Fejlődési mérföldkövek: Hallás

Az egészséges babák már a méhen belül rendelkeznek a hallás képességével. Igazán fontos szerephez azonban a születés után jut az érzékelés ezen formája, hiszen a hallás révén hatalmas mennyiségű információt gyűjt be a kicsi az őt körülvevő világból. Ez nagyban elősegíti az agy egészséges fejlődését, és áttételesen hatással van a fizikai fejlődés mérföldköveinek elérésére is, mint például az ülés, az átfordulás, a mászás és a járás.

Mikor kezdődik

A baba hallása egy hónapos korára teljesen kifejlődik, bár a hallottak megértéséhez és kiértékeléséhez még szükség van némi időre.

Hogyan alakul ki

Babád a kezdetektől nagy figyelmet fordít a külvilágból érkező hangokra, különösen a magas tónusúakra. Megfigyelhető, hogy a kicsik gyakran reagálnak az ismerős hangokra (a Te hangodra, esetleg egy gyakran felolvasott mesére vagy gyakran hallgatott zenére). A váratlan, erős zajok viszont megijesztik.

A születés utáni harmadik hónap táján az agy azon része (temporális lebeny), amely a hallásért, a beszédért és a szaglásért felelős, egyre aktívabb és befogadóbb lesz. Amikor hallja a hangodat már közvetlenül feléd fordul, sőt elkezd gagyogni és a maga módján megpróbál válaszolni. Ne aggódjunk, ha miközben beszélünk hozzá vagy mesét olvasunk neki, elfordul vagy nem közvetlenül ránk néz, ebben a korban még sokszor nehezen tud a kicsi huzamos ideig egyetlen dologra összpontosítani. Ha azonban egyáltalán nem reagál a hangokra, akkor feltétlenül keress fel egy gyermekorvost.
Fejlődési mérföldkövek: Hallás
Öt hónapos korára a baba már képes felismerni a hangok forrását és nagy érdeklődéssel fordul az addig ismeretlen hangok irányába. Egy öthónapos baba már felfigyel, ha a saját nevét hallja. Próbáld ki hogyan reagál a csöppség, amikor a nevét mondod vagy mással beszélgetsz róla.

Hogyan tovább

A kicsi hallása már nagyon fiatal korában teljesen kifejlődik. Nagyon fontos, hogy a hallással kapcsolatos problémákat korán felismerjék, hiszen ahogy korábban is írtuk, a hallás nélkülözhetetlen a baba további egészséges fejlődése szempontjából. Folyamatosan teszteld a babád hallását és ha bármi rendelleneset tapasztalsz, azonnal fordulj gyermekorvoshoz.

A Te szereped

Rengeteg módja van, hogy a kicsit hozzászoktassuk a különböző hangokhoz és újakat tanítsunk neki. Énekelj neki altatódalokat, vagy tegyél fel egy kellemes zenét. Rengeteg gyerekeknek szóló CD-t forgalmaznak a piacon, de természetesen nem kell pusztán ezekre szorítkoznod, nyugodtan hallgathat Bach-tól a Beatles-ig bármit. Elalváshoz például kiválóan alkalmas lehet Enya. Persze a teljesen hétköznapi – általunk sokszor már észre sem vett – hangok is remekül elszórakoztatják a picit (a szél zúgása vagy az óra ketyegése). Idővel látni fogod majd, hogy bizonyos hangokra, zenékre boldogabban reagál, hiszen lassan neki is elkezd kialakulni az ízlése.

A másik nagyon hasznos és fontos dolog, életkortól függetlenül, a meseolvasás. Ha szépen artikuláltan és dallamosan olvasunk a kicsinek, az segíteni fogja, hogy ráérezzen a nyelv ritmikájára, emellett a meseolvasás segít olyan kapcsolatot kialakítani kettőtök között, ami nagyon ösztönző lesz számára a későbbiekben. Ráadásul minél többet és többször beszélsz hozzá, annál több szót és hangot tanul meg, mire eljön a beszéd ideje.

Mikor kezdjél aggódni

A kisbabák csodálatosak: sokszor képesek telefoncsörgés vagy kutyaugatás közepette is békésen aludni. Ez normális, hiszen szükségük van az alvásra. A babák többségének kitűnő a hallása, ám néhányuknál sajnos adódhatnak problémák. Különösen a nagyon korán született vagy oxigénhiányos állapoton átesett babák vannak veszélyben, illetve akik valamilyen súlyos fertőzést kaptak születéskor. Ahol a család kórtörténetében előfordult siketség vagy bármilyen fokú halláskárosultság, ott a hallásproblémák jelentkezésére nagyobb esély van.

Amikor a baba ébren van és nincs megfázva, illetve nincs begyulladva a füle – ami ideiglenesen hatással lehet a hallására – kelts hirtelen hangos zajokat! Ezektől meg fog ijedni, vagy ha addig sírt, rögtön elhallgat. Ugyancsak elhallgat és feléd fordul, ha elkezdesz beszélni hozzá. Ha a fentiekre szemmel láthatóan nem reagál megfelelően, mindenképen beszélj a gyermekorvossal.

A baba korától függően van néhány egyszerű módszer, ami segíthet ellenőrizni, hogy babád hallása megfelelő-e.

  • 3 hónapos korig: Tapsoljunk a baba feje mögött. Ha megijed, akkor a hallása rendben van. Ha nem, néhányszor még ismételjük meg.
  • 4 – 6 hónaposan: Szólítsuk a nevén és figyeljük, hogy felénk fordul-e. Próbálkozzunk ismeretlen hangokkal, felfigyel-e rájuk.
  • 6 – 10 hónaposan: Figyeljük meg, hogy reagál-e a nevére, az ismerős zajokra, hangokra (telefoncsörgés, porszívó).
  • 10 – 15 hónaposan: Kérjük meg a kicsit, hogy mutasson rá valamilyen ismerős tárgyra a képeskönyvben. Ha nem teszi, lehetséges, hogy nem hallotta amire kértük.

E tesztek végrehajtásakor, mindig a helyes reakciókat figyeld, elválasztva az általános viselkedéstől. Ha meggyőződtél róla, hogy legalább egyszer-egyszer, de biztosan helyes a válaszreakció, akkor a baba hallása nagy valószínűséggel rendben van. Ha azonban a legkisebb kételyed is felmerülne, mindenképen beszélj egy gyermekorvossal. Ha bármi gond van, minél hamarabb kiderül, annál jobb.

Kutatások szerint, az olyan gyermek beszéd és nyelvi fejlődése jelentősen javítható, akinek segédeszközzel korrigálható hallásproblémáját már korán – 6 hónapos kora előtt – felismerték.

Problémák a terhesség alatt – bőrelváltozások

A terhesség során a kismama teste hihetetlen változásokon megy keresztül. Ezen változások egy része igen szembetűnő, míg mások a külső szemlélő (de akár a kismama) számára rejtve maradnak. A hatásaik azonban ritkán maradnak észrevétlenek.Nyaralás babával – 10 egyszerű szabály

A baba születése utáni néhány hónapban legjobb ha a legtöbb időt otthon töltöd a picivel, azonban, ha nyugodt és nem sírós, akkor féléves korától már nyugodtan el lehet menni vele egy kisebb nyaralásra.