Problémák a terhesség alatt – hüvelyi folyás

A terhesség és a szoptatás ideje alatt nem menstruálsz, a hormonális változások hatására viszont bőségesebb folyást fogsz tapasztalni. Ez a legtöbb esetben híg, színtelen, vízszerű váladék. Emiatt nem kell aggódnod, azonban ha égő, viszkető érzést tapasztalsz, vagy a váladék színe nem áttetsző, esetleg bűzössé válik, azonnal beszélj az orvosoddal, mert ezek egy fertőzés jelei lehetnek és ha nem kezelik időben, a baba egészsége múlhat rajta.

A hüvely – eredetileg savas – kémhatása a terhesség alatt lúgossá változik, ez pedig fokozhatja a gombák megtelepedésének a kockázatát és ezzel a hüvelyfertőzés kialakulását. Gombás fertőzés esetén a folyás színtelen, szürkésfehér vagy sárgás színű, sűrű és kellemetlen szagú, a hüvelyben pedig viszkető, égő érzést tapasztalhatsz.

Baktériumos fertőzés esetén a hüvelyi folyás átlátszatlan, szaga furcsa (halszagra emlékeztető), a hüvelyben esetleg viszkető érzést okoz. Ez estben azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a fertőzés átterjedhet a magzatvízre, ami koraszülést okozhat.

Néhány jó tanács

  • A terhesség alatt ne használj tampont. Intimbetétet vagy egészségügyi betétet használhatsz, ha ettől kényelmesebben érzed magad.
  • Viselj pamut fehérneműt.
  • Ne használ intim dezodort vagy púdert.
  • Ne használj fürdőolajakat és fürdősókat.
  • Cseppents a fürdővízbe néhány csepp teafaolajat

Készségfejlesztő gyakorlatok gyerekeknek

Ha gyermekeddel a közös szabadidő tartalmas eltöltéséhez keresel ötleteket, minden bizonnyal hasznosnak fogod találni az alábbi gyűjteményt.Horoszkóp – Rák

A Rák jegyében született gyermek – horoszkóp