Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 8. hét

Hétről hétre

Baba

Az embrió a hét végére eléri a 8-11 mm-es hosszúságot. Tisztán látható válik a hátsó agy és a pici ivarmirigyei herékké vagy petefészkekké alakulnak. Megindul a pici spontán mozgása, ami később nagyon fontos szerepet játszik majd az izmok fejlődésében, de ebből Te még semmit nem érzel. A csontok és ízületek is jelentős változáson mennek át. Megjelenik a könyök és beindul a csontosodás. Az ujjak is tovább nőnek, akár már meg is lehetne őket számolni.

Mama

A 8. hétre túl kellett, hogy legyél az első nőgyógyászati vizsgálaton, ha még nem, hamarosan túl kell rajta esned. Vannak orvosok, akik szeretnek két kimaradt ciklust megvárni az első vizsgálat előtt, hogy biztosra menjenek. Ez egy remek alkalom számodra, hogy tisztázzatok minden felmerülő kérdést, lényeg, hogy ne maradjon benned kétely semmivel kapcsolatban.

Papa

Szeretnél segíteni a párodnak? Hagyd kicsit szundikálni a délután, készíts neki vacsorát, hidd el értékelni fogja a törődést. Az első trimeszterben jellemző fáradékonyságot és levertséget sok nő nagyon nehezen viseli, különösen, ha előtte aktív életet élt. A sok pihenés ilyenkor segít.

Antioxidánsok és a meddőség

A női meddőség hátterében nagyon gyakran endometriózis, policisztás ovárium szindróma, petefészek ciszták, mióma, méhüregi elváltozások, kismedencei összenövések és ivarszervi fejlődési rendellenességek húzódnak meg. Nemrég azonban egy újabb lehetséges okot vetett fel a tudomány – az antioxidánsok hatását. Az eddig ismert okok mellett az antioxidánsok is okozhatnak meddőséget. Ezt állatkísérletek alapján állapították meg amerikai kutatók. Ez [...]Vigyázz – A terhességi toxoplazmózis

A toxoplazmózis kórokozója, egy egysejtű parazita, mely a macskában szaporodik, de a “köztes gazda” lehet bármilyen melegvérű állat (pl. szarvasmarha), illetve akár az ember is.