Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 8. hét

Hétről hétre

Baba

Az embrió a hét végére eléri a 8-11 mm-es hosszúságot. Tisztán látható válik a hátsó agy és a pici ivarmirigyei herékké vagy petefészkekké alakulnak. Megindul a pici spontán mozgása, ami később nagyon fontos szerepet játszik majd az izmok fejlődésében, de ebből Te még semmit nem érzel. A csontok és ízületek is jelentős változáson mennek át. Megjelenik a könyök és beindul a csontosodás. Az ujjak is tovább nőnek, akár már meg is lehetne őket számolni.

Mama

A 8. hétre túl kellett, hogy legyél az első nőgyógyászati vizsgálaton, ha még nem, hamarosan túl kell rajta esned. Vannak orvosok, akik szeretnek két kimaradt ciklust megvárni az első vizsgálat előtt, hogy biztosra menjenek. Ez egy remek alkalom számodra, hogy tisztázzatok minden felmerülő kérdést, lényeg, hogy ne maradjon benned kétely semmivel kapcsolatban.

Papa

Szeretnél segíteni a párodnak? Hagyd kicsit szundikálni a délután, készíts neki vacsorát, hidd el értékelni fogja a törődést. Az első trimeszterben jellemző fáradékonyságot és levertséget sok nő nagyon nehezen viseli, különösen, ha előtte aktív életet élt. A sok pihenés ilyenkor segít.

Gyermek elsősegély: vérzés

Az egyik leggyakoribb sérüléstípus, szinte minden kisebb-nagyobb baleset, vérzéssel is jár. Vérzés esetén az elsősegélynyújtás célja mérsékelni a vérveszteséget és óvni a sebet az elfertőződéstől.Szobatisztaság

Mikor jön el az ideje? A szobatisztaságra nevelés a szülőktől nagy türelmet igénylő hosszú folyamat lehet. Nincs általánosan elfogadott életkor, amikorra a babának szobatisztának kell lennie. Sokan az ülni tudó babákat már rögtön elkezdik a bilire szoktatni, mások sokkal türelmesebbek. Siettetni semmiképpen sem szabad a dolgot, hiszen a szobatisztaság elsajátítása nem csak testi, hanem lelki [...]