Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 26. hét

Hétről hétre

Baba

Agyának rohamos fejlődése miatt egyre érzékenyebbé válik a hangokra. Hallja a szívverésed, az emésztési zajokat és egyéb testzajokat, a kinti hangokról nem is beszélve. Előfordulhat, hogy ritmusos mozgással reagál a hallott hangokra. Szemhéjai nyiladoznak, így érzékeli a világosságot és sötétséget, valamint kialakul a szemszíne is. Súlya kb. 800 gramm, hossza megközelítőleg 32 cm.

Mama

A 26. héten már mások számára is érzékelhetővé válik a baba rugdosása. Hasad viszkethet, amit a bőr feszülése okoz, de el szokott múlni, ha mégis tartósan fennáll, szólj az orvosodnak. A testápoló olajak ilyenkor sokat segíthetnek, de csak természetes, hozzáadott illatanyagoktól mentes termékeket használj, mert a bőrön keresztül elég sok anyag fel tud szívódni és erre nincs szüksége a babádnak.

Ha csalánkiütésre emlékeztető kiütéseket észlelsz, az a máj nem megfelelő működésére utalhat, ilyen esetben mindenképen szólj az orvosodnak.

Az alvás egyre kényelmetlenebb lehet és ez a szülésig csak rosszabb lesz. A duzzadt lábak és az egyre nagyobb hasad miatt nehéz megtalálni az alváshoz legkényelmesebb pozíciót. Párnákkal segíthetsz ezen, a lábak és a has megtámasztásával. Fontos, hogy próbálj meg minél többet aludni, de semmiképpen sem a hátadon. A háton fekvés 10-15 percet meghaladóan nem javasolt, mivel ekkor a baba saját súlyával ránehezedik és megnyomja a leszálló fő artériádat, ami ellátja a testedet és a babát is oxigénnel. Feküdj az oldaladon és ha tudtok, szerezettek be egy oldalfekvéshez anatómiailag kiképzett párnát. Ez a nyak megtámasztásával nagyon sokat segíthet.

Papa

Ez idő tájt elég sok párna jelenhet meg az ágyatokban, aminek köszönhetően azon veheted észre magad, hogy kevés a hely számodra a nyugodt alváshoz. Ráadásul párod elég sokat jár a mosdóba is éjjelente, ami szintén nem segít Neked a nyugodt alvásban. Sok apuka dönt úgy, hogy ideiglenesen kiköltözik az ágyból. Ezt természetesen mindenképen beszéljétek meg közösen, párod valószínűleg nem fog nagyon neheztelni rád ezért.

Biztonságos gyermekjáték: jelek, emblémák, szimbólumok – 2. rész

Gyermekjátékokon található szimbólumok – folytatás.Kórházi csomag összeállítása – 2. rész

Mit érdemes vinni a gyermekágyas osztályra

Természetesen vinni kell tisztálkodó szereket és ruhákat, valamint mindenféle kelléket az étkezéshez, felszerelést az újszülött babának. Ebben a sorrendben jön a lista: