Fejlődési mérföldkövek: Fogzás

A fogzás nem nevezhető mérföldkőnek, melyet a baba egyszercsak elér. A fogatlan ínytől a kis tejfogacskákig tartó „utazás” akár a gyermek hároméves koráig is eltarthat. Mindenesetre az első fog kibújása – valamikor 6 hónapos korában – kézzelfogható jele annak, hogy babád felnő. Mire a kicsi 3 éves lesz, már többnyire képes önállóan megmosni a fogát is, ami nagy előrelépés az önállósodás útján. Azért egy ideig még érdemes segíteni neki, amíg elsajátítja a megfelelő technikát.

Mikor kezdődik

2000-ből egy baba valójában már egy vagy akár két foggal születik. De az esetek többségében az első fogak megjelenéséig a 6-7 hónapig várni kell. Vannak babák, akik sietnek és már a 3. hónapban kibújik az első foguk, de a lustábbaknak csak 1 éves koruk körül. Az utolsó fog megjelenésére a baba második születésnapja körül lehet számítani. A 3 éves gyermeknek mind a 20 tejfoga kint van már.

Hogyan alakul ki

Sok szülő számára az első fogak megjelenése nem sok örömet tartogat. Az első tünetek (nyálbőség, felduzzadt és érzékeny íny) akár már egy-két hónappal a fog valódi megjelenése előtt jelentkezhetnek. További tünetek lehetnek az ingerlékenység, rágcsálási kényszer, étel elutasítása, alvási problémák. Abban vita van a szakemberek között, hogy egyéb tünetek, pl.: hasmenés, láz, vérbőség, kiütések és a hányás kapcsolatban lehet-e a fogzással. Valószínűbb, hogy ilyenkor más is lehet a háttérben, ezért ha olyan tünettel találkozol, ami aggodalomra adhat okot, vizsgáltasd meg a picit egy gyermekorvossal.
A szerencsésebbek számára persze mindez nem sokat mond. Ők azok, akiknél az egyik héten a baba még teljesen fogtalan, a következőben pedig megjelenik az első kis fogacska csúcsa. Függetlenül a körülményektől az első fog megjelenése fontos családi esemény, amit érdemes megünnepelni és feljegyezni a babanaplóba.
A fogak a következő sorrendben bújnak ki: először az alsó kettő lent, majd a felső kettő középen, ezeket követik a fogak oldalt, majd hátul. A fogak kifejlődésének módja örökletes, így ha Neked korán jöttek a fogaid, jó eséllyel a babádnak is korán fognak.
Fejlődési mérföldkövek: Fogzás
Hogyan tovább

A tejfogak nem esnek ki addig, amíg a kicsi állandó fogai készen nem állnak a kibújásra, aminek az ideje nagyjából hat éves korban jön el.

A Te szereped

A fogak növését nem tudod meggyorsítani, de mikor látod, hogy babád szenved ettől, azért tehetsz néhány dolgot a fájdalom enyhítésére. Adj neki folyadékos rágókát, amit előtte behűtöttél, vagy hideg ételt, mint pl. kefirt, joghurtot. Az ínymasszázs szintén segíthet némileg – alapos kézmosás után finoman dörzsölgessük az ínyt az ujjunkkal. A külső nyomkodás ellensúlyozza a kibújó fog nyomását belülről. Végső esetben beszélj a gyermekorvossal, aki biztosan tud javasolni olyan gyógyszert, kenőcsöt, ami hatásos lehet.
Amint a fogak kibújtak, következő fontos feladat a tisztántartásuk. Az első évben különösen fontos, hogy csak életkorának megfelelő, finom sörtéjű fogkefét használj. Fogkrémet egyelőre ne használj, elég csak vízzel végezni a fogtisztítást.
Soha ne adj a gyereknek cukortartalmú folyadékot lefekvés után, mert az erősen károsíthatja az éjszaka folyamán a fogakat, amik szuvasodáshoz, a fogak gyors romlásához vezethetnek. Egy másik megoldás, amivel ezt a veszélyt tovább csökkentheted az, hogy a gyermeket átszoktatod a pohárból ivásra. Már egyéves kor után elég ügyesek a picik a pohár használatához. Így a folyadék, amiben lehetnek fogakra ártalmas anyagok is, kevesebb ideig van a szájüregben.
18 hónaposan a kicsik már elég érettek ahhoz, hogy a fogmosást elkezdjük velük gyakorolni. Kezdetben persze még segítsünk nekik, mert ilyenkor még nem elég ügyesek. Használjunk puha gyermekfogkefét és gyermekfogkrémet. Előfordulhat, hogy a kicsinek nem ízlik a fogkrém, ebben az esetben válasszunk másik márkát.

Mikor kezdjél aggódni

Ha a kicsinek 1 éves korában még nem bújt elő egyetlen foga sem, alkalom adtán beszélj az orvossal. A koraszülöttek néhány hónappal le lehetnek maradva ehhez képest. Ha azt vesszük észre, hogy a fogzás összes tünete mellett a babának szokatlanul nagy fájdalmai vannak, és már semmilyen házi praktika nem segít, kérjünk orvosi segítséget. Nem jó, ha a fogzás gyötrelemmé és kínszenvedéssé válik a babának és az egész családnak.

Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 28. hét

Lassan befordulsz a célegyenesbe, úgyhogy ideje megtervezni a szülést a kezelőorvosoddal. Ma már elég sok szülési mód elfogadott, viszont e módok egészségügyi kockázata nem azonos.Horoszkóp – Szűz

A Szűz jegyében született gyermek – horoszkóp