Gyakori gyermekbetegségek – Láz

Újdonsült szülők számára az első igazi láz a babánál igen ilyesztő élmény lehet, hiszen csak ilyenkor a baba egész teste tűzben ég, teljesen megváltozik a hangulata és ekkor sajnos még megkérdezni sem lehet tőle, hogy mit a baja.

Először is érdemes tisztázni, hogy lázról 37,5 Celsius-fok felett beszélünk. Egy enyhe hőemelkedés esetén a patikában kapható kifejezetten babáknak szánt lázcsillapító gyorsan leviheti a lázat.

Egy babánál számos dolog okozhat lázat és mivel ő nem tudja elmondani, hogy érez-e mást a lázon kívül, fontos, hogy ne ess pánikba és próbáld megfigyelni, hogy vanna-e árulkodó jelek egyéb problémákra, ezek az információk fontosak lehetnek az orvos számára. A láz mögött állhat valamilyen vírusos, vagy bakteriális fertőzés, fogzási fájdalom, védőoltásra adott reakció, de az is előfordulhat, hogy minden különösebb ok nélkül lázasodik be a baba, lásd: lázgörcs.

Ha a baba láza magasra szökik, vagy a lázat egyéb tünetek (pl.: kiütés, ingerlékenység, letargia, étvágytalanság, aluszékonyság) is kísérik, mindenképpen keresd fel a gyermekorvosodat.

Íme néhány hasznos ötlet:

    Baba láz

  • Patikában lehet kapni kifejezetten babáknak, illetve gyermekeknek való lázcsillapítót, ezeket szükség esetén nyugodtan használhatod. A tájékoztatót minden esetben olvasd el és mindig tartsd a két lázcsillapító közötti előírt időt.
  • Ma már kaphatók pontos, digitális hőmérők, amelyekkel egy gombnyomással megmérhtő a pici láza. Egy ilyen szerkezetet érdeme beszerezned, mert ezzel lázat mérni egyszerűbb és kényelmesebb, mind a babának, mind Neked.
  • Ha a baba belázasodik, mindig keresd az egyéb tüneteket, mint az ingerlékenység, letargia, étvágytalanság, vagy túlzott aluszékonyság. Ezket az orvosnak is jelezni kell, ugyanis a láz mögött sokféle betegség megbújhat.
  • A babának vagy gyermeknek ne adj aszpirin tartalmú lázcsillapítót.
  • Fontos pótolni az izzadás miatti vízveszteséget, egy baba sokkal könyebben kiszáradhat, mint egy felnőtt. A legjobb ilyenkor a víz, de ha a babád szereti a gyümölcslevet, az is megfelelő.

Problémák a terhesség alatt – székrekedés

A székrekedés nem csak a terhesség alatt fordul elő rendszeresen, de egy kismama számára a terhesség alatt jelentkező egyéb problémák miatt talán még kellemetlenebb.Fejlődési mérföldkövek: A fej mozgatása

A gyermekek születésükkor még alig képesek kontrollálni a nyakizmaikat és a fejük mozgatását. Életük első hat hónapjában elsajátítják e fontos képességet, mely később a felülés és a járás képességéhez elengedhetetlen lesz. Mikor kezdődik A legtöbb babának 6 hónapos korára elég erősek a nyakizmai ahhoz, hogy megtartsák a fejüket. Hogyan alakul ki Újszülöttek Születés után a [...]