Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 29. hét

Hétről hétre

Baba

Lassan a baba is felkészül a születésre. Már elég jól képes szabályozni a testhőmérsékletét, a csontvelő vörösvértesteket kezd termelni. Naponta nagyjából fél litert pisil. A helyhiány miatt szabad mozgása egyre csökken, de egyúttal finomodik is. Ekkor már kb. 1,2 kg-ot nyom.

Mama

Lehet, hogy egyre nehezebben viseled a terhességgel járó kellemetlenségeket. Sokat segíthetsz magadon, ha ügyelsz a helyes testtartásra, továbbra is egészségesen táplálkozol, és ami a legfontosabb, sokat pihensz.

Babád ugyan többet alszik, mint ébren van, de ha ébren van, gyarapodó ereje miatt kellemetlen meglepetés érhet, ha elkezd rúg-kapálni. Ilyenkor beszélj hozzá, simogasd a hasad, hogy megnyugtasd.

Lassan ideje beszerezni a babaholmikat, hogy ne kelljen az utolsó pillanatban kapkodni. Íme néhány dolog, amit mindenképen érdemes beszerezned a szülés előtt:

  • Kiságy – lehetőség szerint nagyobb, leszerelhető rácsú, hogy minél tovább tudd használni;
  • Babakelengye, takarók, lepedők, hálózsák, törülközők, kifogó kendők, stb.;
  • Gyerekülés a kocsiba – már a kórházból hazajövet is kötelező;
  • Babaruha – eleinte nem kell sok, úgyis hamar kinövi. 5-6 rugdalózó és 10 body, 2-3 sapka, 5-6 pár zokni és 2-3 pár harisnya elég lehet a kezdéshez;
  • Fürdetéshez szükséged lesz babakádra, vízhőmérőre, hajkefére és körömollóra;
  • 50 darab eldobható pelenka, 10 darab textil pelenka a büfiztetéshez, popsi törlőkendők, krémek;

Papa

Párod egyre kevésbé érzi magát kényelmesen a testében, még ha nem is mondja Neked. Esetleg befizetheted egy kismama masszázsra, hidd el nagyon fogja értékelni.

Gyakori gyermekbetegségek – Megfázás

Ez az égövön ősszel és télen minden korosztályban igen gyakori a megfázás így természetesen a gyermekek sem kerülhetik el. Fontos azonban tudni, hogy a közönséges megfázás és az influeknza különböző betegségek.A személyiség fejlődése a gyermek első 3 évében

A személyiségre alapvetően jellemző a viselkedés, mely csecsemőkorban elsősorban a belső közérzetből és a környezeti ingerekre adott válaszokból tevődik össze. A temperamentum csecsemőkorban még csak nagy vonalakban nyilvánul meg.