Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 30. hét

Hétről hétre

Baba

A baba súlya eléri az 1400 grammot, hossza meghaladja a 40 cm-t. Van már haja és érzékszervei is egyre fejlettebbek. Légzése és anyagcseréje is jól működik már. Sajnálatos módon azonban a napi ciklusa ritkán van összhangban a kismama napi ciklusával, de ezzel nem nagyon tudsz mit tenni, jobb, ha hozzászoksz, mert ilyen szempontból a születés sem fog sok változást hozni.

Mama

A saját súlyod növekedésével egyre fontosabb a helyes testtartás, amivel csökkentheted a súlypontváltozás okozta többletterhelést. Ezen a terhestorna, vagy a séta is segíthet, lényeg, hogy ne vidd túlzásba.

Egyre jobban nyomja a húgyhólyagot a növekvő méh ezért fontos, hogy gyakran üríts vizeletet. Érdemes gátizom gyakorlatokat végezned, amit egy 10 alkalmas torna kurzussal könnyedén megtanulhatsz. Ez nem csak a folyamatos vizelési inger okozta kellemetlenségen segít, de segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket, ami a várandós állapot alatt könnyen előfordulhat. Továbbá a szülést is sokkal könnyebbé tehetik ezek a gyakorlatok, hiszen akkor pont a gátizmok elasztikus képességére lesz szükséged, hogy jó eséllyel elkerülhesd a gátmetszést.

Pihenj, amikor csak teheted!

Papa

Olvasd el a terhesség elején, első lelkes felindulásból megvásárolt könyvek utolsó fejezeteit (amik a szülésről szólnak). Neked is felkészültnek kell lenned!

Új családtag érkezik – készítsd fel gyermekedet a kistestvér érkezésére

Mindig nagy öröm, de egyben komoly kihívás is, amikor gyermekednek kistestvére születik és hazaviszitek a kórházból. Az új jövevény érkezése mindenképpen komoly változásokat hoz a család életébe, amit a nagyobb testvér is érzékelni fog, de ha megfelelően felkészítjük őt, az egész család számára nyugodtabb lehet az átmeneti időszak. Próbáld meg beleképzelni magad az idősebb gyermek [...]Hogyan “irányítsd” a baba ízlését?

A magzat az őt körülvevő magzatvízből akár napi 7,5 dl-t megiszik és mivel a magzatvízbe az anya által, a terhesség alatt evett ételek ízanyagai bejutnak, a magzat a terhesség alatt rengeteg különféle ízzel találkozik.