A pelenkakiütés megelőzhető

A pelenka okozta kiütés igen gyakori jelenség, a babák jelentős részénél előfordul legalább egy alkalommal. Szerencsére a legtöbb esetben nem súlyos problémáról van szó, amely könnyen kezelhető.

Tünetek

Apró, piros pöttyök jelentkeznek a pelenkával fedett területeken. Súlyosabb esetben bőrhámlás kísérheti és gombás felülfertőződés is kialakulhat.

Mi okozza?

Többnyire olyankor alakul ki, ha ritkábban cserélik a pelenkát, ugyanis ilyenkor a baba popsija folyamatosan a vizelettel, vagy széklettel érintkezik. Az irritált bőrfelületen a kórokozók könnyen gyulladást okozhatnak.
Okozhatnak ilyen kiütést a kozmetikai termékek (krémek, kenőcsök), ilyen esetben abba kell hagyni ezek használatát, vagy márkát kell váltani. Ritkább esetben maga a pelenka is okozhatja problémát, ilyenkor szintén a márka csere jelenthet megoldást.
Ha textilpelenkát használsz, nagyon ügyelj rá, hogy magas hőfokon mosd és alaposan öblítsd ki, ugyanis a pelenkán maradó mosószer is okozhat bőrproblémákat egy csecsemőnél.

Mit tehetünk?
Pelenkakiütés
Érdemes patikában kapható popsi kenőcsöt használni. A gyenge kamillás fürdő is segíthet, de ezzel csak óvatosan, mert kiszáríthatja a baba bőrét. Nem kell rögtön bepelenkázni a babát, kicsit hagyjuk szabadon a popsiját, hadd levegőzzön a bőre.

Megelőzés

  • használj popsikrémet;
  • ha bekakilt a pici, azonnal cserélj pelenkát;
  • minden napra iktass be pelenkamentes időszakot, de ilyenkor ne rakd az ágyába;
  • ha nem eldobható pelenkát használsz, cseréld gyakrabban a hagyományos pelenkát és ügyelj rá, hogy magas hőfokon mosd és alaposan öblítsd ki;
  • ne használj illatosított, habzó fürdőszert, ezek irritálhatják a bőrét (nem csak a popsiján);
  • újszülötteknél, fürdetés előtt olajos vattával töröld át a hajlatokat és a pelenkázott részeket;
  • ha már stabilan ül, el lehet kezdeni a biliztetést;

Fejlődési mérföldkövek: Járás

Az egyik legfontosabb mérföldkő a gyermek életében a járás elsajátítása. Nagyon fontos lépést tesz ezzel a pici a függetlenné válás rögös útján. Az egyik nap még csak a bútorokba kapaszkodva lépked, majd kis idő múlva magabiztos lépésekkel siet a karjaidba. Mikor kezdődik Az első néhány hónap nagyrészt azzal telik a baba számára, hogy az üldögéléssel, [...]Készségfejlesztő játékötletek 9-12 hónapos korig

Hogyan fejleszd babád képességeit játékokkal 9-12 hónapos kor között