Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 21. hét

Hétről hétre

Baba

A magzat szervei tovább fejlődnek. Súlya eléri a 370 grammot, de a méhen kívül még életképtelen lenne. Kevés a bőrét borító zsírréteg, ráadásul nagyon vékony és átlátszó, az áttűnő vérerek miatt rózsaszínes árnyalatú. Azonban a súlya napról napra növekszik így egyre nőnek az életben maradási esélyei is.

A tüdeje még nagyon fejletlen, a tüdőhólyagocskák éppen csak a születés előtti hetekben alakulnak majd ki. Ezért is az egyik legkritikusabb pont a tüdő fejlettsége a koraszülötteknél.

A pici ekkor már képes a lenyelt magzatvíz kortyokból cukrot felvenni és feldolgozni, azonban még szinte teljes mértékben a méhlepény táplálja. A csontvelő fokozatosan kezdi átvenni a sejttermelés szerepét a magzati májtól és léptől. Helye van még bőven, így igen aktív még ebben a korban a baba. Ilyenkor a far- vagy harántfekvés is gyakori, de a második trimeszter vége felé lassan befordul fejjel lefelé. Mindemellett a babák 3-4%-a farfekvéses marad.

Mama

A nehéz levegővételen segíthet kicsit, ha nem eszel egyszerre sokat, inkább csak kis adagokat. A túlzott elhízást is a mértékletes étkezéssel és főleg a cukros ételek visszaszorításával tudod leginkább elkerülni. A fogyókúra azonban semmiképpen sem javasolt a terhesség alatt. A sportolás is jó ötlet, de csak a könnyedebb, haspréssel nem járó mozgások, mint például a kocogás és úszás. Ha esetleg még nem próbáltad volna a terhes tornát, ideje azt is elkezdeni. Ez a súlyod kordában tartása mellett fontos légzési, illetve nyújtó gyakorlatokkal készít fel a szülésre.

Papa

Ne félj az apaságtól. Informálódj, olvass utána a kérdéseidnek, beszélj a pároddal az érzéseidről, ez sokat segíthet, bár teljes egészében egyetlen könyv sem készíthet fel, milyen is lesz, ha eljön a nagy nap. De ne félj, a gyereknevelés nem olyan, mint egy vizsga, amin vagy átmész, vagy megbuksz, folyamatosan tanulnod kell és nyitottnak lenned az új dolgokra.

Fiú vagy lány? 34 vicces módszer, hogy kitaláld a baba nemét 1.

Mi lehet annál szórakoztatóbb egy kismamának, mint megpróbálni kitalálni, mi lesz a baba neme? Mindenki szereti ezt a játékot. Talán Te is jártál már úgy, hogy leszólítottak a boltban és azt mondták, “Biztos lány lesz, mert …” vagy “Biztos fiú lesz, mert …”.Készségfejlesztő játékötletek 9-12 hónapos korig

Hogyan fejleszd babád képességeit játékokkal 9-12 hónapos kor között