Lombik bébi program a kulisszák mögött – milyen a jó embrió?

Azoknál a pároknál, ahol természetes módon nem jön a baba, a lombik eljárás jelenthet kiutat. a lombik eljárás során a legjobb, legegészségesebb embriókat ültetik vissza, de vajon mi alapján döntik el, mely megtermékenyített embriók a legalkalmasabbak a visszaültetésre?

Az első lépések

Lombik-eljárásra akkor kerülhet sor, ha a természetes fogantatás nem jön létre. Ennek számos oka lehet, melyet a lombik-eljárás előtt a pár mindkét tagjánál elvégzett részletes orvosi vizsgálat tárhat fel, bár néhány esetben a vizsgálatok sem adnak pontos választ.

A meddőségi okok egy része gyógyszerekkel vagy műtéttel kezelhető, amennyiben erre nincs mód, akkor jutnak szerephez a mesterséges megtermékenyítési eljárások, amelyek a természet által a fogantatás útjába gördített akadályokat próbálják megkerülni. Ma a mesterséges eljárások sikerességi mutatója a természetes fogantatás esélyeihez hasonló, melyet az egyénre szabott hormonkezelés és a pontos időzítés tesz lehetővé.

A kezelés során a nőnél előre eltervezett és kiszámított időben elindul a stimuláció, amellyel befolyásolható a női ciklus. Ezt hormonkészítményekkel érik el, amelyek hatására nem egy, hanem több tüsző érik meg a ciklus során.

A petesejteket egy rövid rutineljárás során leszívják a petefészekből (punkció). A leszívott petesejteket speciális táptalajba helyezik. A férj spermiumait eközben tisztítják, centrifugálják, ezzel előkészítve a megtermékenyítésre. Ha a spermakép jó, a megtermékenyítés hagyományos módon, rácseppentéssel történik, azaz a spermium magától termékenyíti meg a petesejtet. Ha alacsony a spermiumszám, akkor az ICSI (intra-celluláris sperma injekció) módszerrel történik a megtermékenyítés, azaz a spermiumot mikroszkóp alatt, egy tű segítségével bejuttatják a petesejt belsejébe.

Milyen a jó embrióOsztályozás

Miután a petesejteket megtermékenyítették a férfi spermiumaival, ideális esetben a sejt osztódásnak indul.

Mivel az eljárás során több (akár 8-10) petesejtet is leszívnak, azonban maximum 3-at, de az esetek többségében csupán 2 petesejtet ültetnek vissza egyszerre, így ha ennél több megtermékenyült petesejt van, ezekből ki kell választani a legjobbakat. A visszaültetésre kerülő embriók kiválasztását embriológus végzi. Az embriológus feladata nem könnyű, az ő hozzáértése kritikus a lombik-program sikeressége szempontjából.

Az embriók osztályozására többféle rendszer is létezik, ezek mindegyike ugyanazon elvre épül.

Az osztályzás legfontosabb szempontjai: a fragmentáció (sejttörmelék-képződés) mértéke, a sejtosztódás sebessége, illetve az embriókat felépítő sejtek (blasztomerek) mérete.

Visszaültetés

Az embriókat akár már a megtermékenyítést követő második napon visszaültetik a méhbe, de akár az ötödik napig is lehet várni. A visszaültetés napját az embriók mennyisége és minősége határozza meg.

Egy vagy két fejlődésnek indult embrió esetén általában a második napon megtörténik a visszaültetés, hiszen ilyenkor minden fejlődésnek indult embriót visszahelyeznek. Ha több embrió van, mint amennyi biztonságosan visszahelyezhető (2-nél több megtermékenyített petesejtet csak különösen indokolt esetben ültetnek vissza, hiszen ez veszélyeztetheti a kismama egészségét is), akkor általában hagyják még 1-3 napig fejlődni az embriókat, mert így a fejlődésbeli különbségek segíthetnek a szelektálásban.

Ha a megtermékenyített petesejt megfelelően fejlődik, akkor az ötödik napig blasztocitává (hólyagcsíra) alakulnak.

A visszaültetésre nem került, de egészséges embriók lefagyaszthatók későbbi beültetés céljából. Tudni kell azonban, hogy a fagyasztás még a leggondosabb kezelés esetén is veszteséggel jár, tehát nem minden lefagyasztott sejt lesz a kiolvasztás után alkalmas a visszaültetésre. Minél későbbi fejlődési stádiumban kerül lefagyasztásra a fel nem használt embrió, annál jobban látható, hogy egészségesen fejlődik-e, azonban annál kisebb az esélye, hogy túléli a fagyasztást.

Embrióminősítési rendszer (embrio scoring):

1. pontos embrió: a sejttörmelék-képződés mértéke 50%-nál nagyobb, különböző méretű sejtek
2. pontos embrió: a sejttörmelék-képződés mértéke 20% és 50% között van, egyforma vagy különböző méretű sejtek
3. pontos embrió: a sejttörmelék-képződés mértéke 20%-nál kisebb, egyforma vagy különböző méretű sejtek
4. pontos embrió: nincs sejttörmelék-képződés, a sejtek mérete egyforma

Mikor érdemes orvoshoz fordulni, ha nem jön a baba?

Ha már több mint egy éve, vagy 35 éves kor fölött több mint 6 hónapja siker nélkül próbálsz teherbe esni, ideje, hogy felkeress egy termékenységi specialistát. Mielőtt felkeresel egy orvost, légy biztos, hogy te megtettél minden tőled telhetőt a teherbe esés érdekében: nyomon követed a menstruációs ciklusod, és valamilyen módszer alapján megbizonyosodsz arról, hogy tüszőrepedéskor, [...]Horoszkóp – Vízöntő

A Vízöntő jegyében született gyermek – horoszkóp