Fegyelmezési módszerek 0-12 éves korig

Úgy érzed, a gyermeked nem figyel rád? Ezzel nem vagy egyedül, hiszen minden kornak megvannak a megfelelő fegyelmezési kihívásai. Az alábbi, szakemberek által összeállított tanácsok segíthetnek, hogy többet megtudj a különböző fegyelmezési módszerekről.

Hogyan állítsd meg a gyermeket, amikor a távirányító gombját igyekszik nyomkodni? Mit kellene tenned annak érdekében, hogy a gyerekek tiszteljenek?

Függetlenül a gyermek korától, fontos, hogy következetes légy, amikor fegyelmezésről van szó. Ha a szülők nem tartják be a szabályokat, akkor a gyerekek nem fogják azokat fontosnak tartani.
 

0 és 2 éves kor között

A babák, természetüknél fogva kíváncsiak. Bölcs dolog, ha eltávolítod az olyan csábításokat, mint a televízió, magnó, csillogó ékszerek, az apró és élénkszínű tárgyakat, amelyek folyamatosan vonzák a babák figyelmét.

Amikor a baba egy ilyen tárgy felé venné az irányt, mondj nemet, és tereld el a figyelmét valamilyen más tevékenység felé.

Hatásos fegyelmezési technika lehet gyermekek számára a sarokba állítás. Ha egy gyermek valami csintalanságot követett el, az a legjobb, ha elmagyarázod neki, miért hibázott, és a sarokba állítod egy pár percre.

Fontos az, hogy ne alkalmazz fizikai fenyítést, midegy, hogy milyen csintalanságot követett el a gyermek. A babák és a kisgyermekek nem tudnak kapcsolatot teremteni a hibájuk és a fizikai fenyítés között.

Ne felejtsd el, hogy a legfontosabb a szülők példamutató viselkedése.
 

3 és 5 éves kor között

Amikor a gyermek fejlődik, és kezdi megérteni a tettek és következmények közötti kapcsolatot, bizonyosodj meg arról, hogy megérti az anya és apa által felállított szabályokat.

Magyarázd el világosan a gyermeknek, hogy mit kell tennie!

Például, ha van egy 3 éves gyermeked, aki ceruzával rajzol, és összepiszkolja vele az ebédlő falát, magyarázd el neki, hogy nem normális dolog ilyet tenni és mi fog történni akkor, ha még egyszer előfordul.

A szülők minél hamarabb létrehozzák azt a mintát, hogy: “A szülők határozzák meg a szabályokat, a gyerekeknek pedig be kell azokat tartaniuk”, annál jobb lesz mindenkinek.

Bár nem büntetheted meg a gyermeket minden csintalanságáért, világosan el kell határolnod azt, hogy milyen messzire mész el a megbocsátással.

A helytelen magaviseletért büntetés jár, míg a helyes viselkedésért jutalmazás. Ne becsüld alá a tettei pozitív hatásait. Néha sokkal hatásosabb olyan szavak által megdicsérni a gyermeket, mint “Büszke vagyok rád, amiért elpakoltad a játékaidat”, mintha megbüntetnéd azért, mert nem pakolta el azokat. Amikor megdicséred a gyermeket, ne csak annyit mondj neki, hogy “Ügyes voltál”, hanem foglald bele azt is, amiért meg lett dicsérve.

A szünetek már ebben a korban is hatásosak. Abban a pillanatban, amikor a gyermek valami rosszat csinál, vidd be abba a szobába, ahol nincsenek játékok. Ha a szobájában van a televízió és a számítógép, akkor a büntetésnek nem lesz semmilyen hatása.

Egyes szakértők azt mondják, hogy a sarokban állás időtartama 1 perc minden évre. Így, egy 3 éves gyermek 3 percet fog sarokban állni.
Más szakértők azon a véleményen vannak, hogy egy gyermeket addig kell a sarokban hagyni, ameddig le nem nyugszik.

Fontos az, hogy világosan fejezd ki magad. Ahelyett, hogy azt mondod a gyereknek, “Ne ugrálj a kanapén!”, inkább mondd azt neki, hogy “Kérlek, ülj a kanapéra”, és tedd a lábait a földre.
 

6 és 8 éves kor között

A szünetek hatásos fegyelmezési módszerek minden korosztály számára. És ismét létfontosságú a következetesség, amikor megerősíted a tekintélyedet a gyermek előtt.

A gyerekeknek tudniuk kell, hogy komolyan beszélsz, amikor megmondod nekik, mit tegyenek.

Ez nem feltételezi azt, hogy később nem adhatsz nekik még egy esélyt, vagy hogy nem engedsz meg kisebb csínytevéseket, de a legtöbb esetben tartanod kell magad ahhoz, amit mondtál.

Légy realista, amikor megpróbálod megijeszteni őt. Ha azt mondod a gyermeknek, hogy “Csapd be az ajtót még egyszer, és többet nem nézhetsz tévét”, akkor tudni fogja, hogy ez egy olyan fenyegetés, amit sosem fogsz véghez vinni, így ez a dolog megcsorbíthatja a tekintélyedet akkor is, amikor más dologgal vádolod meg.

Nagyon értékes a gyermeked előtt nyert hitelességed.

A sűrű büntetések hatástalanná válhatnak, mivel a gyermek hozzájuk szokik, és nem fog tartani semmitől.
 

9 és 12 éves kor között

Az ebben a korban lévő gyermekeket a természetes következmények használatával lehet fegyelmezni. Például abban az esetben, ha a gyermek nem készítette el a házi feladatát vacsora előtt, mit gondolsz mit kell tenned? Kellene hagynod, hogy későig fennmaradjon, vagy akár segíthetsz te is? Lehetséges, hogy nem szalasztod el az alkalmat, hogy segíts neki a leckéiben.

Esetleg hagyhatnád, hogy elmenjen úgy az iskolába, hogy nincs kész a házija és viselje ennek következményét. Természetes, hogy a szülő távol szeretné tartani a gyermeket a hibáktól, viszont hosszútávon ezek a szülők nagy előnytelenséget tesznek ezáltal.

A gyerekek látják, mi a helytelen viselkedés, és ez azt jelentheti, hogy nem teszik meg mégegyszer ugyanazt a hibát.


Miért nem megoldás a fizikai fenyítés?

Valószínűleg nincs még egy olyan ellentmondásos büntetés, mint a gyermek fenéken paskolása. Azonban ennek a típusú fenyítésnek a következő következményei lehetnek:

  • a gyermek megtanulja, hogy normális, ha megütöd, amikor mérges vagy
  • ezek a büntetésformák traumát okozhatnak a gyermeknek
  • ahelyett, hogy a gyermeket megtanítanád magatartást változtatni, az ütés félelmet kelt benne, és elkezd módszereket keresni arra, hogy elrejtse a csínytevéseit
  • azoknak gyermekeknek, akik figyelmet keresnek, ez a fajta büntetés kártpótlásnak tekinthető. Egy negatív kárpótlás jobb, mint egy semmilyen.

Lombik bébi program a kulisszák mögött – milyen a jó embrió?

Azoknál a pároknál, ahol természetes módon nem jön a baba, a lombik eljárás jelenthet kiutat. Mi alapján döntik el, mely megtermékenyített embriók a legalkalmasabbak a visszaültetésre?A mozgás fejlődése – folytatás

A mozgás fejlődése – 1. rész Kúszás, mászás A gurulás után a kúszás, majd a négykézláb mászás segítségével hatékonyabban éri el a pici a kiszemelt dolgokat. Első lépésként kinyomja magát, majd előre-hátra hintázik. Van olyan baba, aki ezt fejleszti tovább, és előre-előreveti magát, más kúszik, mint a kommandósok, van, aki félig ülő helyzetben húzza-tolja magát [...]