Problémák a terhesség alatt – hányás és hányinger

A hányingert a köznyelvben lényegében a terhességgel azonosítják, aminek van alapja, hiszen alig van olyan kismama, aki a terhessége valamely időszakában nem szenved ettől. Ebből adódóan ennek a témának az irodalma is igen nagy. Igyekeztünk mi is összegyűjteni néhány hasznos tanácsot a terhesség alatti hányinger elkerülésére.

Hiába nagyon gyakori tünet a terhesség során a hányinger, teljes bizonyossággal mind a mai napig nem tudjuk, mi okozza, a legelfogadottabb nézet szerint a magas HCG-szintnek köszönhető. Ez a hormon akadályozza meg a méh nyálkahártya lelökődését, lehetővé téve ezzel a petesejt beágyazódását. A megtermékenyülés után nyolc-kilenc nappal mutatható ki. A HCG szint gyors ütemben nő, míg a megtermékenyülés után 8-9 héttel el nem éri a maximumát. Ezt követően a HCG-szint elkezd csökkenni, majd a 16-20. hét környékén stabilizálódik.

Ez magyarázhatja, hogy a terhesség első külső jele a hányinger, illetve, miért jellemző a terhességi hányinger leginkább az első trimeszter során. Leginkább a reggeli órákban az ébredés után jelentkezik, amikor még üres a gyomrod. Néhány kevésbé szerencsés nő esetén a hányinger egész napon át tarthat, sőt arra is van példa, hogy a hányinger a terhesség teljes ideje alatt megmarad. De ez ne szegje kedved, olvasd el az alábbi tanácsokat, hogy felkészültebb lehess.

Néhány jó tanács

  • Ha tartós a hányinger, mindenképen beszélj az orvosoddal, mert más dolog is állhat a háttérben.
  • Tarts az ágyad közelében pár szem kekszet és felkelés előtt rágcsálj el néhány szemet.
  • A gyömbér köztudottan enyhíti a hányingert. A gyömbértea erre remek megoldás, de a gyömbéres keksz vagy gyömbéres illóolaj is segíthet.
  • A borsmentás cukorka és a mentatea szintén enyhíti a hányingert.
  • Egyél többször keveset, ne tarts túl hosszú időt az étkezések között, mert az alacsony vércukor szint fokozhatja az émelygést.
  • Igyál sok folyadékot, lehetőleg vizet.
  • A túlzottan fűszeres, olajban sült ételeket kerüld ezen időszak alatt.

Mese, mese mátka – Ártalmasak-e a rémmesék?

A gyermekmesék tele vannak ijesztő, félelmetes alakokkal, mint a boszorkány, hétfejű sárkány és ha nem is félelmetesek az alakok, de a történetek sokszor tele vannak horrorfilmbe illő jelenetekkel. Vajon árthat ez a gyermek lelkének?Táplálkozás a második trimeszterben

Mintha kicseréltek volna. Tele vagy energiával, repesel az örömtől, hiszen szépen gömbölyödik pocakod és kis lakója is igen aktívan éli mindennapjait. A második trimeszter a terhesség legproblémamentesebb időszaka. Az állandó fáradtság a múlté és vége az émelyítő reggeleknek is. Színre lép a kívánós, jó étvágyú kismama.