Vizelettartási problémák a terhesség alatt

Némileg különböző okokból, de a vizelettartási problémák a terhesség alatt az első és harmadik trimeszter során is igen jellemzőek. Lehet azonban enyhíteni a kellemetlen tüneteket.

A terhesség első szakaszában a méh tágulása miatt egyre nagyobb lesz a nyomás a húgyhólyagon, aminek következtében igen gyakran kell a WC-re futkosni.

A harmadik trimeszterre jelentősen megnő a női szervezet vizelet-kiválasztása, mivel meg kell szabadulnia a baba által ekkor már nem kis mennyiségben termelt salakanyagoktól is. A véred nagyjából 40%-kal több vizet tartalmaz, aminek következtében a veséd is igen intenzíven működik. Természetes módon, így a húgyhólyagod sokkal hamarabb megtelik, ráadásul ekkor már a baba súlya is jelentős nyomást gyakorol a hólyagodra így nem képes annyi vizeletet megtartani, mint azelőtt.

A szervezetedben termelődő relaxin nevű hormon (terhességi hormon) következtében a vizeletet a veséből a húgyhólyagba szállító vezeték többszörösen meghajlik, ezekben a hajlatokban aztán könnyen megreked a vizelet, ami fertőzések forrása lehet. Ha vizeleted szúrós szagúvá válik és égő érzést okoz, konzultálj az orvosoddal, ugyanis ez a húgyúti fertőzés jele lehet, ami a terhesség során igen gyakori.

Néhány jó tanács

  • Semmiképpen se igyál kevesebbet, mert azzal nő a húgyúti fertőzés veszélye, és ne feledd, hogy két ember helyett kell innod.
  • Az viszont nem jó, ha egyszerre sok vizet iszol, mert így nem tudja a tested a kellő mennyiségű vizet felszívni. Inkább kortyolgass egész nap folyamatosan.
  • A medence tornáztatása szintén segíthet.
  • Inkább menj többször WC-re, ne hagyd, hogy a hólyagod teljesen megteljen és rohannod kelljen.
  • A vécén ülve ne hajolj előre, mert így nem tud teljesen kiürülni a hólyagod.
  • A sok kávé és tea fogyasztása nem ajánlott, mert ezek izgatják a húgyhólyagot.

Nemi szervek tisztítása csecsemőkorban – néhány jótanács

A nemi szervek tisztán tartása egész életünk során fontos, hiszen nagyon érzékeny szervekről van szó, különösen a lányoknál. Íme egy-két jótanács, mire ügyelj a csecsemőkorban!Gyakori gyermekbetegségek – Láz

Újdonsült szülők számára az első igazi láz a babánál igen ilyesztő élmény lehet, hiszen csak ilyenkor a baba egész teste tűzben ég, teljesen megváltozik a hangulata és ekkor sajnos még megkérdezni sem lehet tőle, hogy mit a baja. A láz mögött azonban sokszor komoly betegségek is megbújhatnak, ezért érdemes komolyan venni.