Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 10. hét

Hétről hétre

Baba

A 10. héttől a kicsit már magzatnak hívjuk. A magzati fejlődés szakaszában a korábban kialakult testrészek és szervek fejlődnek tovább. A magzat mérete ekkor már 27-35 mm és súlya elérik a 4 grammot. Elkezdenek összenőni a szemhéjak, amelyek így is maradnak a 25-27. hétig. A külső nemi szervek differenciálódása is megindul. Kifejlődnek a külső fülek és a felső ajak, de a legnagyobb változás, hogy eltűnik a farok. Szívverése ebben a korban percenként akár a 160-170-et is elérheti.

Mama

A fáradtság és a rosszullét még mindig része az életednek, de már nem kell sokáig kitartanod. A hasad már gömbölyödik, de ez elsősorban a belek felfúvódásától és nem a méh növekedésétől van. Lassan eltűnik a derékvonal, úgyhogy itt az ideje elővenni egy mérőszalagot és megmérni a pocakod és a derekad térfogatát, később sok mosolyra adhat okot a változás.

Papa

Kezdesz aggódni, hogy fogtok megélni, ha párod szülési szabadságra megy? Ez teljesen normális és logikus, de így legalább van időd leülni és higgadtan végiggondolni és miután tisztáztad magadban a dolgot, megbeszélni a pároddal is. Rengeteg megoldás kínálkozik, sokszor az apuka marad otthon hosszabb időre a picivel, ha a család boldogulása szempontjából ez jobb megoldás. Most váltok igazi családdá és hamarosan egy új jövevényről kell lehetőségeitekhez mérten a legjobban gondoskodni. De ne aggódj, bízz az ösztöneidben, biztosan menni fog.

Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 2. hét

A nő petesejtje az érési fázisban van. Tüszőrepedés után a petesejt elindul a petevezetéken át a méhbe, ideális esetben útközben találkozik a hímivarsejttel.Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 36. hét

A legtöbb baba ekkorra már befordult fejjel lefelé, de kb. 4 százalékuk farfekvéses marad. Bizonyos tornagyakorlatokkal és orvosod segítségével a farfekvéses babák néha megfordíthatóak még a szülés előtt.