Fejlődési mérföldkövek: Járás

Az egyik legfontosabb mérföldkő a gyermek életében a járás elsajátítása. Nagyon fontos lépést tesz ezzel a pici a függetlenné válás rögös útján. Az egyik nap még csak a bútorokba kapaszkodva lépked, majd kis idő múlva magabiztos lépésekkel siet a karjaidba.

Mikor kezdődik

Az első néhány hónap nagyrészt azzal telik a baba számára, hogy az üldögéléssel, mászással izmait erősítse, valamint fejlessze a mozgáskoordinációját. Kb. a 8-9. hónap táján jut el arra pontra a gyermek, hogy felhúzva magát a saját lábán megálljon. Ezek után már csak önbizalom és egyensúly érzék kérdése, hogy mikor indul el a kicsi. A babák többsége 8 és 12 hónapos kor között teszi meg az első bizonytalan lépéseket, de hamar megszeretik az újonnan jöt képességüket és ettől kezdve rohamos fejlődésnek indulnak majd 14-15 hónaposan a babák többsége már magabiztosan jár. Nem kell azonban aggódnod, ha ez az időpont kissé kitolódik, hiszen sok teljesen normális fejlettségű baba csak 16-17 hónapos korára tanul meg rendesen járni.

Hogyan alakul ki

Ha babádat az első néhány hétben a hóna alatt megfogod és felemeled, lábait a földnek feszítit, mintha járni akarna, de izmai ekkor még közel sem olyan erősek, hogy képessé tennék erre. Ez csak egy reflex, ami 1-2 hónap után eltűnik.
Fejlődési mérföldkövek: Járás
5 hónapos kora körül, ha segítünk a babának megtartani az egyensúlyát, elkezdi berogyasztani a térdét, majd kitolja magát. Az elkövetkező hónapokban ez lesz az egyik kedvenc tevékenysége, amivel erősíti a lábizmait, így képes lesz felülni, átfordulni, majd mászni.

Kb. 8 hónapos korában kezdi magát felhúzni bútorokba vagy az ágyba kapaszkodva. Ahogy egyre magabiztosabb lesz úgy indul felfedezőútra a lakásban és lassan már segítség nélkül is képes megállni. Előfordul, hogy egy-egy pillanatra kapaszkodás nélkül is megtesz kisebb távolságokat vagy járó helyzetben megáll miközben kedvenc játékát szorongatja.

9-10 hónapos kora körül a baba elkezdi próbálgatni a leguggolást, majd a leülést álló helyzetből, ami egyébként nehezebb feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

11-12 hónapos korára a legtöbb baba már magabiztosan képes megállni a lábán, sőt, a segítségeddel már akár járni is képes. Az első, önálló lépésekre azonban még lehet, hogy várni kell. Ezt többnyire lábujjhegyen, kifelé álló lábakkal teszik meg, ami a szülői büszkeségen kívül igen mókás látvány tud lenni.

13 hónaposan a kicsik többsége már önállóan képes járni, de ne ijedj meg, ha a tiéd még nem képes rá, sok babának ez csak a 16-17. hónap körül sikerül.

Hogyan tovább

Az első, a függetlenné válás felé vezető, varázslatos lépés után a picik elkezdik tökéletesíteni mozgásukat.

  • 14 hónaposan egy baba általában képes egyedül állni, talán már le tud guggolni és fel is áll, néha még hátrafelé is próbál menni.
  • 15 hónaposan már egészen jól járnak a picik, és szeretik magukkal húzni-vonni a játékaikat.
  • 16 hónaposan a kicsik élvezettel lépegetnek a lépcsőn fel és le, bár egyelőre csak szülői segítséggel.
  • 18 hónapos korukra a babák már ügyesen járkálnak. Elkezdenek felmászni a bútorokra, önállóan felmennek a lépcsőn, de visszafelé még elkél a segítség. Esetleg megpróbálnak belerúgni egy labdába, sokszor még nem túl sok sikerrel, és a legtöbb pici már táncra perdül, ha zenét hall.
  • 25-26 hónaposan a kicsik járása már igen kifinomulttá válik és saroktól-lábujjhegyig történő mozgással lépnek. Ebben a korban már az ugrálás is egyre jobban megy nekik.
  • Három éves korban a legtöbb mozgásformát már rutinosan végzik. Ekkor már nem kell erősen koncentrálniuk minden mozdulatukra, bár a lábujjhegyen vagy egy lábon állás még kíván némi koncentrációt tőlük.

A Te szereped

Amkor babád először felhúzza magát, még némi segítségre lesz szüksége, hogy visszakerüljön ülő pozícióba. Ha nem sikerül és elsírja magát, próbálj segíteni neki, hogy hajlítsa be a térdét.

A járás fejlesztésére kiválóan megfelel, ha két kezét megfogva segítjük az előre haladásban. Szintén élvezettel fogadják a kicsik az olyan járást segítő, guruló játékokat, amelybe belekapaszkodva totyoghatnak fel-alá a lakásban. A bébi kompot viszont sok szakértő nem javasolja, mert használatuk miatt nem fejlődnek kellően a láb felső izmai, ill. gyorsan és könnyen eljuthatnak veszélyes helyekre. A mezítlábas járás viszont segíti az egyensúly fejlődését, így a cipővel nem kell sietni, ráér akkor, ha már a lakáson kívül, vagy hideg esetleg durva felületen is járkál.

Mindenképpen bizonyosodj meg róla, hogy lakásod kellően baba-biztos-e.

Mikor kezdjél aggódni

Ne aggódjunk, ha gyermekünk járásának fejlődés némiképp lassabb az átlaghoz képest. Amint korábban is olvastad, sok gyermeknél csak 16-17 hónapos korra alakul ki a járás képessége (különösen a korasszülött babáknál lehet némi késés). Lényeg, hogy látszódjon a picin, hogy folyamatosan fejlődik. Ha azonban úgy érzed, hogy nagyon hosszú ideje nem mutat fejlődést egy területen, konzultálj egy gyermekorvossal.

Táplálkozás az első trimeszterben

Pici magzatod befészkelte magát pocakodba és megkezdődött kettőtök közös élete. Ezzel együtt testedben óriási hormonális változások indultak be. Megnőtt alvásigényed, hangulatingadozások gyötörnek, érzékenyebb lettél és az ételekkel is igen szélsőséges lett a viszonyod. Amit eddig ki nem állhattál, azért most majd megőrülsz, vagy éppen fordítva. Az is megeshet, hogy egy falat sem megy le a torkodon anélkül, hogy vissza ne jönne.Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 6. hét

Babád ismét mozgalmas hét elé néz. E hét végére hossza már 4-6 mm. A magzat hosszát mindig a fejtől a farok részig mérik, ennek neve az angolból CRL (Crown-Rump Length – fej-far hossz).