Fejlődési mérföldkövek: Fogás

Annak elsajátítása a baba számára, hogy hogyan fogjon és tartson meg tárgyakat a kezében bevezeti őt a játék birodalmába. A fogás megtanulása az első lépés, hogy később képes legyen enni, játszani, rajzolni.

Mikor kezdődik

Az újszülötteknek megvan a velük szültetett képességük, hogy tárgyakat fogjanak meg, de általában legalább egy évbe telik számukra, hogy megfelelően koordinálni tudják a mozgásukat, megfogjanak és biztonsággal megtartsanak dolgokat a kezükben. Nagyjából 3 hónapos korukban kezdenek el intenzíven „dolgozni” ezen képességük fejlesztésén majd hónapról-hónapra látványosan ügyesebbek lesznek.

Hogyan alakul ki

Újszülött kortól két hónapos korig
A babák fogó reflexszel születnek. Érintsd meg egy baba tenyerét és ő kicsi ujjaival megfogja a tiédet. Ez a mozdulat azonban ösztönös és akaratlan az első nyolc hétben. A baba kezei ebben a korban leginkább ökölbe vannak szorítva, de hamarosan elkezdi céltudatosan nyitni, zárni és vizsgálgatni a kezeit. Akár megpróbál puha tárgyakat megfogni, mint például egy plüssmackó.

Három hónap
Babád még nem tudja megfogni, amit akar, de már meg tudja ütögetni a játékokat. Már fejlődik a kéz-szem koordináció, érzékeli a dolgokat, amiket meg szeretne fogni és sokszor meg is próbálja megragadni őket. Egy játszó szőnyeg hasznos lehet ilyenkor, mivel a baba így nyugodtan fekhet egy puha felületen, közben örömét lelheti a fölötte lógó csörgőkben és játékokban.
Fejlődési mérföldkövek: Fogás
Négytől nyolc hónapig
Négy hónapos korában már képes megfogni nagyobb tárgyakat, pl. játék kockát, de kisebb tárgyakat, mint például üveggolyót, gyöngyöt még nem tud megragadni, amíg nem fejlődik a kézügyessége. Nem sokkal azelőtt, hogy az első foga megjelenik (általában három és 12 hónapos kora között), babád elkezd megfogni mindenfélét, amit talál és bevenni a szájába. Ekkor már maga elé tud húzni dolgokat és elkezdi egyik kezéből a másikba tenni. Mostantól kezdve bölcsebb dolog távol tartani tőle az értékeket és elkezdeni baba-biztossá tenni a lakást.

Kilenctől 12 hónapig
Most már különösebb gond nélkül fel tud venni tárgyakat, akkorra nagyjából világossá válik, hogy melyik lesz a domináns keze. A domináns kéz sokkal ügyesebb és erősebb lesz, de két-három éves koráig még nem lehet teljes bizonyossággal eldönteni, hogy jobb vagy balkezes lesz-e. Az újak koordinációjának fejlődésének köszönhetően már egyre ügyesebben képesek apró tárgyakat felvenni a hüvelyk és a mutató ujjak használatával. Ennek köszönhetően, hamarosan egész ügyesen tudja a kicsi tartani a kanalat, de igazából szívesebben eszik a szabad kezével, míg az evőeszközt a másik kezében szorongatja.

Hogyan tovább

Amint a kicsi már ügyesen képes fogni, hamarosan elkezdi eldobálni a megfogott tárgyakat, úgyhogy érdemes résen lenni és megválogatni a játékait. Egy éves korára felfedezi a labdázás örömét, tornyot épít vagy inkább rombol. Két évesen már megmutatkozik a pici művészi oldala is, felfedezi a rajzeszközöket, és elkezdi rajzolásra, irkálásra használni őket.

A Te szereped

A fogási reflex fejlesztése érdekében helyezzünk feltűnő, színes tárgyakat kissé távolabb, hogy ne tudja elérni, és bíztassuk a picit, hogy fogja meg (ne tegyük túl messze a tárgyat, mert azzal csak frusztráljuk). Adjunk a keze ügyébe minél több olyan tárgyat, amit képes megfogni. (pl. puha tárgyakat, gumigyűrűt, rágókákat). Később, amikor a hüvelykujj és a mutatóujj használatát gyakorolja, felügyelet mellett adjunk neki jól átfőtt borsószemeket, főtt répaszeleteket.

Mikor kezdjél aggódni

Ha babád nem érdeklődik a tárgyak, játékok iránt a 8. hét végéig, vagy nem igyekszik megérinteni, felvenni őket a 9. hónap végéig, beszélj egy gyermekorvossal. A koraszülött gyermekeknél jellemző a lemaradás a fejlődésben, de azért szakorvos segítségével ellenőrizzük, hogy elfogadható időhatárok között marad-e a csúszás.

Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 29. hét

Lassan a baba is felkészül a születésre. Már elég jól képes szabályozni a testhőmérsékletét, a csontvelő vörösvértesteket kezd termelni.A női meddőség hormonális okai – 3. rész

A női terméketlenségnek sokféle oka lehet, melyek között vannak lelki eredetűek, de terméketlenséget okozhatnak fizikai, illetve hormonális problémák is. Az alábbi írásban megismerkedhetünk a hormonális zavarokból eredő okokon belül a PCO-Szindrómával.