Terhesség hétről hétre – Harmadik trimeszter, 30. hét

Hétről hétre

Baba

A baba súlya eléri az 1400 grammot, hossza meghaladja a 40 cm-t. Van már haja és érzékszervei is egyre fejlettebbek. Légzése és anyagcseréje is jól működik már. Sajnálatos módon azonban a napi ciklusa ritkán van összhangban a kismama napi ciklusával, de ezzel nem nagyon tudsz mit tenni, jobb, ha hozzászoksz, mert ilyen szempontból a születés sem fog sok változást hozni.

Mama

A saját súlyod növekedésével egyre fontosabb a helyes testtartás, amivel csökkentheted a súlypontváltozás okozta többletterhelést. Ezen a terhestorna, vagy a séta is segíthet, lényeg, hogy ne vidd túlzásba.

Egyre jobban nyomja a húgyhólyagot a növekvő méh ezért fontos, hogy gyakran üríts vizeletet. Érdemes gátizom gyakorlatokat végezned, amit egy 10 alkalmas torna kurzussal könnyedén megtanulhatsz. Ez nem csak a folyamatos vizelési inger okozta kellemetlenségen segít, de segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket, ami a várandós állapot alatt könnyen előfordulhat. Továbbá a szülést is sokkal könnyebbé tehetik ezek a gyakorlatok, hiszen akkor pont a gátizmok elasztikus képességére lesz szükséged, hogy jó eséllyel elkerülhesd a gátmetszést.

Pihenj, amikor csak teheted!

Papa

Olvasd el a terhesség elején, első lelkes felindulásból megvásárolt könyvek utolsó fejezeteit (amik a szülésről szólnak). Neked is felkészültnek kell lenned!

Horoszkóp – Bak

A Bak jegyében született gyermek – horoszkópÉletveszély a terhesség alatt: terhességi mérgezés (toxikózis)

A terhességi mérgezés, vagy toxikózis az egyik leggyakoribb a baba és a mama életét is veszélyeztető szövődmény a várandósság alatt, a terhességek mintegy 6-10%-ban fordul elő. Amennyiben időben felismerik a tüneteket, a megfelelő kezeléssel biztosítható a terhesség normál lefolyása.