Hatással van a koffein a termékenységre?

Talán. Jelenleg erősen megoszlanak a vélemények ebben a kérdésben. Az egyik kutatás szerint azoknál a nőknél, akik napi 300 mg, vagy ennél több koffeint fogyasztottak, 27%-kal csökkent a fogamzás esélye, de vannak kutatások, amelyek nem mutattak ki összefüggést a bevitt koffein mennyisége és a nők termékenysége között.

Akkor mégis mit tehetsz ilyen helyzetben? Biztos, ami biztos, ha szeretnél teherbe esni, picit bánj óvatosabban a koffeinnel. Egy csésze kávé reggel valószínűleg nem lesz negatív hatással a termékenységedre, de ha egyik csészét iszod a másik után, akkor itt az ideje változtatnod ezen.

Azonban fő a fokozatosság, ha eddig sok kávét ittál, ne állj le hirtelen a kávéfogyasztással, hogy elkerüld a kellemetlen mellékhatásokat, a fejfájást, fáradékonyságot. Csökkentsd fokozatosan a kávé mennyiségét, vagy kezdj el csökkentett koffeintartalmú kávét inni, esetleg főzd gyengébbre a szokásos kávédat.

Milyen ételek és italok tartalmaznak koffeint?

Az egyik a kávé természetesen, bár, hogy mennyi koffeint tartalmaz egy csésze kávé, az jelentős mértékben függ a kávébab típusától, az elkészítés módjától és hogy milyen erősre főzöd a kávét.

Nem a kávé azonban az egyetlen, amivel vigyáznod kell. A tea, az üdítő italok egy része, az “energia” italok, a kávés édességek (csokoládé, fagylalt) szintén sok koffeint tartalmazhatnak. Ezenkívül lehet koffein bizonyos herbáriumokban, gyógynövény készítményekben.

Koffein táblázat: a koffein mennyisége néhány ételben és italban
 

Kávé Koffeintartalom (mg/100 ml)
normál kávé 40-80
presszókávé 50-175
instant kávé (elkészítve) 30-50
instant kávé 27-173 mg
koffeinmentes kávé 1-3
Tea
fekete tea 15-50
zöld tea 15-25
instant tea 20
Ice tea 2-3
Egyéb ital
Coca-Cola 13,5
Coca-Cola light 13,5
Pepsi cola 11
Pepsi light 10,5
Mountain Dew 18,5
kakaóital (elkészítve) 2,5
energiaitalok 12-80
Red Bull 32
Csokoládé
főző, ét 70-80
édes, ét 60-65
tejcsokoládé 20-30
csokoládészirup 14

Természetes termékenységi jelek

Az egyik mód, hogy növeld a fogantatás esélyét, ha a ciklusod legtermékenyebb időszakában – az ovulációt megelőző és követő napokban – szeretkezel. Mivel a sperma maximum 5 napig marad életben a testedben, de a meg nem termékenyített pete 24 óra múlva elpusztul, jelentősen növelheted az esélyét a hímivarsejt és a petesejt találkozásának, ha nem sokkal [...]Milyen játékokkal fejlesztheted legjobban a babádat?

Hogyan fejleszd a babádat játékokkal. Játékötletek, amelyek amellett, hogy szórakoztatóak, kiválóan fejlesztik a babád fizikai és szellemi képességeit.