Vizelettartási problémák a terhesség alatt

Némileg különböző okokból, de a vizelettartási problémák a terhesség alatt az első és harmadik trimeszter során is igen jellemzőek. Lehet azonban enyhíteni a kellemetlen tüneteket.

A terhesség első szakaszában a méh tágulása miatt egyre nagyobb lesz a nyomás a húgyhólyagon, aminek következtében igen gyakran kell a WC-re futkosni.

A harmadik trimeszterre jelentősen megnő a női szervezet vizelet-kiválasztása, mivel meg kell szabadulnia a baba által ekkor már nem kis mennyiségben termelt salakanyagoktól is. A véred nagyjából 40%-kal több vizet tartalmaz, aminek következtében a veséd is igen intenzíven működik. Természetes módon, így a húgyhólyagod sokkal hamarabb megtelik, ráadásul ekkor már a baba súlya is jelentős nyomást gyakorol a hólyagodra így nem képes annyi vizeletet megtartani, mint azelőtt.

A szervezetedben termelődő relaxin nevű hormon (terhességi hormon) következtében a vizeletet a veséből a húgyhólyagba szállító vezeték többszörösen meghajlik, ezekben a hajlatokban aztán könnyen megreked a vizelet, ami fertőzések forrása lehet. Ha vizeleted szúrós szagúvá válik és égő érzést okoz, konzultálj az orvosoddal, ugyanis ez a húgyúti fertőzés jele lehet, ami a terhesség során igen gyakori.

Néhány jó tanács

  • Semmiképpen se igyál kevesebbet, mert azzal nő a húgyúti fertőzés veszélye, és ne feledd, hogy két ember helyett kell innod.
  • Az viszont nem jó, ha egyszerre sok vizet iszol, mert így nem tudja a tested a kellő mennyiségű vizet felszívni. Inkább kortyolgass egész nap folyamatosan.
  • A medence tornáztatása szintén segíthet.
  • Inkább menj többször WC-re, ne hagyd, hogy a hólyagod teljesen megteljen és rohannod kelljen.
  • A vécén ülve ne hajolj előre, mert így nem tud teljesen kiürülni a hólyagod.
  • A sok kávé és tea fogyasztása nem ajánlott, mert ezek izgatják a húgyhólyagot.

Gyógynövények a terhesség alatt

Általános tanács, hogy a gyógynövényekkel óvatosan kell bánni, mert aki nincsen pontosan tisztában az egyes gyógynövények hatásaival/mellékhatásaival, valamint használatuk módjával, akár komoly problémát is okozhat magának. Különösen igaz ez a terhesség alatt, hiszen a fejlődő magzat sokkal érzékenyebb a külső kémiai ingerekre.Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 38. hét

Megeshet, hogy bizsergést, esetleg erős áramütésszerű fájdalmat érzel a medencéd környékén. Ennek oka, hogy babád valószínűleg eltalált egy ideget.