Lombik bébi program a kulisszák mögött – milyen a jó embrió?

Azoknál a pároknál, ahol természetes módon nem jön a baba, a lombik eljárás jelenthet kiutat. a lombik eljárás során a legjobb, legegészségesebb embriókat ültetik vissza, de vajon mi alapján döntik el, mely megtermékenyített embriók a legalkalmasabbak a visszaültetésre?

Az első lépések

Lombik-eljárásra akkor kerülhet sor, ha a természetes fogantatás nem jön létre. Ennek számos oka lehet, melyet a lombik-eljárás előtt a pár mindkét tagjánál elvégzett részletes orvosi vizsgálat tárhat fel, bár néhány esetben a vizsgálatok sem adnak pontos választ.

A meddőségi okok egy része gyógyszerekkel vagy műtéttel kezelhető, amennyiben erre nincs mód, akkor jutnak szerephez a mesterséges megtermékenyítési eljárások, amelyek a természet által a fogantatás útjába gördített akadályokat próbálják megkerülni. Ma a mesterséges eljárások sikerességi mutatója a természetes fogantatás esélyeihez hasonló, melyet az egyénre szabott hormonkezelés és a pontos időzítés tesz lehetővé.

A kezelés során a nőnél előre eltervezett és kiszámított időben elindul a stimuláció, amellyel befolyásolható a női ciklus. Ezt hormonkészítményekkel érik el, amelyek hatására nem egy, hanem több tüsző érik meg a ciklus során.

A petesejteket egy rövid rutineljárás során leszívják a petefészekből (punkció). A leszívott petesejteket speciális táptalajba helyezik. A férj spermiumait eközben tisztítják, centrifugálják, ezzel előkészítve a megtermékenyítésre. Ha a spermakép jó, a megtermékenyítés hagyományos módon, rácseppentéssel történik, azaz a spermium magától termékenyíti meg a petesejtet. Ha alacsony a spermiumszám, akkor az ICSI (intra-celluláris sperma injekció) módszerrel történik a megtermékenyítés, azaz a spermiumot mikroszkóp alatt, egy tű segítségével bejuttatják a petesejt belsejébe.

Milyen a jó embrióOsztályozás

Miután a petesejteket megtermékenyítették a férfi spermiumaival, ideális esetben a sejt osztódásnak indul.

Mivel az eljárás során több (akár 8-10) petesejtet is leszívnak, azonban maximum 3-at, de az esetek többségében csupán 2 petesejtet ültetnek vissza egyszerre, így ha ennél több megtermékenyült petesejt van, ezekből ki kell választani a legjobbakat. A visszaültetésre kerülő embriók kiválasztását embriológus végzi. Az embriológus feladata nem könnyű, az ő hozzáértése kritikus a lombik-program sikeressége szempontjából.

Az embriók osztályozására többféle rendszer is létezik, ezek mindegyike ugyanazon elvre épül.

Az osztályzás legfontosabb szempontjai: a fragmentáció (sejttörmelék-képződés) mértéke, a sejtosztódás sebessége, illetve az embriókat felépítő sejtek (blasztomerek) mérete.

Visszaültetés

Az embriókat akár már a megtermékenyítést követő második napon visszaültetik a méhbe, de akár az ötödik napig is lehet várni. A visszaültetés napját az embriók mennyisége és minősége határozza meg.

Egy vagy két fejlődésnek indult embrió esetén általában a második napon megtörténik a visszaültetés, hiszen ilyenkor minden fejlődésnek indult embriót visszahelyeznek. Ha több embrió van, mint amennyi biztonságosan visszahelyezhető (2-nél több megtermékenyített petesejtet csak különösen indokolt esetben ültetnek vissza, hiszen ez veszélyeztetheti a kismama egészségét is), akkor általában hagyják még 1-3 napig fejlődni az embriókat, mert így a fejlődésbeli különbségek segíthetnek a szelektálásban.

Ha a megtermékenyített petesejt megfelelően fejlődik, akkor az ötödik napig blasztocitává (hólyagcsíra) alakulnak.

A visszaültetésre nem került, de egészséges embriók lefagyaszthatók későbbi beültetés céljából. Tudni kell azonban, hogy a fagyasztás még a leggondosabb kezelés esetén is veszteséggel jár, tehát nem minden lefagyasztott sejt lesz a kiolvasztás után alkalmas a visszaültetésre. Minél későbbi fejlődési stádiumban kerül lefagyasztásra a fel nem használt embrió, annál jobban látható, hogy egészségesen fejlődik-e, azonban annál kisebb az esélye, hogy túléli a fagyasztást.

Embrióminősítési rendszer (embrio scoring):

1. pontos embrió: a sejttörmelék-képződés mértéke 50%-nál nagyobb, különböző méretű sejtek
2. pontos embrió: a sejttörmelék-képződés mértéke 20% és 50% között van, egyforma vagy különböző méretű sejtek
3. pontos embrió: a sejttörmelék-képződés mértéke 20%-nál kisebb, egyforma vagy különböző méretű sejtek
4. pontos embrió: nincs sejttörmelék-képződés, a sejtek mérete egyforma

Mennyi ideig tart, hogy teherbe essek

Nehéz megmondani, pontosan mennyi idő kell, hogy egy nő teherbe essen, persze vannak általános statisztikák, amik fogózkodót nyújthatnak ehhez. De természetesen minden ember különböző, így nem szabad ezekből az általános statisztikákból automatikusan saját magunkra nézve következtetéseket levonni. Normálisan a termékeny pároknak 20-30% esélyük van a teherbeesésre minden ciklus alatt. Kb. a párok 84%-a egy éven [...]Horoszkóp – Mérleg

A Mérleg jegyében született gyermek – horoszkóp