Fejlődési mérföldkövek: Ülés

Az önálló ülés elsajátítása egészen új perspektívát ad a baba számára. Amint a kicsi hát- és nyakizmai elég erőssé válnak ahhoz, hogy egyenesen tartsák őt és rájön, mit kezdjen a lábaival, hogy fel ne boruljon, csak idő kérdése, mikor kezd el csúszni-mászni, állni, járni.

Mikor kezdődik

A legtöbb baba akkortájt kezd el önállóan ülni, amikor az átfordulást és fej megtartását elsajátítja. Izmai valamikor 4-7 hónapos kora körül érik el azt a fejlettséget, hogy képessé tegyék a picit a segítség nélküli ülésre. Mire elérik a 8 hónapos kort a kicsik 90%-a már szépen üldögél segítség nélkül is.

Hogyan alakul ki

Előfordulhat, hogy már az első napokban is ülve marad a babád, ha úgy teszed le, de valódi önálló ülésről addig nem beszélhetünk, amíg nem képes megtartani a fejét. Ez a 4. hónap táján érkezik el, amikor fej- és a nyakizmai már elég fejletté vállnak ahhoz, hogy hason fekve megtanulja felemelni és megtartani a fejét.

A következő lépés, hogy rájön, hogyan tudja kezével felemelni a mellkasát, mint egy mini fekvőtámasz. Néhány baba már 5-6 hónaposan képes felülni rövid pillanatokra, de még célszerű a közelében tartózkodni, ha segítségre van szüksége. Tanácsos párnákat is odakészíteni a felborulások tompítására.
Fejlődési mérföldkövek: Ülés
Babád hamarosan megtanulja, hogy miképp egyensúlyozzon ülő helyzetben, előrehajlással és támaszkodással az egyik, vagy mindkét kezén. 7 hónaposan már támaszkodás nélkül is képes lehet az ülésre, ami felszabadítja a kezeit, valamint megtanulja hogyan forduljon el ülő helyzetben, hogy elérje a közelében lévő vágyott tárgyakat. 8 hónaposan a legtöbb baba már nagyon ügyesen képes támasz nélkül üldögélni.

Hogyan tovább

Mikor babád megtanulja, hogyan menjen át ülő pozícióból négykézláb helyzetbe, készen áll arra, hogy négykézláb nekiinduljon a nagyvilágnak. Eljött az idő a gyermekre veszélyes dolgok, tárgyak biztonságossá tételére, illetve magasabbra helyezésére, általában véve a gyermekbiztos szoba kialakítására.

A legtöbb gyermekorvosok a szilárd étellel való etetést sem javasolja, mielőtt a baba nem kezd el ülni.

A Te szereped

Felkészítheted babádat az ülésre, ha arra bíztatod – miközben arccal lefelé fekszik – hogy nézzen fel, ezzel erősítve a nyakizmait, amelyek fontosak a felüléshez. Hasznosak lehetnek a figyelem felkeltésére a csörgők, vagy más zenélő, színes játékok. Amikor már szépen üldögél a baba, a továbbfejlődést úgy segítheted elő, ha játékokat, vagy más figyelemfelkeltő tárgyakat az elérhetőség határánál kicsit távolabb helyezel, mozgásra ösztönözve a kicsit.

Mikor kezdjél aggódni

Ha 6 hónapos korára a baba még nem tudja megtartani a fejét, vagy nem képes a karjaival felnyomni a mellkasát hason fekve, beszélj egy gyermekorvossal. A babák különféle időben, gyorsasággal és módon sajátítják el a legfontosabb alapképességeket, de a fej megtartása alapvető fontosságú az önálló ülés elsajátításához, az ülés pedig kulcsfontosságú a mászás, az állás, majd a járás képességeinek a kifejlődéséhez.

Nyakunkon a felvételi – dátumok, amelyekre érdemes figyelni

Fontos dátumok a nyolcadik osztályosok felvételi eljárását illetően.Fejlődési mérföldkövek: Ülés

Az önálló ülés elsajátítása egészen új perspektívát ad a baba számára. Amint a kicsi hát- és nyakizmai elég erőssé válnak ahhoz, hogy egyenesen tartsák őt és rájön, mit kezdjen a lábaival, hogy fel ne boruljon, csak idő kérdése, mikor kezd el csúszni-mászni, állni, járni. Mikor kezdődik A legtöbb baba akkortájt kezd el önállóan ülni, amikor [...]