bal oldaladra, a jobb lábad legyen a bal lábadon. A bal kezedet tedd a fejed alá, a fejed feküdjön a tenyereden. A jobb kezed legyen a jobb combodon. Emeld a jobb lábadat olyan magasra, amennyire csak tudod, a jobb kezedet csúsztasd végig a lábadon, míg eléred a nagylábujjad. Ezután engedd vissza a lábad, majd ismételd meg a másik oldaladon is.

Előnyök
Ellazítja a térd ízületet, a comb belső oldalát és a hasizmot. Nyújtja a test oldalsó izmait, erősítve és rugalmassá téve őket.

Problémák a terhesség alatt – gyomorégés

A gyomorégés roppant kellemetlen érzése minden bizonnyal a legtöbb kismama számára ismerős érzés, melyről szívesen lemondana, ha tehetné. Erre ugyan nincsen lehetőség, de jelentősen csökkenthető a gyomorégés néhány egyszerű tanács betartásával.A mozgás fejlődése – folytatás

A mozgás fejlődése – 1. rész Kúszás, mászás A gurulás után a kúszás, majd a négykézláb mászás segítségével hatékonyabban éri el a pici a kiszemelt dolgokat. Első lépésként kinyomja magát, majd előre-hátra hintázik. Van olyan baba, aki ezt fejleszti tovább, és előre-előreveti magát, más kúszik, mint a kommandósok, van, aki félig ülő helyzetben húzza-tolja magát [...]