Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 13. hét

Hétről hétre

Baba

Lassan vége az első trimeszternek. Mostantól a teljes hosszát mérik a picinek, nem csak az ún. ülő magasságot, ami a popsijától a feje búbjáig ér. Kialakulnak a fogcsírák és a csontszövet kialakulásával láthatóvá válnak a bordák. Megjelennek a bélbolyhok is, amik a belek perisztaltikus mozgását segítik elő, a veséje is képes már kiválasztani a magzatvízből nyert kortyokat. Kinő a szemöldöke, és kevés haj is nő már a buksiján. A hasnyálmirigye elkezdi termelni az inzulint. A pici súlya eléri a 28-30 grammot, hossza a 10 cm-t.

Mama

A következő néhány hétben könnyűnek érezheted a terhességet, energikusabb és éberebb leszel, jókat tudsz aludni és szinte minden tevékenységet el tudsz végezni. A hasad növekszik ugyan, de ez nem zavar a mozgásban. Élvezd a terhességed!

Ez az az időszak, amikor a kismama a legjobban érzi magát. Túl van a terhesség első megpróbáltatásain, feltöltődik energiával és egyre tudatosabban éli meg állapotát. Az apák és a családtagok is kezdenek egyre aktívabban részt venni a babavárás csodás időszakában, ahogy a terhesség egyre nyilvánvalóbbá válik a számukra. Bátorítsd őket ebben, de csak olyan mértékben, ami még nem zavar.

Papa

Ideje ünnepelni, túl vagytok az első trimeszteren. Sokan csak ilyenkor érzik már elég magabiztosnak magukat, hogy elmondják a szélesebb baráti körnek.

6 jótanács, amivel segítheted a babád fejlődését

A baba megfelelő fejlődésének elősegítése fontos szülői feladat. Fontos, hogy ne hátráltassuk a babát, de ne is erőltessünk olyasmit, amihez még nem elég fejlett.Mennyi ideig tart, hogy teherbe essek

Nehéz megmondani, pontosan mennyi idő kell, hogy egy nő teherbe essen, persze vannak általános statisztikák, amik fogózkodót nyújthatnak ehhez. De természetesen minden ember különböző, így nem szabad ezekből az általános statisztikákból automatikusan saját magunkra nézve következtetéseket levonni. Normálisan a termékeny pároknak 20-30% esélyük van a teherbeesésre minden ciklus alatt. Kb. a párok 84%-a egy éven [...]