Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 25. hét

Hétről hétre

Baba

A baba eléri a 700 grammot, gerince és csontjai egyre erősödnek, a kézügyessége is javul, már teljesen ökölbe tudja szorítani a kezeit. A bőre már kevésbé átlátszó, de még mindig gyűrött. Az orrlyukak kinyílásával és a tüdőben kifejlődött erekkel a légző mozgásai egyre rendszeresebbé válnak.

Mama

Feltehetően jól érzed magad a bőrödben, de a pici egyre nagyobb súlya és az általad felszedett plusz kilók miatt lassan kezded kényelmetlenül érezni magad. A terhesség alatt fellépő elhízásnak több oka is van. Egyrészt ilyenkor megnő a kismama étvágya, ráadásul a tested a magzat-védő üzemmódba kapcsol, aminek következtében bevitt táplálék tovább marad a gyomorban, hogy több tápanyag szívódhasson fel, és ennek értelemszerű, de kellemetlen következménye, hogy több zsír is rakódik le. A hízás másik oka, hogy a terhesség alatt nyilvánvalóan csökkentened kell a testedzések intenzitását is. A 30. hétig az egészséges súlygyarapodás 9-11 kg. De ne aggódj emiatt, megfelelő táplálkozással és folyamatos testedzéssel nem lesz nehéz szülés után leadnod a súlyfelesleget.

A székrekedés is rendszeres panasz a terhesség alatt, ezen rost tartalmú ételek fogyasztása segíthet.

Ha még nincs meg a pici neve, most már komolyan itt az ideje elgondolkodni rajta.

Papa

Ahogy közeleg a születés pillanata, a szülők között mind gyakrabban téma a gyermek helyes nevelése. Természetesen előfordulhat, hogy egy kérdésben nem vagytok egy véleményen a pároddal, ami nem baj. Lényeg, hogy Te is meghallgasd az ő véleményét, de közben a sajátodat sem kell véka alá rejtened. A közös gyermeketek lesz, így nevelnetek is közösen kell majd.

Kismama jóga – jóga a terhesség alatt

Egy nő élete nem áll meg a terhesség alatt és igaz ez a mozgásra is. Az egyik lehetőség a jóga. A jógában számos gyakorlat és póz van, amely csodákat képes tenni a terhesség alatt is.Gyermekkori betegségek – Krupp

A krupp a légutak fertőző, belégzéskor nehézlégzést okozó vírusos megbetegedése. Általában éjszaka és váratlanul jelentkezik a betegség. Jellemző tünete a jellegzetes, száraz, ugató köhögés.