Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 29. hét

Hétről hétre

Baba

Lassan a baba is felkészül a születésre. Már elég jól képes szabályozni a testhőmérsékletét, a csontvelő vörösvértesteket kezd termelni. Naponta nagyjából fél litert pisil. A helyhiány miatt szabad mozgása egyre csökken, de egyúttal finomodik is. Ekkor már kb. 1,2 kg-ot nyom.

Mama

Lehet, hogy egyre nehezebben viseled a terhességgel járó kellemetlenségeket. Sokat segíthetsz magadon, ha ügyelsz a helyes testtartásra, továbbra is egészségesen táplálkozol, és ami a legfontosabb, sokat pihensz.

Babád ugyan többet alszik, mint ébren van, de ha ébren van, gyarapodó ereje miatt kellemetlen meglepetés érhet, ha elkezd rúg-kapálni. Ilyenkor beszélj hozzá, simogasd a hasad, hogy megnyugtasd.

Lassan ideje beszerezni a babaholmikat, hogy ne kelljen az utolsó pillanatban kapkodni. Íme néhány dolog, amit mindenképen érdemes beszerezned a szülés előtt:

  • Kiságy – lehetőség szerint nagyobb, leszerelhető rácsú, hogy minél tovább tudd használni;
  • Babakelengye, takarók, lepedők, hálózsák, törülközők, kifogó kendők, stb.;
  • Gyerekülés a kocsiba – már a kórházból hazajövet is kötelező;
  • Babaruha – eleinte nem kell sok, úgyis hamar kinövi. 5-6 rugdalózó és 10 body, 2-3 sapka, 5-6 pár zokni és 2-3 pár harisnya elég lehet a kezdéshez;
  • Fürdetéshez szükséged lesz babakádra, vízhőmérőre, hajkefére és körömollóra;
  • 50 darab eldobható pelenka, 10 darab textil pelenka a büfiztetéshez, popsi törlőkendők, krémek;

Papa

Párod egyre kevésbé érzi magát kényelmesen a testében, még ha nem is mondja Neked. Esetleg befizetheted egy kismama masszázsra, hidd el nagyon fogja értékelni.

Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 18. hét

Tovább gyarapodik a baba mérete, hossza a 18. héten már meghaladhatja a 20 cm-t, súlya elérheti a 200 grammot. Ahogy növekszik a pocakod, az alvás is egyre nehezebbé válhat. Ezen sokat segíthet, ha sok párnát tartasz az ágyban, így könyebben megtalálod a megfelelő pozíciót.7+2 termékenységfokozó táplálkozási tanács – 1. rész

Manapság sajnos egyre több pár küzd termékenységi problémákkal és nehezen jön a baba. A megfelelő étrend mindkét félnél növeli a termékenységet, de ha esetleg orvosi segítségre is szükség van a fogantatáshoz, az alábbi tanácsok akkor is jelentősen növelik a siker esélyét.