Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 26. hét

Hétről hétre

Baba

Agyának rohamos fejlődése miatt egyre érzékenyebbé válik a hangokra. Hallja a szívverésed, az emésztési zajokat és egyéb testzajokat, a kinti hangokról nem is beszélve. Előfordulhat, hogy ritmusos mozgással reagál a hallott hangokra. Szemhéjai nyiladoznak, így érzékeli a világosságot és sötétséget, valamint kialakul a szemszíne is. Súlya kb. 800 gramm, hossza megközelítőleg 32 cm.

Mama

A 26. héten már mások számára is érzékelhetővé válik a baba rugdosása. Hasad viszkethet, amit a bőr feszülése okoz, de el szokott múlni, ha mégis tartósan fennáll, szólj az orvosodnak. A testápoló olajak ilyenkor sokat segíthetnek, de csak természetes, hozzáadott illatanyagoktól mentes termékeket használj, mert a bőrön keresztül elég sok anyag fel tud szívódni és erre nincs szüksége a babádnak.

Ha csalánkiütésre emlékeztető kiütéseket észlelsz, az a máj nem megfelelő működésére utalhat, ilyen esetben mindenképen szólj az orvosodnak.

Az alvás egyre kényelmetlenebb lehet és ez a szülésig csak rosszabb lesz. A duzzadt lábak és az egyre nagyobb hasad miatt nehéz megtalálni az alváshoz legkényelmesebb pozíciót. Párnákkal segíthetsz ezen, a lábak és a has megtámasztásával. Fontos, hogy próbálj meg minél többet aludni, de semmiképpen sem a hátadon. A háton fekvés 10-15 percet meghaladóan nem javasolt, mivel ekkor a baba saját súlyával ránehezedik és megnyomja a leszálló fő artériádat, ami ellátja a testedet és a babát is oxigénnel. Feküdj az oldaladon és ha tudtok, szerezettek be egy oldalfekvéshez anatómiailag kiképzett párnát. Ez a nyak megtámasztásával nagyon sokat segíthet.

Papa

Ez idő tájt elég sok párna jelenhet meg az ágyatokban, aminek köszönhetően azon veheted észre magad, hogy kevés a hely számodra a nyugodt alváshoz. Ráadásul párod elég sokat jár a mosdóba is éjjelente, ami szintén nem segít Neked a nyugodt alvásban. Sok apuka dönt úgy, hogy ideiglenesen kiköltözik az ágyból. Ezt természetesen mindenképen beszéljétek meg közösen, párod valószínűleg nem fog nagyon neheztelni rád ezért.

Bűvös betűk az ultrahang leleten

A kismamák általában büszkén mutogatják az ultrahang vizsgálaton készült képeket. A vizsgálatnak van azonban egy kevésbé látványos kimenete, egy lelet, amin rengeteg fura rövidítés szerepel. De mit is jelentenek ezek?Bemutatkozás

Szerencsés vagyok, mert nagycsaládban nőttem fel, boldog feleség és háromgyerekes anya vagyok. A hétköznapokban a “hobbimnak élek”, matematika-kémia-informatika szakos tanárnő vagyok egy általános iskolában. Jelenlegi osztályom nyolcadikos.
Ezekben a cikkekben a mindennapi életemben felmerülő kérdéseket, problémákat és az általam talált megoldásokat szeretném megosztani az olvasókkal.