Terhesség hétről hétre – Második trimeszter, 22. hét

Hétről hétre

Baba

Babád már 420 gramm körül van és 27-28 cm. A lány babáknál kialakul a méh, a petefészkek és a hüvely, a fiúknál pedig a herék leszállnak a hasüregből a herezacskó felé. Érzékszervei is egyre fejlettebbek, amit jelez, hogy egyre érzékenyebbek a külső hatásokra, hangokra, tapintásra.

Mama

A melleidből szivárgó folyadék egyrészt az előtej, másrészt a mell körülötti csomócskák termelte folyadék, ami a mellek védelmére képződik. Melleid egyre lágyabbá válnak és folyamatosan nőnek, ezért nem érdemes túl sok terhes melltartót venned, mert egyre nagyobbakra lesz szükséged.

Ha vizesedik a lábad, igyál sok folyadékot és polcold fel, vagy tegyél sámlit a lábaid alá ülés közben, úgy, hogy a lábaid magasabban legyenek, mint a csípőd. A hosszú álldogálás sem tesz ilyenkor jót. A lapos talpú cipők erős terhelésnek teszik ki a hátat, de a tűsarok sem okos döntés. A cipő azon ruhadarabok egyik, amin általában sem, de terhesség alatt különösen nem érdemes spórolni. Egy jó cipővel rengeteg kellemetlenségtől és fájdalomtól kímélheted meg magad, különösen, ha lúdtalpad van, vagy gyenge a hátad.

Hacsak az orvosod mást nem javasolt, továbbra is átadhatjátok egymást a testi élvezetnek a pároddal. A hasadra vigyázzatok szex közben, egyébként nyugodtan élvezzétek a felszabadult együttlétet. Végre nem kell a fogamzásgátlással foglalkoznod, vagy azon aggódni, hogy sikerült-e végre teherbe esned. Persze ha nincs kedved a szexhez, azzal sincs semmi baj, beszélj a pároddal az érzéseidről és nyugtasd meg, hogy ettől még nem csökkent az iránta érzett vonzalmad.

Papa

Felszedtél pár kilót a terhesség kezdete óta. Nem vagy egyedül, sok apuka „gömbölyödik” együtt a kismamával (természetesen az arányok azért mások).

Segítség, a gyermekem a falra rajzol!

Előbb-utóbb minden szülő szembesül a problémával: amint rajzeszköz kerül a pici kezébe, rögtön nekiesik a falnak a kis művész. Aztán jöhet a korrekciós festés. Nem kell azonban mindig így lennie, van megoldás a problémára.Problémák a terhesség alatt – hüvelyi folyás

A terhesség és a szoptatás ideje alatt nem menstruálsz, a hormonális változások hatására viszont bőségesebb folyást fogsz tapasztalni. Ne aggódj, de azért légy résen!