Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 11. hét

Hétről hétre

Baba

A baba szervei már működnek, kialakult a csontváz, az idegrendszer, a vérkeringés. A pici fejlődésének legkritikusabb része véget ért, ettől kezdve a gyors növekedésé és súlygyarapodásé a szerep. A magzat ekkor még elég különös módon fest, hiszen a fej aránytalanul nagy a testhez képest, nagyjából a testhossz fele a fej mérete. Természetesen ez az arány a terhesség előrehaladtával változni fog. Kezd kialakulni szemében az írisz, valamint megjelennek a körmök az újjakon. A hét végére eléri a 44-51 mm-es hosszt és a 7 grammot.

Mama

Méhed ekkor már nagyjából akkor, mint a grapefruit. Még ha nem is szedtél fel túl sokat, talán aggódsz a terhesség alatti súlygyarapodás miatt. Az orvosok általában azt mondják az első trimeszterben 0,5-1 kg a súlygyarapodás havonta. Persze mindenki más, az is előfordulhat, hogy Neked picit csökkent a súlyod, főleg, ha hajlamos voltál a rosszullétre.

A hangsúly a táplálkozáson és nem súlyon van. A hagyománnyal ellentétben nem kettő helyett kell enned, de figyelned kell a kalória bevitelt. A terhesség alatt napi 300-500 kalória többletre van szükséged. Igyekezz változatosan enni és kerüld túl zsíros, egészségtelen ételeket, egyél sok zöldséget, gyümölcsöt.

Papa

Volt már amikor elkísérted az orvoshoz? Ha még nem, legközelebb mindenképen menj el a pároddal a vizsgálatra, hallhatod a pici szívverését. Az orvosi vizsgálatokon való részvétel egyben remek alkalom, hogy mind inkább részese legyél a terhességnek.

7+2 termékenységfokozó táplálkozási tanács – 2. rész

További 5 jótanács a termékenység fokozásához, amelyek növelik a teherbeesés valószínűségét.Tiltott ételek a terhesség alatt – 2.

Terhesség alatt ne egyél megszokásból, mert ezzel akár árthatsz is a magzatodnak. Miről kell lemondanod?