Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 1. hét

Hétről hétre

Baba

Leválik a méhnyálkahártya (menstruáció), majd a hormonok hatására beérik a következő pete, ez a peteérés vagy ovuláció.

Mama

Elkezdődött az utolsó havi ciklusod és talán fontolóra vetted, hogy teherbe ess. Ez esetben, a leendő babád egészsége miatt érdemes előre tervezni és már mostantól jobban odafigyelni a szokásaidra. Legjobb ha úgy viselkedsz, mintha már terhes lennél, amíg ennek ellenkezője ki nem derül. Ha eddig még nem szedtél magzatvédő vitaminokat, most mindenképpen ajánlott elkezdeni (a legtöbb gyógyszertárban kapható). Hagyj fel az alkoholfogyasztással és a dohányzással (a passzív dohányzás is árt, így ajánlatos ezt is kerülni). Ha nem feltétlenül szükséges, kerüld a röntgen vizsgálatot és a gyógyszerek, gyógyhatású készítmények szedését, de legalábbis mindenképen konzultálj egy szakemberrel, az általad szedett gyógyszer esetleges, magzatra gyakorolt hatásáról.

Papa

Sok leendő apuka kezd ilyenkor odafigyelni arra, hogy mit is eszik vagy iszik. Az apuka egészsége fontos szerepet játszik a leendő csemete egészségében és fejlődésében. Ez egy ideális idő arra, hogy abbahagyd a dohányzást, egészségesen kezdj el táplálkozni és célokat tűz ki az egészségeddel kapcsolatban.

A női meddőség hormonális okai – 3. rész

A női terméketlenségnek sokféle oka lehet, melyek között vannak lelki eredetűek, de terméketlenséget okozhatnak fizikai, illetve hormonális problémák is. Az alábbi írásban megismerkedhetünk a hormonális zavarokból eredő okokon belül a PCO-Szindrómával.Honnan tudhatom, hogy közeleg a szülés?

Ha addig nem is, a harmadik trimeszter során egyre többször gondolnak a kismamák a szülésre és egyfajta feszült várakozás lesz úrrá rajtuk. Honnan tudhatod, hogy közeleg az idő?