Problémák a terhesség alatt – hüvelyi folyás

A terhesség és a szoptatás ideje alatt nem menstruálsz, a hormonális változások hatására viszont bőségesebb folyást fogsz tapasztalni. Ez a legtöbb esetben híg, színtelen, vízszerű váladék. Emiatt nem kell aggódnod, azonban ha égő, viszkető érzést tapasztalsz, vagy a váladék színe nem áttetsző, esetleg bűzössé válik, azonnal beszélj az orvosoddal, mert ezek egy fertőzés jelei lehetnek és ha nem kezelik időben, a baba egészsége múlhat rajta.

A hüvely – eredetileg savas – kémhatása a terhesség alatt lúgossá változik, ez pedig fokozhatja a gombák megtelepedésének a kockázatát és ezzel a hüvelyfertőzés kialakulását. Gombás fertőzés esetén a folyás színtelen, szürkésfehér vagy sárgás színű, sűrű és kellemetlen szagú, a hüvelyben pedig viszkető, égő érzést tapasztalhatsz.

Baktériumos fertőzés esetén a hüvelyi folyás átlátszatlan, szaga furcsa (halszagra emlékeztető), a hüvelyben esetleg viszkető érzést okoz. Ez estben azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a fertőzés átterjedhet a magzatvízre, ami koraszülést okozhat.

Néhány jó tanács

  • A terhesség alatt ne használj tampont. Intimbetétet vagy egészségügyi betétet használhatsz, ha ettől kényelmesebben érzed magad.
  • Viselj pamut fehérneműt.
  • Ne használ intim dezodort vagy púdert.
  • Ne használj fürdőolajakat és fürdősókat.
  • Cseppents a fürdővízbe néhány csepp teafaolajat

Baba receptek (6-12 hónap)

Amennyiben elég anyatejed van, gyermekednek az első 6 hónap során az anyatejen kívül nincsen szüksége más táplálékra, hiszen az anyatej tökéletesen fedezni a pici szükségleteit. A 6. hónaptól azonban lassan el lehet kezdeni adagolni egyéb ételeket is.Kismama jóga – jóga a terhesség alatt

Egy nő élete nem áll meg a terhesség alatt és igaz ez a mozgásra is. Az egyik lehetőség a jóga. A jógában számos gyakorlat és póz van, amely csodákat képes tenni a terhesség alatt is.