Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 20. hét

Hétről hétre

Baba

A kicsi súlya elérheti a 280-300 grammot, hossza a 25 cm-t. Már érzékelheted, mikor alszik és mikor van ébren, utóbbi esetben sokkal többet mozog. Már hallja és figyeli a hangokat, egy erősebb hangtól könnyen megijed és “ugrik” egyet.

Mama

Már félúton vagy, gratulálunk! Sok kismama számára nehézkes lehet a légzés, mivel a belső szervek nyomást gyakorolhatnak a rekeszizomra, így a tüdőnek is kevesebb hely jut. Ez, az első terhesség esetén a szülés előtt kb. 4-6 héttel megszűnik, amikor a baba leszáll a medencébe. A köldököd is kidudorodik, ami a szülésig így is marad.

Papa

Vidd el vacsorázni a párodat, hogy megünnepeljétek a félidőt.

Nagyobb eséllyel esel teherbe karácsonykor?

Sokan hiszik, hogy a karácsonyi ünnepek közeledtével nagyobb az esélye a teherbeesésnek, mint a normál hétköznapokon. Tény, hogy a legtöbb baba augusztusban jön a világra, de a szeptemberi születések is száma az átlag felett szokott lenni. Használd ki te ezt a nyugodt időszakot, hogy összehozzátok a babát és akkor a nyáron már a babaszoba színének a kiválasztásával foglalkozhatsz.Komplikációk a terhesség alatt – Nemi úton terjedő betegségek

A nemi betegségek befolyásolják a nő fogamzásának esélyeit, amennyiben pedig a terhesség alatt fertőződik meg valaki, azzal megfertőzheti a magzatot és akár komoly rendellenességet is okozhat a babának.