Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 10. hét

Hétről hétre

Baba

A 10. héttől a kicsit már magzatnak hívjuk. A magzati fejlődés szakaszában a korábban kialakult testrészek és szervek fejlődnek tovább. A magzat mérete ekkor már 27-35 mm és súlya elérik a 4 grammot. Elkezdenek összenőni a szemhéjak, amelyek így is maradnak a 25-27. hétig. A külső nemi szervek differenciálódása is megindul. Kifejlődnek a külső fülek és a felső ajak, de a legnagyobb változás, hogy eltűnik a farok. Szívverése ebben a korban percenként akár a 160-170-et is elérheti.

Mama

A fáradtság és a rosszullét még mindig része az életednek, de már nem kell sokáig kitartanod. A hasad már gömbölyödik, de ez elsősorban a belek felfúvódásától és nem a méh növekedésétől van. Lassan eltűnik a derékvonal, úgyhogy itt az ideje elővenni egy mérőszalagot és megmérni a pocakod és a derekad térfogatát, később sok mosolyra adhat okot a változás.

Papa

Kezdesz aggódni, hogy fogtok megélni, ha párod szülési szabadságra megy? Ez teljesen normális és logikus, de így legalább van időd leülni és higgadtan végiggondolni és miután tisztáztad magadban a dolgot, megbeszélni a pároddal is. Rengeteg megoldás kínálkozik, sokszor az apuka marad otthon hosszabb időre a picivel, ha a család boldogulása szempontjából ez jobb megoldás. Most váltok igazi családdá és hamarosan egy új jövevényről kell lehetőségeitekhez mérten a legjobban gondoskodni. De ne aggódj, bízz az ösztöneidben, biztosan menni fog.

Gyakori gyermekbetegségek – Láz

Újdonsült szülők számára az első igazi láz a babánál igen ilyesztő élmény lehet, hiszen csak ilyenkor a baba egész teste tűzben ég, teljesen megváltozik a hangulata és ekkor sajnos még megkérdezni sem lehet tőle, hogy mit a baja. A láz mögött azonban sokszor komoly betegségek is megbújhatnak, ezért érdemes komolyan venni.Ericsson-módszer

Az Ericsson-módszer azon a feltevésen alapul, hogy az X kromoszómát tartalmazó (amelyből lány születik) spermiumok lassabban úsznak, mint az Y kromoszómát tartalmazó (amelyből fiú születik) spermiumok.