Milyen a gyermek széklet állaga, színe

Milyen az egészséges baba széklete, és hogyan változik a széklet állaga, színe, ha valami gond van. Mire figyeljünk a baba illetve kisgyermek székleténél?

Az egészséges baba széklete is változhat

Fontos tudni például, hogy egy egészséges baba székletének is változhat az összetétele, a színe, a szaga és az állaga. Ennek százféle oka lehet, de a változás általában az elfogyasztott táplálékkal kapcsolatos, vagy a baba növésével, amivel együtt az emésztése is változik. Alapvető eltérés van továbbá az anyatejes és a tápszert fogyasztó baba széklete között, de jól érzékelhetően változik a széklet abban az esetben is, ha a baba gyümölcsöt, zöldséget vagy húsfélét is fogyaszthat már.

A baba széklete normális esetben a születése utáni első három-négy napban sötét színű és kifejezetten sűrű. Ez a magzatszurok, amelyet a kicsi naponta több alkalommal is ürít magából. Néhány nap múlva azonban – anyatejes táplálás esetén – aranyszínű, krémes állagú széklet jelenik meg, amelyet naponta, de lehet – és ez is egészséges -, hogy csak háromnaponta ürít a pici. Tápszeres táplálás esetén pedig naponta legalább egyszer sűrűbb, szagosabb, kicsit sötétebb székletet produkálhat a baba. Aggodalomra ez ne adjon okot, a következő változásokra viszont érdemes figyelni.

Túl híg széklet

A túl híg széklet hátterében jellemzően túletetés áll, vagyis az anyuka valószínűleg etetéssel – akár anyatejes etetéssel – válaszol a kicsi minden felmerülő gondjára. A másik ok azonban valamilyen vírus lehet, amely bélhurutot okozhat. Ritkán előfordulhat, hogy egy náthás csecsemőnek megjelenik a székletében az orrnyálkahártya által termelt váladék, de hogy mitől nyálkás a széklet, azt csak szakember döntheti el, így mielőbb orvoshoz kell fordulni.

Túl kemény széklet

Kemény széklet esetén a baba étrendjét kell felülvizsgálni, és, ha szükséges, változtatni rajta. Anyatejes babánál nagyon ritkán fordulhat elő kemény széklet, ez a tápszerrel táplált, vagy a vegyes étrenden lévő babákra jellemző. Fontos, hogy a baba étrendjéből elhagyják a székletfogó ételeket – banánt, almát, répát -, és helyette barackot, baracklevet, illetve kamillateát iktassanak be.

Megváltozott színű és szagú széklet

A széklet színének és szagának változását okozhatják a fentiek, beleértve a vírusos vagy bakteriális fertőzést. Ha azonban ijesztő módon feketévé válik, az megemésztett vérre utalhat – az anyatejes babák megsérthetik az anyuka mellbimbóját. A hirtelen bűzössé váló széklet mindig valamilyen bajra utal, egészen piciknél akár rotavírus is okozhatja, a kicsit nagyobb babáknál pedig, akik már fogyaszthatnak csirkehúst is, akár szalmonella is lehet a kiváltó ok. Minden esetben orvoshoz kell fordulni.

Véres széklet

A legijesztőbb tünet, ha véres a baba széklete. A vér megjelenése a székletben valós ok a riadalomra, hiszen akár bélbetüremkedés is állhat a háttérben, amelynek megoldása szinte minden esetben csak műtéttel lehetséges. Bélbegyűrődés esetén a vérben málnazselé állagú vér jelenik meg, míg ha a végbél berepedése miatt lelünk vért a székletben, az élénkpiros, friss vérnek látszik. Fontos, hogy vérzés esetén azonnal vigyük a babát orvoshoz, és a pelenkát is, amelyben a véres székletet találtuk, mert fontos információkat tartalmaz az orvos számára.

Napokig vagy túl hosszú ideig kimaradó széklet

Anyatejes babák esetén még a heti két széklet sem kóros, míg a tápszeres babáknál fontos, hogy naponta ürítsen a baba. Ha ennél ritkábban történik csak székletürítés, és a széklet mennyisége mindemellett túl sok vagy túl kevés, akkor szakemberhez kell fordulni. A ritka székletürítést kísérheti fájdalom, hiszen nagy valószínűséggel kemény, besűrűsödött széklet érkezik, amely felsértheti a kicsi végbelét.

Nagy mennyiségű, zsírfényű széklet

Ha a baba nagy mennyiségű, bűzös, zsírfényű székletet ürít, az szinte minden esetben emésztési, táplálékfelszívódási zavarokra utal, illetve laktóz- vagy lisztérzékenységre. Ilyenkor a kicsi nem fejlődik a várt ütemben és a nagy, kidomborodó pocak is megjelenhet jellemző tünetként. Azonnal orvoshoz, gasztroenterológushoz kell fordulni, aki segít a megfelelő módon beállítani a baba táplálását.

Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 10. hét

A 10. héttől a kicsit már magzatnak hívjuk. A magzati fejlődés szakaszában a korábban kialakult testrészek és szervek fejlődnek tovább.Szobatisztaság

Mikor jön el az ideje? A szobatisztaságra nevelés a szülőktől nagy türelmet igénylő hosszú folyamat lehet. Nincs általánosan elfogadott életkor, amikorra a babának szobatisztának kell lennie. Sokan az ülni tudó babákat már rögtön elkezdik a bilire szoktatni, mások sokkal türelmesebbek. Siettetni semmiképpen sem szabad a dolgot, hiszen a szobatisztaság elsajátítása nem csak testi, hanem lelki [...]