Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 11. hét

Hétről hétre

Baba

A baba szervei már működnek, kialakult a csontváz, az idegrendszer, a vérkeringés. A pici fejlődésének legkritikusabb része véget ért, ettől kezdve a gyors növekedésé és súlygyarapodásé a szerep. A magzat ekkor még elég különös módon fest, hiszen a fej aránytalanul nagy a testhez képest, nagyjából a testhossz fele a fej mérete. Természetesen ez az arány a terhesség előrehaladtával változni fog. Kezd kialakulni szemében az írisz, valamint megjelennek a körmök az újjakon. A hét végére eléri a 44-51 mm-es hosszt és a 7 grammot.

Mama

Méhed ekkor már nagyjából akkor, mint a grapefruit. Még ha nem is szedtél fel túl sokat, talán aggódsz a terhesség alatti súlygyarapodás miatt. Az orvosok általában azt mondják az első trimeszterben 0,5-1 kg a súlygyarapodás havonta. Persze mindenki más, az is előfordulhat, hogy Neked picit csökkent a súlyod, főleg, ha hajlamos voltál a rosszullétre.

A hangsúly a táplálkozáson és nem súlyon van. A hagyománnyal ellentétben nem kettő helyett kell enned, de figyelned kell a kalória bevitelt. A terhesség alatt napi 300-500 kalória többletre van szükséged. Igyekezz változatosan enni és kerüld túl zsíros, egészségtelen ételeket, egyél sok zöldséget, gyümölcsöt.

Papa

Volt már amikor elkísérted az orvoshoz? Ha még nem, legközelebb mindenképen menj el a pároddal a vizsgálatra, hallhatod a pici szívverését. Az orvosi vizsgálatokon való részvétel egyben remek alkalom, hogy mind inkább részese legyél a terhességnek.

Termékenységfokozó étrend férfiaknak

Sokan gondolják, hogy a fogamzás sikeréért kizárólag a nőknek kell tenniük, a férfiaknak ebben semmi felelősségük nincs. Ez nem igaz. A spermiumok minőségére hatással van a férfi általános fizikai és lelki állapota, ezért a babaáldásra várva érdemes odafigyelni a férfiaknak is.Milyen nemű lesz a baba?

Kisfiút szeretnél? Vagy kislányt? Számos módszer létezik ennek befolyásolására, ezek némelyike megfigyeléseken alapuló természetes módszer, de ma már léteznek mesterséges orvosi módszerek is.