Terhesség hétről hétre – Első trimeszter, 12. hét

Hétről hétre

Baba

A külső nemi szervek ekkor már egyértelműen jelzik a pici nemét, ha szerencsétek van és a pici jól fordul, ezt már az orvos is látja. A korábbi reflexmozgásokkal ellentétben most már spontán véletlenszerű mozgásra is képes, bár ezek még mindig elég gyengék ahhoz, hogy érezhesd. Az idegek és a gerincvelő kialakulásával már bizonyos típusú fájdalmat is érezhet. Agyának mérete még kisebb, mint születéskor lesz, de a struktúrája azonos.

Ekkor indul be az epe termelése. A magzat ekkor már eléri a 14 grammot és a 9 cm-t. Doppler készülékkel hallható a pici szívverése, ami egy felnőtt ember szívveréséhez képest még rettenetesen gyors, mégis az egyik legszebb hang, amit egy szülő hallhat.

Mama

A fáradtság és a rosszullétek csökkenőben vannak a legtöbb nő esetében. A hasad is elkezd nőni. A méhlepény lassan átveszi a hormontermelés szerepét, ezzel a vetélés kockázata is jelentősen lecsökken.

Papa

Lassan elkezdhetsz lélekben felkészülni az apaságra. Bizonyára lehetnek kérdéseid, kételyeid, ezeket nyugodtan beszéld meg a pároddal, de akár az Interneten is körbenézhetsz, vannak kifejezetten az apasággal foglalkozó fórumok, oldalak, ahol választ kaphatsz a kérdéseidre.

Adókártya igénylése elvesztés, lopás esetén

Tekintve, hogy az Adókártyám kb. két éve lopás áldozata lett, s egy hivatalos ügy elintézéséhez szükség lett volna a kis plasztikra, így gondoltam, ideje lépni az ügyben.
A neten megnéztem, hogy hol található hozzánk legközelebb ügyfélszolgálat, majd az őszi szünetet kihasználva egy számomra alkalmas időpontban elmentem a hivatalba.Fejlődési mérföldkövek: Négykézláb

Amikor a babád négykézláb mászik, ezzel rengeteget segít, hogy az izmai eléggé megerősödjenek a későbbi járáshoz és egyben ez jelenti az első lehetőséget számára, hogy saját magától felfedezze a világot. Ilyenkor először csak megpróbál egyensúlyban maradni a kezén és a térdein. Aztán lassan rájön, hogy kell előre hátra kimozdulni ebből a testhelyzetből a térdei elmozdításával. [...]