Komplikációk a terhesség alatt – Nemi úton terjedő betegségek

A nemi betegségek befolyásolják a nő fogamzásának esélyeit, amennyiben pedig a terhesség alatt fertőződik meg valaki, azzal megfertőzheti a magzatot és akár komoly rendellenességet is okozhat a babának. Ha azt feltételezed, hogy valamilyen nemi betegséged van, azonnal fordulj orvoshoz, mert az időben megkezdett szakszerű kezelés csökkentheti a magzati károsodás esélyeit.

Szifilisz

Nagyon fertőző és veszélyes betegség, amely súlyos magzati károsodást okoz, például vakságot, különféle idegrendszeri, bőr-, csont-, máj-, tüdő- és lépkárosodást. A betegséget könyebb a férfiaknál észlelni, mert a péniszen látható seb jelenik meg. A nőknél azonban a seb a hüvely belsejében is lehet, ahol észrevétlen marad. A betegségnek a seben kívül más jele is van, a terhesség alatt végzett rutin vérvizsgálat is ki tudja mutatni. Minél hamarabb elkezdik a kezelést, annál nagyobb esélye van a babának, hogy elkerülje a további károsodást, azonban a bekövetkezett károsodást már nem lehet visszafordítani.

Chlamydia, gonorrhea és PID

Súlyos fertőzések, amelyek a hüvelyből terjednek a méhszáj felé, de az egész medencére is kiterjedhetnek, így érinthetik a méhet, a petevezetékeket és a petefészket is. A betegségben szenvedő nőknek gyakran semmilyen tünetük nincs és csak akkor szereznek tudomást a betegségről, miután a partnerüknél diagnosztizálják. A férfiaknál a gennyesen váladékozó pénisz utal a betgségre. Ha a baba a szüléskor fertőződik meg clamydiával vagy gonorrheával, a következmény szemfertőzés és egyéb súlyos probléma lehet.

Herpesz vírus

A herpesz vírus tünete, hogy sebek és hólyagok jelennek meg a nemi szervek környékén, a betegséget pedig az aktív fázisban lévő sebből nemi érintkezés útján kapja el a partner. Ha a közvetlenül a szülés előtt álló nőnél az aktív fertőzés jelei láthatóak, az orvos a császármetszés mellett dönthet, mert így el lehet kerülni, hogy a baba a hüvelyen áthaladva érintkezhessen a vírussal. A betegségnek igen súlyos következményei lehetnek a babára nézve, bőrfertőzés, vakság, szellemi visszamaradás és idegrendszeri károsodás.

HIV, vagy AIDS

Az AIDS betegséget az emberi immunhiányt okozó vírus (HIV) okozza. A HIV tökreteszi a szervezet természetes védekezőrendszerét, az immunrendszert, aminek következtében fogékonnyá válik a szervezet a legkülönbözőbb súlyos betegségekre, amelyek végül a beteg halálához vezetnek.
A fertőzés az anya vérén át a terhesség során juthat be a magzatba, mivel a vírus képes a méhlepényen átjutni a születés előtt. A vírus jelen van az anyatejben is, ezért tisztában kell lenni vele, hogy az anya átadhatja a vírust szoptatással a gyermeknek akkor is, ha a szülés után nem sokkal fertőződik meg.

Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 30. hét

A saját súlyod növekedésével egyre fontosabb a helyes testtartás, amivel csökkentheted a súlypontváltozás okozta többletterhelést. Ezen a terhestorna, vagy a séta is segíthet, lényeg, hogy ne vidd túlzásba.Gyermek elsősegély: égés vagy forrázás

Égési sérülések esetén a legfontosabb és lényegében egyetlen teendő a sérült testrész legalább 15 percen át tartó hűtése hideg folyóvízzel