Gyakori gyermekbetegségek – Láz

Újdonsült szülők számára az első igazi láz a babánál igen ilyesztő élmény lehet, hiszen csak ilyenkor a baba egész teste tűzben ég, teljesen megváltozik a hangulata és ekkor sajnos még megkérdezni sem lehet tőle, hogy mit a baja.

Először is érdemes tisztázni, hogy lázról 37,5 Celsius-fok felett beszélünk. Egy enyhe hőemelkedés esetén a patikában kapható kifejezetten babáknak szánt lázcsillapító gyorsan leviheti a lázat.

Egy babánál számos dolog okozhat lázat és mivel ő nem tudja elmondani, hogy érez-e mást a lázon kívül, fontos, hogy ne ess pánikba és próbáld megfigyelni, hogy vanna-e árulkodó jelek egyéb problémákra, ezek az információk fontosak lehetnek az orvos számára. A láz mögött állhat valamilyen vírusos, vagy bakteriális fertőzés, fogzási fájdalom, védőoltásra adott reakció, de az is előfordulhat, hogy minden különösebb ok nélkül lázasodik be a baba, lásd: lázgörcs.

Ha a baba láza magasra szökik, vagy a lázat egyéb tünetek (pl.: kiütés, ingerlékenység, letargia, étvágytalanság, aluszékonyság) is kísérik, mindenképpen keresd fel a gyermekorvosodat.

Íme néhány hasznos ötlet:

    Baba láz

  • Patikában lehet kapni kifejezetten babáknak, illetve gyermekeknek való lázcsillapítót, ezeket szükség esetén nyugodtan használhatod. A tájékoztatót minden esetben olvasd el és mindig tartsd a két lázcsillapító közötti előírt időt.
  • Ma már kaphatók pontos, digitális hőmérők, amelyekkel egy gombnyomással megmérhtő a pici láza. Egy ilyen szerkezetet érdeme beszerezned, mert ezzel lázat mérni egyszerűbb és kényelmesebb, mind a babának, mind Neked.
  • Ha a baba belázasodik, mindig keresd az egyéb tüneteket, mint az ingerlékenység, letargia, étvágytalanság, vagy túlzott aluszékonyság. Ezket az orvosnak is jelezni kell, ugyanis a láz mögött sokféle betegség megbújhat.
  • A babának vagy gyermeknek ne adj aszpirin tartalmú lázcsillapítót.
  • Fontos pótolni az izzadás miatti vízveszteséget, egy baba sokkal könyebben kiszáradhat, mint egy felnőtt. A legjobb ilyenkor a víz, de ha a babád szereti a gyümölcslevet, az is megfelelő.

Vizelettartási problémák a terhesség alatt

Némileg különböző okokból, de a vizelettartási problémák a terhesség alatt az első és harmadik trimeszter során is igen jellemzőek. Lehet azonban enyhíteni a kellemetlen tüneteket.Mit érdemes tudni az ultrahangvizsgálatról

Manapság minden szülő ultrahang képen látja először kisbabáját, amikor még éppen csak felismerhetőek emberi vonásai, de vajon vannak-e veszélyei egy ilyen vizsgálatnak?