Fejlődési mérföldkövek: A fej mozgatása

A gyermekek születésükkor még alig képesek kontrollálni a nyakizmaikat és a fejük mozgatását. Életük első hat hónapjában elsajátítják e fontos képességet, mely később a felülés és a járás képességéhez elengedhetetlen lesz.

Mikor kezdődik

A legtöbb babának 6 hónapos korára elég erősek a nyakizmai ahhoz, hogy megtartsák a fejüket.

Hogyan alakul ki

Újszülöttek
Születés után a pici nyakizmai még nagyon gyengék, így legalább az első hónapban teljesen rád lesz utalva, hogy megtartsd a fejét. Talán evolúciós nyomásra alakult így, a természet ezzel biztosítja a baba és a szülő állandó szemkontaktusát erősítve ezzel a baba és a mama kapcsolatát.

1-2 hónapos kor
Az első hónap végére a legtöbb baba már fel tudja emelni rövid időre a fejét, ide-oda forgatja, amikor hasra fektetjük. Az erősebb babák 6-8 hetesen képesek lehetnek felemelni a fejüket háton fekve is. Büfiztetéskor emelgeti a fejecskéjét a válladon fekve, de nem túl hosszú időre. Ennyi idősen már akár a székben ülve is képes megtartani a fejét.

3-4 hónapos kor
3-4 hónapos korára határozott fejlődés mutatkozik a fej tartásban. Hason fekve már képes tartósan 45°-os szögben megtartani a fejét. Játékosan segíthetjük a nyakizmok és a fejtartás fejlődését úgy, ha fekvő helyzetből lassan felhúzzuk ülő helyzetbe a kezét fogva, és finoman visszaengedjük fekvésbe, majd ezt megismételjük még néhányszor. Ennyi idősen meg kell tudnia tartani a fejecskéjét a test vonalában a mozgás során. A bébi-kompba csak akkor ültessük bele, ha már szépen tartja a fejét és fel is tud ülni. A gumiköteles hevederbe is csak akkor tegyük bele, ha puha talajfelületet tudunk biztosítani a számára.
Fejlődési mérföldkövek: Fej mozgatása
5-6 hónapos kor
Hat hónapos korára a babád már képes folyamatosan megtartani fejecskéjét és amikor felhúzzuk fekvésből, fejével tökéletesen tartja a test vonalát.

Hogyan tovább

Amint a baba elsajátította a helyes fejtartást és mozgatást, jöhet a felülés, átfordulás, majd a mászás. A fej kontrollálásának képessége alapvető fontosságú a szilárdételek fogyasztásához és az etetőszékbe ültetéshez is.

A Te szereped

Sokat nem tehetsz a fejmozgatási képesség és a nyakizmok erősítése érdekében, de a fejlődés végéig mindenképp oda kell figyelned. Különösen az első pár hónapban támaszd mindig alá a baba fejét, amikor felemeled vagy ringatod. A kicsi többnyire háton fekve alszik, de amikor ébren van, fektessük néha a hasára. Azzal, hogy ránk akar nézni, vagy játékait keresi a tekintetével hason fekve, gyorsabban erősödnek a nyakizmai.

3-6 hónaposan néha-néha ültesd fel a babát, jól kitámasztva párnákkal, mindig más és más szögletében a szobának. Akár a hasadra is ültetheted, hátát a felhúzott térdednek támasztva. A lényeg, hogy figyelj oda, mindig biztonságban legyen, és ne hagyd soha magára.

Mikor kezdjél aggódni

Ha a kicsi 3 hónapos korában még egyáltalán nem tudja felemelni a fejét, beszélj a gyerekorvossal. A babák különböző módon és sebességgel fejlődnek és ez a fej mozgatására is igaz. A koraszülöttek általában minden fejlődési lépcsőt később érnek el. Ha aggodalmaid vannak a fejlődést illetőleg, beszélj egy gyermekorvossal!

Horoszkóp

Milyen csillagjegyben született a kisbabád? Nézd meg a horoszkópját!Fertőző gyermekbetegségek – 1. rész

Mik a leggyakoribb gyermekbetegségek, mik ezek tünetei és hogyan védekezhetünk ellenük?