Hogyan “irányítsd” a baba ízlését?

A magzat az őt körülvevő magzatvízből akár napi 7,5 dl-t megiszik és mivel a magzatvízbe az anya által, a terhesség alatt evett ételek ízanyagai bejutnak, a magzat a terhesség alatt rengeteg különféle ízzel találkozik.

A baba ízlelőbimbói a nyolcadik hét környékén jelennek meg, ettől kezdve folyamatos inderek érik a magzatvíz iszogatása közben. A magzatvíz kortyolgatása az ízlelés fejlődéséhez is hozzájárul, de jelentősen befolyásolja a baba későbbi ízlését is.

Az anyaméhben a babát érő ingerek nagyon fontosak, hiszen a születés után az ismerős dolgok nyugtatólag hatnak a picire. Így van ez az édesanya hangjával, de az ismerős ízekkel is.

Megfigyelték, hogy magzat arcán az ízérző sejtek ingerlésére reflexes változások mutatják az ízek hatását. Ez különösen a keserű íz esetén látszik: ilyenkor kifejezett tiltakozás jelenik meg a pici arcán. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a magzatvizet a baba édes íz esetében szaporán nyeli, míg keserű esetén ritkábban. Ez fontos felismerés volt, hiszen azt jelenti, hogy az alapízekre adott reakció nem tanult folyamat. A baba magától is tudja, hogy a szénhidrátok energiaforrások ezért “jók”, míg keserű íz valamilyen veszélyre utal.

Az ízek megtanulása azonban a születés után sem áll le, az anyatejjel folytatódik tovább. Vizsgálatok szerint az anya által fogyasztott jellegzetes ízek evés után egy-két órával megjelennek a tejben. Ezeket az ízeket a baba igen hamar megtanulja és jelentős hatással lesz a későbbi ízlésére.

Ezért is fontos, hogy kismamaként és szoptatós anyaként, minél változatosabban egyen a kismama, mert így a baba rengeteg ízzel találkozik már azelőtt, mielőtt közvetlenül maga enné ezeket az ételeket, ami jelentősen segíthet majd később “rászoktatni” őt a megfelelő ételekre.

Leszokás a cumiról

Sok szülő áll szemben a kihívással: hogyan szoktassam le gyermekemet a cumiról? Összességében a szopás egy fejlődéstanilag elfogadott önnyugtató magatartás.Véletlen mérgezés

A gyerekek, főleg, amíg még nagyon kicsik szívesen vesznek mindent a szájukba, hiszen ez segít nekik a tanulásban és a világ alaposabb felfedezésében. Ez azonban komoly veszélyek forrása is lehet, ha a szülő nem elég figyelmes.