Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 19. hét

Hétről hétre

Baba

A növekedés ismét jelentős ezen a héten, az elmúlt héthez képest akár 10%-os is lehet a súlygyarapodás és akár a 230 grammot is elérheti. Természetesen a baba méretei tekintetében jelentős eltérések mutatkozhatnak, ezért ha kérdésed lenne, mindig beszélj az orvosoddal.

A baba testén megjelenik a magzatpihe, az ún. Lanugo és a magzatmáz, amely a baba bőrének védelmét szolgálja. A lány babák petefészkében már petesejt kezdemények képződnek. A tejfog-csírák mögött már megjelennek az állandó fogak kezdeményei is. Ezért is nagyon fontos a helyes táplálkozás és a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele.

Mama

Esedékes a következő ultrahang vizsgálat, ez az ún. genetikai ultrahang, amellyel már kiszűrhetőek a belső szervi vagy csontrendszerbeli rendellenességek. Ezenkívül megvizsgálják a magzatvíz, a méhlepény és a köldökzsinór állapotát is. Ha szeretnél 4D-s ultrahang vizsgálatot, arra ez a legalkalmasabb idő, mivel a baba a nagy hely miatt izeg-mozog, szopja az ujját, s egyéb érdekes dolgokat művel.

Ez a viszonylagosan nyugodt időszak arra is remek lehetőséget ad, hogy kicsit informálódj, utánanézz a babavárással kapcsolatos legkülönbözőbb dolgoknak. Ha még nincs nevetek, itt a legfőbb ideje kitalálni fiú és lány nevet is.

Papa

A kismamák ekkor kezdik el kérdezgetni a büszke apukákat, hogy érzik-e a baba mozgását. Nos az igazság az, hogy sokan a 28. hétig nem éreznek semmit. Ha Te sem érzed még a mozgást, ne aggódj, hamarosan eljön annak is az ideje.

Hogyan “irányítsd” a baba ízlését?

A magzat az őt körülvevő magzatvízből akár napi 7,5 dl-t megiszik és mivel a magzatvízbe az anya által, a terhesség alatt evett ételek ízanyagai bejutnak, a magzat a terhesség alatt rengeteg különféle ízzel találkozik.Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 29. hét

Lassan a baba is felkészül a születésre. Már elég jól képes szabályozni a testhőmérsékletét, a csontvelő vörösvértesteket kezd termelni.