Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 8. hét

Hétről hétre

Baba

Az embrió a hét végére eléri a 8-11 mm-es hosszúságot. Tisztán látható válik a hátsó agy és a pici ivarmirigyei herékké vagy petefészkekké alakulnak. Megindul a pici spontán mozgása, ami később nagyon fontos szerepet játszik majd az izmok fejlődésében, de ebből Te még semmit nem érzel. A csontok és ízületek is jelentős változáson mennek át. Megjelenik a könyök és beindul a csontosodás. Az ujjak is tovább nőnek, akár már meg is lehetne őket számolni.

Mama

A 8. hétre túl kellett, hogy legyél az első nőgyógyászati vizsgálaton, ha még nem, hamarosan túl kell rajta esned. Vannak orvosok, akik szeretnek két kimaradt ciklust megvárni az első vizsgálat előtt, hogy biztosra menjenek. Ez egy remek alkalom számodra, hogy tisztázzatok minden felmerülő kérdést, lényeg, hogy ne maradjon benned kétely semmivel kapcsolatban.

Papa

Szeretnél segíteni a párodnak? Hagyd kicsit szundikálni a délután, készíts neki vacsorát, hidd el értékelni fogja a törődést. Az első trimeszterben jellemző fáradékonyságot és levertséget sok nő nagyon nehezen viseli, különösen, ha előtte aktív életet élt. A sok pihenés ilyenkor segít.

Érdemes-e fejni?

Erre nem lehet egyértelmű, mindenkire érvényes választ adni. Van akinél ezen múlhat, hogy jut-e megfelelő mennyiségű anyatejhez a baba, de olyanok is vannak, akiknél a fejés akár káros is lehet.Magzatmozgások a terhesség alatt

Te is szeretnéd tudni, mit is jelent a kisbabád mozgása, mekkora a jelentősége a mozdulatok mennyiségének, a helyének, jellegének? Aggódsz néha, hogy szerinted keveset vagy éppen túl sokat ficánkol? Túl piciket mozdul, vagy kiszakítja a hasfaladat?