Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 13. hét

Hétről hétre

Baba

Lassan vége az első trimeszternek. Mostantól a teljes hosszát mérik a picinek, nem csak az ún. ülő magasságot, ami a popsijától a feje búbjáig ér. Kialakulnak a fogcsírák és a csontszövet kialakulásával láthatóvá válnak a bordák. Megjelennek a bélbolyhok is, amik a belek perisztaltikus mozgását segítik elő, a veséje is képes már kiválasztani a magzatvízből nyert kortyokat. Kinő a szemöldöke, és kevés haj is nő már a buksiján. A hasnyálmirigye elkezdi termelni az inzulint. A pici súlya eléri a 28-30 grammot, hossza a 10 cm-t.

Mama

A következő néhány hétben könnyűnek érezheted a terhességet, energikusabb és éberebb leszel, jókat tudsz aludni és szinte minden tevékenységet el tudsz végezni. A hasad növekszik ugyan, de ez nem zavar a mozgásban. Élvezd a terhességed!

Ez az az időszak, amikor a kismama a legjobban érzi magát. Túl van a terhesség első megpróbáltatásain, feltöltődik energiával és egyre tudatosabban éli meg állapotát. Az apák és a családtagok is kezdenek egyre aktívabban részt venni a babavárás csodás időszakában, ahogy a terhesség egyre nyilvánvalóbbá válik a számukra. Bátorítsd őket ebben, de csak olyan mértékben, ami még nem zavar.

Papa

Ideje ünnepelni, túl vagytok az első trimeszteren. Sokan csak ilyenkor érzik már elég magabiztosnak magukat, hogy elmondják a szélesebb baráti körnek.

Horoszkóp

Milyen csillagjegyben született a kisbabád? Nézd meg a horoszkópját!Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 8. hét

Az embrió a hét végére eléri a 8-11 mm-es hosszúságot. Tisztán látható válik a hátsó agy és a pici ivarmirigyei herékké vagy petefészkekké alakulnak. Megindul a pici spontán mozgása, ami később nagyon fontos szerepet játszik majd az izmok fejlődésében, de ebből Te még semmit nem érzel.