Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 9. hét

Hétről hétre

Baba

A pici hossza a 9. hétre eléri a 13-17 mm-t, súlya az 1 grammot. Folytatódik a csontosodás és az agya is rohamos fejlődésnek indul. Kialakul a szem és a szemhéj, megjelennek a fül kagylóvonalai. Befejeződik a herék vagy petefészkek kialakulása. Ha megérinted a hasad, megmozdul a pici, de a spontán mozgásai is egyre sűrűsödnek. Ekkor kortyol bele először a magzatvízbe.

Mama

A kismamánál ebben az időszakban gyakran előfordul orrdugulás, orrvérzés. Használj párásítót, hogy enyhítsd a tüneteket. Érezhetsz még hányingert, állandó fáradtságot is, de ne aggódj, idővel túl leszel ezeken.

Papa

Ne aggódj, ha párod egyszercsak elpityeredik, minden látható ok nélkül, ezek csak a hormonok. Ugyanazok, amelyek érzékenyebbé és ingerlékenyebbé is teszik. Talán úgy érzed, Te állsz a rossz oldalon, de képzeld magad a párod helyébe, akinek át kell élnie, hogy a testének az irányítását szinte teljes egészében átveszik a hormonok. Jó hír, hogy ahogy a méhlepény fejlődik, és lassan átveszi néhány hormon termelését, a leendő kismama egyre jobban érzi majd magát. Légy türelmes és megértő!

Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 23. hét

Ettől a héttől kezdve méhed összehúzódásait is érezheted már. A méh simaizomzata akkor is végez ciklikus összehúzódásokat, amikor nem vagy terhes, de ez terhesség alatt a magzat növekedésével egyre erősebben jelentkezik.Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 35. hét

A terhesség előrehaladtával az alvás egyre nehezebbé válik, egyrészt a pici súlynövekedése, másrészt a vizesedésed miatt.