Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 12. hét

Hétről hétre

Baba

A külső nemi szervek ekkor már egyértelműen jelzik a pici nemét, ha szerencsétek van és a pici jól fordul, ezt már az orvos is látja. A korábbi reflexmozgásokkal ellentétben most már spontán véletlenszerű mozgásra is képes, bár ezek még mindig elég gyengék ahhoz, hogy érezhesd. Az idegek és a gerincvelő kialakulásával már bizonyos típusú fájdalmat is érezhet. Agyának mérete még kisebb, mint születéskor lesz, de a struktúrája azonos.

Ekkor indul be az epe termelése. A magzat ekkor már eléri a 14 grammot és a 9 cm-t. Doppler készülékkel hallható a pici szívverése, ami egy felnőtt ember szívveréséhez képest még rettenetesen gyors, mégis az egyik legszebb hang, amit egy szülő hallhat.

Mama

A fáradtság és a rosszullétek csökkenőben vannak a legtöbb nő esetében. A hasad is elkezd nőni. A méhlepény lassan átveszi a hormontermelés szerepét, ezzel a vetélés kockázata is jelentősen lecsökken.

Papa

Lassan elkezdhetsz lélekben felkészülni az apaságra. Bizonyára lehetnek kérdéseid, kételyeid, ezeket nyugodtan beszéld meg a pároddal, de akár az Interneten is körbenézhetsz, vannak kifejezetten az apasággal foglalkozó fórumok, oldalak, ahol választ kaphatsz a kérdéseidre.

Véletlen mérgezés

A gyerekek, főleg, amíg még nagyon kicsik szívesen vesznek mindent a szájukba, hiszen ez segít nekik a tanulásban és a világ alaposabb felfedezésében. Ez azonban komoly veszélyek forrása is lehet, ha a szülő nem elég figyelmes.Problémák a terhesség alatt – fejfájás

A terhesség alatti fejfájás, nem tartozik a leggyakoribb terhességi tünetek közé, mégis fontos tisztában lenned, mit tehetsz, ha fejfájás gyötör, különösen, ha migrénes vagy.