Otthoni szülés – jó ötlet?

A terhesség előrehaladtával, de sokakban már akár a fogantatás előtt felmerül a kérdés, vajon otthon szüljek-e, vagy kórházban. Otthon szülni sokkal kevésbé megterhelő lelkileg a kismamának és a babának is – állítják a mellette érvelők. Indokolatlanul nagy kockázatnak teszi ki magát és babáját az a kismama, aki otthon szül – hangzik az ellenzőktől.

Abban minden bizonnyal egyetértés van a két tábor között, hogy a legjobb, ha nincsen szükség semmilyen mesterséges beavatkozásra, a baba teljesen természetes úton születik meg. Persze ez nem mindig a kismama döntésén múlik.

Logikusnak és védhetőnek tűnik az az érv, hogy az otthoni szülés során a kismamát körülvevő ismerős közeg, a megszokott hangok, szagok, az otthon könnyebben megteremthető meghittség pozitív hatással van a kismama lelki állapotára. A pozitív lelki állapot pedig minden bizonnyal pozitívan hat a vajúdás fizikai lefolyására is.

Otthon szülésNyugat-Európában, ahol az otthonszülés sokkal elterjedtebb, mint Magyarországon, több felmérést is végeztek kis rizikójú otthon, illetve kórházban szülő nők esetén fellépő kockázatokról. Az egyik ilyen felmérés eredménye, hogy az otthon szülő nők esetében kevesebb gyógyszerre volt szükség, illetve kevesebb esetben került sor gátmetszésre, mint a kórházi szülések esetén. Ezen vizsgálatok általában arra utalnak, hogy önmagában az otthon szülés nem jár nagyobb kockázattal, mint kórházban világra hozni a babát.

Ezeket a felméréseket azonban mindig a helyükön kell kezelni. Az Egyesült Királyság, Svájc vagy Németország nehezen hasonlítható össze Magyarországgal, ezért nem szabad az ottani állapotokból automatikusan azonos következtetést levonni Magyarországra.

Ha minden rendben van, akkor mindegy hol szül a kismama. Az igazi különbség akkor mutatkozik meg, ha nem megy minden rendben és komplikációk merülnek fel, akkor ugyanis rettenetesen felértékelődik a jelen lévő személyzet felkészültségének, a helyszínen lévő eszközök minőségének és szükség esetén a kórházba szállítás idejének a szerepe. Ha gond van, nagyon apró dolgokon múlhat a kismama és a baba épsége.

Ha a szülés közben bármilyen komplikáció merül fel, egyértelműen jobbak az esélyek ha a kismama már eleve a kórházban van, ugyanakkor a statisztikák szerint az indokoltnál gyakrabban alkalmaznak a kórházakban szülést gyorsító eljárást és császármetszést. A császármetszések aránya az európai országokban az ENSZ adatai szerint 16-18%, Magyarországon ez az arány azonban jóval magasabb.

Valószínűleg lehetetlen általános tanácsot adni, hiszen minden eset más és nem csak orvosi szempontból. Amennyiben valószínűsíthető a komplikációk kialakulása a szülés során, a helyzet egyszerű, ilyen esetben nem szabad a kismamának az otthoni szüléssel próbálkozni, hiszen ezzel a saját magzatának az életét is kockáztatja, ami jogi szempontból problémás helyzetet teremt a felelősség kérdésében. Az otthon szülésnél azonban sok más szempontot is mérlegelni kell, pl.: milyen tapasztalata van a helyszínen lévő egészségügyi személynek, milyen eszközök állnak rendelkezésre a helyszínen, milyen messze van a legközelebbi kórház.

Kórházban szülni kicsit hasonlít egy biztosításra: az esetek többségében talán felesleges óvatosságnak tűnhet, ha azonban baj van, az általa nyújtott előnyök életet menthetnek.

Meddőségi központok összehasonlítása – hogyan válasszunk?

2008 augusztusától jogszabály kötelezi a meddőségi központokat, hogy közzé tegyék eredményességi mutatóikat. Így lehetőség nyílik a meddőségi központok objektívebb összehasonlítására.Tippek-trükkök a szobatisztaság eléréséhez

A pelenka elhagyása fontos mérföldkő egy kisgyermek fejlődésében, de sok esetben ez nem zajlik zökkenőmentesen. Egy nagy út az óvodába lépéshez, éppen ezért nem mindegy, hogy a gyermek hogyan éli meg ezt az időszakot. Álljon itt néhány hasznos gyakorlati tipp.