Antibiotikum – adjunk a babának vagy ne?

A gyermekek és különösen a csecsemők immunrendszere még nem olyan fejlett, mint a felnőtteké és bármilyen meglepő az immunrendszer hatékonyságára jelentős hatással van a bélflóránk állapota. Az antibiotikumok azonban sajnos elég rossz hatással vannak a bélflórára, de kellő odafigyeléssel enyhíthetőek a problémák.

Egy egészséges ember bélrendszerében sok milliárd baktérium él, melyeknek fontos szerepük van testünk egészséges működésében: segítik az emésztést, az ásványi anyagok és vitaminok felszívódását, csökkentik a koleszterinszintet, szabályozzák az immunrendszer működését, valamint a fehérjék és a zsírok megfelelőbb felhasználásában játszanak fontos szerepet.

Antibiotikum gyermekkorban
Antibiotikum

Az antibiotikum baktériumok, vagy gombák által termelt anyag, amely képes elpusztítani a arra érzékeny baktériumokat, illetve megakadályozza a szaporodásukat.

Az antibiotikum vitathatatlanul a modern orvostudomány egyik legnagyobb vívmánya, sok millió ember köszönheti az életét az antibiotikumok létezésének, azonban problémák természetesen akadnak vele bőven. Mára már sajnos tudjuk, hogy egy antibiotikumra addig érzékeny baktérium rezisztensé válhat, így az adott antibiotikum hatástalanná válhat. Ma már léteznek baktériumfajok, amelyek a legerősebb, kizárólag kórházakban használt antibiotikumoknak is ellenállnak. A másik nagy probléma, hogy az antibiotikumok elpusztítanak olyan baktériumfajokat, amelyek jelenléte a bélrendszerben fontos. Ezen két oknál fogva, fontos, hogy az antibiotikumokat kellő körültekintéssel és csak valóban indokolt esetben szedjük. Ennek megítélése mindig egy orvos feladata.

Babáknál az első pár évben meg kell próbálni mindenképpen elkerülni az antibiotikumok alkalmazását, hiszen még a bélflórájuk sem elég fejlett, sokkal kevesebb hasznos baktériumot tartalmaz, így rájuk egy antibiotikumos kezelés még súlyosabb hatással lehet. Ha mégis szükség van az alkalmazásukra, az gyermekorvossal egyeztetve fontos a probiotikumok bevitele. Az antibiotikum és a probiotikum bevétele között mindig teljen el legalább 3 óra.

Probiotikum

A probiotikumok olyan táplálékkiegészítők, melyek az emberi szervezet szempontjából jótékony baktériumokat tartalmaznak. A probiotikumokban leggyakrabban tejsavbaktériumot használnak. A probiotikus baktériumkultúrák segítenek helyreállítani a bélflóra természetes állapotát, ezért különösen alkalmasak antibiotikumos kezelések kiegészítőjeként. A probiotikumok emellett jó hatással vannak koleszterinszint csökkentésében, az immunrendszer erősítésében, a laktóz-intolerancia kezelésében.

További információkat a probitikumokról itt olvashatsz.

Miben található probiotikum?

Főleg savanyított tejtermékekben, joghurtokban, sajtokban, túróban találhatod meg. Többféle, speciálisan előállított ivójoghurt kifejezett alkotóeleme probiotikum. Olyan terméket válassz, ami bifidobaktérium- és laktobacilus-törzset is tartalmaz és és amelynek a csíraszáma (a termékben lévő baktérium száma) magas.

Prebiotikum

A prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyekre a gyomor-bélrendszer felső szakaszában található emésztőenzimek nem hatnak, és változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol serkentik a bél mikroflórájában található kedvező hatású mikroorganizmusok szaporodását.

Természetes forrásai a búza, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, borsó, bab, banán, tej, de magtalálhatók a tésztafélékben és a húsokban is.

Az anyatej szerepe

A számos egyéb fontos tényező mellett a bélflóra egészségének megőrzésében is fontos a babák számára az anyatejes táplálás, ugyanis az immunsejteken kívül pre- és probiotikumokat is tartalmaz. A szoptatott csecsemők bélflórájának 95 %-át bifidobaktériumok és laktobacilusok alkotják, míg a felnőtteknél ez az arány 10 % körül mozog!
Ma már a tápszerekbe is kevernek hasonló hasznos baktériumokat a babák védelmének érdekében – így az anyatejhez nem jutó csecsemők immunrendszerének érése is jobban biztosított, nagyobb védelem alatt állnak a szív- és érrendszer esetleges problémái, az allergia kialakulásának, a csontritkulás vagy egyes daganatok kifejlődésének tekintetében.

Mikor gyanakodj a káros baktériumok elszaporodására?

A következő jelek arra utalhatnak, hogy a baba/gyermek szervezetében elszaporodtak az egészségre káros baktériumok:

  • Ellenállóképesség tartós csökkenése
  • Túlzott fáradtság
  • Emésztési zavarok, puffadás
  • Allergiás tünetek megjelenése
  • Gyors és kóros elhízás

Babakötvény (Start számla)

A felnőtté váló gyermek, számára önálló élete indulásakor egyszerre jelennek meg a továbbtanulás, a pályakezdés, az otthonteremtés, a családalapítás anyagi terhei. Ezen segíthet a gyermek számára nyitott start számla.Gyakori gyermekbetegségek – ekcéma, bőrirritáció

A babák bőre még nagyon érzékeny, ráadásul az immunrendszerük sem fejlődött ki teljesen, ez gyakran vezethet bőrirritációhoz és ekcémás tünetekhez. De mit lehet tenni, ha megvan a baj?