Problémák a terhesség alatt – álmatlanság

A terhesség során többnyire megváltoznak az alvási szokásaid, ennek következtében nehezebben tudod kipihenni magad éjjel, közben egész nap fáradtnak érzed magad. Ennek pedig mintegy természetes velejárója az ingerlékenység. Ha ennek tudatában vagy talán jobban sikerül megbirkóznod a helyzettel.

A fáradékonyság általában a terhesség első és harmadik trimeszterének a velejárója, bár különböző okokból. Az első trimeszter során a hormonok és a testedben bekövetkező hatalmas változásokra adott reakció a fáradékonyság, míg a harmadik trimeszter során már többnyire a többletsúly (és méret) nehezíti a pihenést. Emellett a hetedik-nyolcadik hónap során sok kismama érzi magát egyre stresszesebbnek, főleg, ha az első baba van útban.

Ez sokszor nehéz időszak a kismamának, de nem nagyon van más választása, mint megküzdeni vele. Gondolj arra, hogy ezzel a természet csak felkészít a nehezére. De ne aggódj, amint végre a kezedben tarthatod a kisbabádat, hirtelen minden korábbi problémát elfelejtesz. Kispapaként ilyenkor a végtelen türelem és megértés a fontos.

Néhány jó tanács

  • Nem könnyű betartani, de próbálj meg rendszeres időben lefeküdni és felkelni.
  • A terhesség alatt a kávé fogyasztása több szempontból sem ajánlatos, de ha mégsem tudsz lemondani róla, a lefekvés előtt 5-6 órával már semmiképpen ne igyál kávét.
  • A langyos tej nem csak a babával, de a mamával is csodákat képes tenni.
  • Ha éhes vagy lefekvés előtt, egyél valami tápláló apróságot, a lényeg, hogy ne terheld túl a gyomrodat éjszakára.
  • Ha forgolódsz az ágyban és nem tudsz elaludni, kelj fel bátran, olvass egy keveset, vagy foglalkozz valami mással.
  • A kényelmes ágy és párna talán soha nem olyan fontos a terhesség során, mint annak vége felé, ha megengedheted magadnak, ne sajnáld rá a pénzt, megéri.
  • Tanulj meg lazítani és sajátíts el néhány légzéstechnikát.
  • Egy elalvás előtti meleg (nem forró) fürdő csodákra képes, főleg ha pár gyertyát és valamilyen illóolajat is bevetsz.

Problémák a terhesség alatt – izomgörcs

Kínzó izomgörcs gyötör reggelente? Nem vagy egyedül, sok kismama szenved ettől a terhesség alatt.Babamasszázs: öröm a babának és a mamának

Egy kisbaba számára az érintés az egyik legfontosabb kommunikációs módszer. Az érintések egyik tökéjre fejlesztett formája a babamasszázs, amely ötvözi az ősi indiai masszázs, a svéd masszázs, a reflexológia elemeit, illetve a jógamozdulatokat is tartalmazó mozgáskoordinációs gyakorlatokat.